ЗИМА ЗАПАДНОГ НЕЗАДОВОЉСТВА

РАТ У УКРАЈИНИ КАО КАТАЛИЗАТОР

У свету се у овом тренутку дешава истинска револуција, у којој долази до „бруталне инверзије глобалне равнотеже снага“. У тој свеопштој пометњи, Запад, утонуо у своју ароганцију и уверење да оличава `међународну заједницу`, још не схвата да је он тај који је сада изолован. Обележава га и „когнитивна паника“, која је већ захватила западне политичке елите; она се манифестује у бесном одбијању да се прихвати стварност

Најтеже у време дубоких промена је то што нико неће да вам каже да су се времена променила, сматра руски аналитичар Дмитриј Орлов, који живи у САД. Ову вест нећете чути на телевизији: „главе које говоре“ – talking heads on television – обично су они који то последњи сазнају. То ћете морати сами да схватите, уколико сте у стању. Његов коментар носи наслов Збогом стара времена, здраво нова времена. Ми се сада налазимо управо на почетку тих „тешких времена“.
Све је у савременом свету, подсећа нас Орлов, повезано с енергијом, и за њу, нажалост, не постоји замена. „Ако вам недостаје енергија, не можете водити своју производњу дрвеним штапом.“ Што је још горе: извори енергије обично нису замењиви: „Уколико останете без гаса, не можете да пређете на угаљ или суво стајско ђубриво, чак и ако сте до грла у њему.“ Модерна индустрија ради на нафту, природни гас или угаљ, управо тим редоследом, а могућност замене је веома ограничена.
Осим тога, енергенти морају бити јефтини: „Нафта мора бити јефтина, јефтинија од млека или чак од флаширане воде. Ако енергија није јефтина, све индустрије које зависе од ње постају нерентабилне и гасе се.“ А управо је то тренутак у коме се налази већина земаља света, почев од Немачке.
Шта се, у ствари, догодило? Постојало је, веома давно, време кад су Сједињене Америчке Државе производиле већину нафте у свету. „Али богате бушотине Западног Тексаса су пресушиле, а Саудијска Арабија је преузела место највећег произвођача нафте у свету.“ Сједињене Државе су тада „сковале `генијалан план`: Саудијска Арабија ће продавати своју нафту за америчке доларе, а затим ће већину тих долара вратити назад, у САД, тако што ће их `улагати` у `амерички дуг`“.
Остале земље су морале да зараде своје доларе ако су желеле да купе нафту. Неки нису разумели ову поруку: Садам у Ираку, Гадафи у Либији. Њихове земље су бомбардоване, а они су сурово погубљени. Све до Сирије, која је прва затражила помоћ Русије.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.