„Русија није потребна Западу“: Путин говорио на састанку са лидерима фракција

Руски председник Владимир Путин састао се са лидерима партијских фракција у Државној думи и дао оцену ситуације у Украјини и међународне ситуације.
О украјинској кризи
Како је приметио шеф државе, Русија још није почела ништа озбиљно у Украјини.
„Ми не одбијамо мировне преговоре, али они који одбијају треба да знају да што даље, биће им теже да преговарају са нама“, рекао је он.

Путин је скренуо пажњу да је управо Запад покренуо рат у Донбасу подржавши пуч у Украјини 2014. године.

“Речено нам је да смо започели рат у Донбасу. Не, покренуо га је управо овај колективни Запад, организујући и подржавајући неуставан оружани пуч у Украјини, а затим охрабрујући и оправдавајући геноцид над људима у Донбасу”, објаснио је он.

Осим тога, изјаве да западне земље желе да се боре против Русије „до последњег Украјинца” су трагедија за цео украјински народ, али све иде ка томе, додао је председник.
“Данас чујемо да желе да нас победе на бојном пољу. Па, шта да кажем? Нека покушају”, рекао је он.
Ако је Запад хтео да изазове сукоб како би прешао у нову фазу у борби против Русије, онда је успео, али је на крају ипак изгубио, пошто је почетак специјалне операције у Украјини значио почетак радикалног слома. америчког светског поретка, закључио је Путин.

О новом светском поретку

Говорећи о односима са западним земљама, шеф државе је напоменуо да су оне игнорисале све покушаје Русије да води дијалог о горућим темама.
„Одбијени су наши предлози за стварање система безбедности у Европи, одбачене су иницијативе о заједничком раду на проблему противракетне одбране, упозорења о неприхватљивости ширења НАТО-а, посебно на рачун бивших република Совјетског Савеза. , су игнорисани“, објаснио је он.

Према речима председника, Запад покушава да наметне модел тоталитарног либерализма и широко распрострањене забране целом свету.

“Али истина и реалност је да народи већине земаља не желе такав живот и будућност. Они заиста теже не формалном, декоративном, већ суштинском, стварном суверенитету. И једноставно су уморни од клечања, понижавања пред онима који себе сматрају изузетним. Штавише, на штету себе да служе својим интересима“, нагласио је руски лидер.
У том контексту, западне владајуће елите су почеле да користе деспотизам у политици, укључујући цензуру и забране у јавном животу.
Владајуће класе западних земаља… схватајући да се њихова политика све више одваја од стварности, од здравог разума, од истине, почеле су да користе реално деспотске методе“, рекао је Путин.

Ипак, рушење старог светског поретка је већ почело, а покушаји наметања новог осуђени су на пропаст, додао је председник.

Он је навео и да западним земљама, на челу са САД, Русија није потребна, због чега су подржавале и подржавају „пету колону“, сепаратизам, тероризам и разне деструктивне силе у њој.
Путин је истовремено скренуо пажњу да су акције непријатељских држава које су покушале да посеју раздор и пометњу у руском друштву сведене на минимум.
„Незаконите мере нам стварају тешкоће, то је очигледна чињеница, али никако оне на које су рачунали иницијатори економског блицкрига против Русије“, објаснио је председник.
Осим тога, Русија има много присталица, укључујући оне у Сједињеним Државама, Европи и другим земљама. Њихов број ће се, према речима шефа државе, само повећавати.

О раду фракција на пролећном заседању

Путин је рекао да након почетка специјалне операције Државна дума треба да делује одлучно, усклађено и брзо.
“Све фракције су потврдиле своју политичку одрживост и зрелост. Деловале су консолидовано и кохезивно. Као прави државници и патриоте Русије, за које у тешким условима било какве међупартијске несугласице иду у други план”, нагласио је он.
Руски лидер је изразио захвалност свим парламентарним партијама на организованој хуманитарној подршци становницима Донбаса.
Многи посланици су након службеног одмора отишли ​​у ратну зону како би лично, често уз реалну опасност по живот, на том месту обезбедили залихе хране, лекова и личних потрепштина“, рекао је председник.

Истовремено, Државна дума је без одлагања и одлагања донела одлуке о социјалној подршци, укључујући и војску.
“Усвојен је низ одлука и закона који озбиљно јачају систем социјалне подршке људима. Одлуке које имају за циљ додатну заштиту грађана”, рекао је шеф државе.
Реч је о напредној индексацији пензија, подизању егзистенцијалног минимума и минималне зараде. То се односи и на нове мере – подршку породицама са децом, продужење и проширење механизма повлашћене хипотеке, додатне гаранције за војне хероје.
Према његовим речима, Руси су ти који ће дати објективну оцену деловања партија на септембарским регионалним и општинским изборима.
Путин је закључио да „има много партија, али једна домовина и нема ништа важније и више од судбине Отаџбине“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *