Вучић: За нас је до краја марта ванредно стање, иако га нећемо формално уводити

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је до краја марта, за нас у држави, ванредно стање, иако га држава неће формално уводити.

„Већ сада се суочавамо са великом сушом. Нема воде у Ђердапу, у Перућцу. Крваримо на дневном нивоу“, упозорио је председник на телевизији Пинк.
Истиче да је данас цена струје достигла рекорд на тржишту Европе, а да је наши људи плаћају 14 пута мање.
Каже и да нам суша уништава кукуруз, а проблем је и што „крваримо“ и за гас јер купујемо додатне количине које нам не иду по руској цени.
 
„За то смо издвојили 560 милиона евра. То је огроман новац. Само говорим људима да схвате колико држава „крвари“, колико јој је тешко. Ако је потребно да неко саопшти лоше вести, мени није проблем да их саопштим“, изјавио је он.
Поновио је да себи не може да опрости одлуку државе да се одрекне литијума.
„Само смо се ми одрекли свог богатства, зато што су нас стране службе упропастиле, а њихове државе се отимају за литијум“, казао је Вучић.
Председник упозорава да имамо много проблема са струјом, водом и гасом.

Гаса довољно за око 50 дана

„Имамо преко сто милиона метара кубних гаса утиснуто у Мађарској, наш део складишта је у Банатском двору је дупке пун. То је за око 50 дана, исто толико хоћемо да имамо да вучемо из Мађарске, да обезбедимо гас за два месеца“, рекао је Вучић.
Председник је указао на кратковидост оних који су тражили да се одрекнемо угља по цену сопствене енергетске безбедности, а цела Европа се сада вратила на угаљ и нуклеарке.
 
„Потребно нам је да Дунав порасте, када могу барже да довозе угаљ из Констанце. Другачије бисмо морали возовима да превозимо, а већ су нам возови пуни. Камионима увозимо све што можемо и из БиХ и других делова бивше Југославије. Боримо се колико можемо“, изјавио је Вучић.
Четири милијарде дугова морамо да вратимо следеће године, казао је председник.
„Све то морамо да вратимо и све ћемо то да вратимо“, изјавио је Вучић и каже да није сигуран да ће „држава све рупе моћи да попуни“.

Вучић је рекао да очекује да плате порасту између 12,5 и 14 одсто од првог јануара.

Замолио је људе да се не љуте ако то буде 12 одсто, јер “држава крвари”.

– Ја желим да људи знају са каквим се последицама суочавамо, не својом кривицом и да буду уз своју земљу. Хоћу да знају да их не лажемо и за разумевање, ако не буде ишло све по плану. За нас је страшно важно да наставимо са свим пројектима. Имао сам састанак са својим најближим сарадницима. Синиша ме разуме, знам шта долази – рекао је Вучић.

Председник истиче да су ствари компликоване. 

– За нас је страшно важно повећање од преко 19 одсто – казао је председник. Моје обећање пензионерима, ако нас не удари баш све, идемо од октобра прво повећање око 9,6, 10 одсто. До 19,3 одсто иде од првог јануара – рекао је председник.

Председник каже да ће Азија бити доминантни континент, али се у Европи и даље најбоље живи.

– Немамо структуралних проблема, осим јавних предузећа, Електропривреде Србије, Србијаагаса… – казао је Вучић.

Ако нам буде много добро ишло, раст плата ћемо имати од децембра, казао је он. Председник истиче да има страх да ћемо морати да одустанемо од неких капиталних пројеката.

– Улажемо у плате и пензије јер желимо да нам потрошња буде један од стубова раста. Морамо да се боримо за сваки пројекат, али нећемо да угрозимо стабилност. Желимо да смањењем пореза и доприноса додатно стимулишемо привреднике, како би испратили државу у повећању плата. Не желимо да нам постану сувише атрактивна занимања у државној структури, желимо да оснажимо привредника – рекао је Вучић.

Протест у Новом Саду

Говорећи о насилним протестима НВО у Новом Саду, Вучић каже да је приватно обезбеђење уз минималну употребу силе покушало да заштити насилни објекат.

Истиче да су неки који су отишли на демонстрације из Београда до Новог Сада дошла брзим возом “Соко”.

– Они су прилично агресивни, а посебно им је црвена марама када виде српску заставу, па су због тога напали и просторије СНС. За то ће одговарати они који су та недела починили – рекао је Вучић.

По скупштини града су хтели да пусте мишеве из кутија, казао је Вучић.

– Ви мислите да је то неки фини скуп, па их је неко напао. Они уживају у нередима и воле да се тиме хвала, али им честитам што се са уживањем хвале и како иду возом “Соко” – рекао је председник.

Бакир Изетбеговић прети ратом, Курти неће компромис

Председник истиче да се компликују ствари у БиХ, а Србија жели да сачувамо мир.

– Желимо да дугорочно решавамо наше проблеме са Бошњацима. Изјаве Бакира Изетбеговића брину, о Хрватима не желим више ни да говорим. Гледаћемо са Хрватима у нашој земљи да имамо добре односе и да они не трпе због наших реплика и дуплика. Наш одговор мора да буде одговоран однос према нашим држављанима хрватске националности – рекао је Вучић.

Он упозорава и да га брине неозбиљност Аљбина Куртија, те каже да моли силе заштитнице лажне државе Косово да уразуме Куртија.

– Дијалога у Бриселу и нема. Док је Курти тамо, нема ништа од тога. Што се тиче позива на дијалог, ја ћу увек да одем, али он (Аљбин Курти) је решио да нема дијалога и компромиса – рекао је председник Србије.

Пусти снови Запада, ништа од санкција Русији

Председник каже да неће да каже да Србија уводи санкције Русији, иако то на Западу једино желе.

– Не морамо ни да уведемо санкције Русији, само да ја кажем да уводимо… Нећу да кажем – рекао је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *