Zapadna Evropa krenula ka energetskom kolapsu – Mađarska

Za razliku od nafte i gasa, ideološka uverenja neće zagrejati evropljane tokom zime, upozorio ministar spoljnih poslova Peter Sijarto

Politika zapadne Evrope odbijanja ruske energije, čak i u odsustvu odgovarajućih alternativa, mogla bi da dovede do sistemskog kolapsa kada javnost ove zime ostane bez grejanja, upozorio je u mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
 
„Sve ove izjave… iz zapadne Evrope o pitanju snabdevanja energijom jednostavno uopšte ne funkcionišu sa približavanjem zime“, objasnio je Sijarto na sastanku diplomata svoje zemlje.
 
Ministar spoljnih poslova je istakao da, iako „ideološke, političke, komunikacione izjave uz efektivnu podršku međunarodnih medija mogu lako da naduvaju balone koji ljudima prekrivaju oči“, te da sva ideologija u svetu neće zagrejati građane EU kada se približi zima.
Insistirajući da Mađarska još nije upala u ovu zamku, on je upozorio da će se pritisak drugih vlada EU samo pogoršati, jer se trenutni svetski poredak „približava ogromnom kolapsu, skoro brzinom asteroida“. Ruski izvori energije su sastavni deo evropske energetske bezbednosti, naglasio je on, nagoveštavajući da bez njih socijalno nezadovoljstvo može dovesti do kolapsa sistema.
 
Ne samo da Mađarska neće pričati o sankcijama ruskoj energetici, već će je i druge zemlje tiho podržati po tom pitanju, čak i ako to neće učiniti javno, rekao je Sijarto ambasadorima. Dok je Budimpešta odbijala pozive širom bloka na uvođenje embarga na rusku naftu i gas otkako je ta ideja počela da kruži među političarima EU, druge države koje su nekada zahtevale da Moskva bude kažnjena zbog Ukrajine brzo su shvatile da nijedan drugi izvor energije ne može da nadoknadi gubitak ruskih zaliha.
 
Cene struje u Nemačkoj i Francuskoj su u petak porasle do rekordnih visina, podstaknute pretnjom Moskve da će zatvoriti poslednju operativnu turbinu na gasovodu “Severni tok 1” zbog trodnevnog održavanja. Te zemlje, međutim, nisu jedine koje osećaju posledice sankcija koje su trebale da kazne Rusiju, dok evropljani stvaraju zalihe energenata koje imaju, bilo da je u pitanju ogrev ili ugalj – za dugu zimu koja je pred nama.

Izvor: RT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *