Девет рогова у европском џаку

Самит на Брду код Крања

Словеначки скуп је доживео крах јер, осим шест необавезујућих закључака, његови учесници нису могли да се договоре ни око заједничке декларације, показујући да је и утицај Европске уније све мањи на Балкану

Oстала је неиспуњена велика жеља словеначког председника Борута Пахора, који октобра одлази с председничког трона. Једанаести самит лидера „Процеса Брдо–Бриони“, безмало најважнији пројекат у оба мандата актуелног председника Словеније, замишљен као Пахорова величанствена политичка заоставштина и „решење“ свих проблема држава Западног Балкана, а пре свега Косова, чему би се дивила и будућа поколења – и ове године завршен је без икаквих помака вредних дипломатских помена, заправо без помака уопште. Упркос путовању у Београд тик уочи скупа на Брду код Крања и обећањима датим властима у Приштини, Пахору ни овога пута није успело да приволи српског председника да призна Косово. Што одлазећем словеначком председнику бесповратно срозава репутацију „одличног познаваоца Србије и Срба“, коју на Западу гради и „продаје“ још од усељења у председничку палату. Референца „дипломатског чаробњака“ коме је успело оно што ником другом од западних емисара није, а то је да Вашингтону и Бриселу испослује српско признање косовске независности – изостала је, пропавши и овом приликом иако је требало да отвори пут Пахору (још премладом за пензију) до следећег ухлебљења на некој од престижних, добро плаћених међународних функција.
Укратко, лидери држава Западног Балкана и привремених приштинских институција, окупљени под паском домаћина – словеначког председника Пахора и његовог хрватског колеге Зорана Милановића – јесу били спремни да се заједнички сликају за медије, али су око свих осталих отворених питања остали укопани на истој позицији, не скривајући међусобице, као рогови у џаку. Тачније: као девет рогова у европском џаку.
Гост овогодишњег скупа је наиме био – поред председника Црне Горе Мила Ђукановића, три члана Председништва БиХ Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића, председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, председника Србије Александра Вучића, представнице Косова Вјосе Османи – и председник Албаније Бајрам Бегај. Како су после вишечасовног скупа новинарима признали Пахор и Милановић, иако су унапред саставили „заједничку декларацију“, потписивање исте је на крају неславно пропало због неслагања свих учесника с њеним садржајем. Штавише, мало је недостајало да и сам хепенинг у некадашњој резиденцији Јосипа Броза пропадне, тако да су Пахор и Милановић на крају себи приписали у заслуге што су „деветорцу“ уопште посадили за исти сто на Брду код Крања.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.