Западна Европа кренула ка енергетском колапсу – Мађарска

За разлику од нафте и гаса, идеолошка уверења неће загрејати европљане током зиме, упозорио министар спољних послова Петер Сијарто

Политика западне Европе одбијања руске енергије, чак и у одсуству одговарајућих алтернатива, могла би да доведе до системског колапса када јавност ове зиме остане без грејања, упозорио је у мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
 
„Све ове изјаве… из западне Европе о питању снабдевања енергијом једноставно уопште не функционишу са приближавањем зиме“, објаснио је Сијарто на састанку дипломата своје земље.
 
Министар спољних послова је истакао да, иако „идеолошке, политичке, комуникационе изјаве уз ефективну подршку међународних медија могу лако да надувају балоне који људима прекривају очи“, те да сва идеологија у свету неће загрејати грађане ЕУ када се приближи зима.
Инсистирајући да Мађарска још није упала у ову замку, он је упозорио да ће се притисак других влада ЕУ само погоршати, јер се тренутни светски поредак „приближава огромном колапсу, скоро брзином астероида“. Руски извори енергије су саставни део европске енергетске безбедности, нагласио је он, наговештавајући да без њих социјално незадовољство може довести до колапса система.
 
Не само да Мађарска неће причати о санкцијама руској енергетици, већ ће је и друге земље тихо подржати по том питању, чак и ако то неће учинити јавно, рекао је Сијарто амбасадорима. Док је Будимпешта одбијала позиве широм блока на увођење ембарга на руску нафту и гас откако је та идеја почела да кружи међу политичарима ЕУ, друге државе које су некада захтевале да Москва буде кажњена због Украјине брзо су схватиле да ниједан други извор енергије не може да надокнади губитак руских залиха.
 
Цене струје у Немачкој и Француској су у петак порасле до рекордних висина, подстакнуте претњом Москве да ће затворити последњу оперативну турбину на гасоводу “Северни ток 1” због тродневног одржавања. Те земље, међутим, нису једине које осећају последице санкција које су требале да казне Русију, док европљани стварају залихе енергената које имају, било да је у питању огрев или угаљ – за дугу зиму која је пред нама.

Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *