Sudbina predsednika: umro je Mihail Gorbačov

Piše Irina Alksnis

Mihail Gorbačov, prvi predsednik i poslednji lider SSSR-a, preminuo je u 92. godini.
Postoji neka vrsta natprirodne simbolike da je 2022. godina smrti nekoliko državnika direktno uključenih u uništenje Sovjetskog Saveza. Ove godine su umrli potpisnici Beloveškog sporazuma iz Ukrajine (Leonid Kravčuk), Belorusije (Stanislav Šuškevič) i Rusije (Genadij Burbulis). Sada je poslednji sovjetski lider popunio listu.

Drevna mudrost kaže da je put do pakla popločan dobrim namerama. Mihail Gorbačov može poslužiti kao ilustracija da su dobre namere nacionalnog lidera sposobne da izazovu pakao čitavoj zemlji.

Mlad, energičan, stremi promenama – i aktivno ih sprovodi – generalni sekretar se pretvorio u idola sovjetskog društva, umornog od uglađenosti i gerontokratije vremena stagnacije. Istina, ne zadugo. Nekoliko godina kasnije, Gorbačov je postao – i ostao do kraja života – predmet goruće mržnje ogromnog dela svojih sugrađana, koji su ga smatrali odgovornim za ono što su morali da prežive. Odgovornost za uništenu zemlju, za noćnu moru 1990-ih, za milione života izgubljenih u građanskim ratovima, etničkom čišćenju, terorističkim napadima i ratovima bandi, za milione nerođenih života.
Istorijska sudbina Mihaila Gorbačova je lekcija za sve državnike. Nije važno koliko dobro ste iskreno želeli i koliko su vas vodili visoki ideali. Na kraju, uzimaju se u obzir samo stvarni rezultati vaših odluka i akcija.

 

Raspad SSSR-a postao je nacionalna katastrofa čije posledice osećamo već četvrtu deceniju. U nekom trenutku se činilo da je ono najgore i najstrašnije ostalo iza nas. Ali transformacija Ukrajine u nacističko gnezdo pokazuje da pakleni zamajac, pokrenut pre više od trideset godina, nastavlja svojim tokom. Rusija mora, dužna je da ga zaustavi – i ona će ga zaustaviti.

Pitanje je, kao i uvek, cena koju morate da platite za to. U politici je glavni obračun u krvi, tuzi i ljudskim životima.
Mihail Gorbačov je živeo veoma dug život, uspevši da sagleda i iskušenja koja su zadesila zemlju i njeno prevazilaženje bezbrojnih izazova i tragedija. Može se samo nagađati da li je jedini sovjetski predsednik izvukao neke zaključke za sebe. Ali ovo nije toliko važno.
Glavna stvar je da sami učimo iz iskustva.

Izvor: https://ria.ru/20220831/gorbachev-1813299909.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *