Русија се залаже за проширење састава СБ УН

Неопходно је проширити Савет безбедности УН на земље Африке, Азије и Латинске Америке како би он био демократскији, рекао је руски амбасадор у Кини Андреј Денисов на пленарној седници Глобалног мировног форума УН у Пекингу.

Савет безбедности УН је тренутно практично постао арена у којој западне колеге спроводе пропаганду, износећи своје ставове као коначну истину, навео је дипломата. Ови деструктивни кораци додатно удаљавају чланове Савета безбедности, чинећи његов рад мање ефикасним, рекао је он.

“У том контексту, потреба за реформом УН је посебно акутна. Моја земља се залаже за проширење Савета безбедности УН на основу широког консензуса. За то је неопходно повећати удео афричких, азијских и латиноамеричких државе како би Савет безбедности могао да одражава тежње народа света и да постане демократскији“, рекао је амбасадор.

Истовремено, Денисов је нагласио да Русија није спремна да подржи укључивање Немачке и Јапана у Савет безбедности УН, јер то ни на који начин неће променити унутрашњу равнотежу.
„С друге стране, отворени смо за могућност да се Индија и Бразил придруже Савету безбедности УН. Досљедно се залажемо да Савет безбедности УН буде што репрезентативнији у тренутним околностима“, додао је дипломата.

Заменик руског представника у УН Дмитриј Пољански је пре годину дана у интервјуу за Известија рекао да се Москва противи повећању броја сталних чланица Савета безбедности УН на рачун „колективног Запада“. Он је напоменуо да их у Савету безбедности “већ има довољно” и да је неопходно фокусирати се на укључивање држава у развоју.

Париз се такође залаже за проширење броја сталних чланица. Конкретно, Француска подржава давање таквог статуса земљама Г4 – Немачкој, Бразилу, Индији и Јапану.

Амерички председник Џо Бајден изјаснио се у корист Индије.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.