Лоши ученици историје

Ако „Европска унија чува Сребреницу у срцу“, као што је поручио Жозеп Борељ, где ту има места за Републику Српску

Западни „пријатељи Босне“ искористили су 27. годишњицу злочина у Сребреници да, по већ добро виђеном сценарију, упуте нове вербалне ударе на Републику Српску која би, према њиховим и бошњачким жељама, као „геноцидна творевина“ требало да нестане са карте БиХ.

ПОРУКЕ ИЗ ПОТОЧАРА Присутнима у Меморијалном центру у Поточарима се путем видео-линка обратио високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ који је, уз изражавање солидарности „са жртвама и породицама жртава геноцида у Сребреници“, поручио да „нема места за порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочинаца“.
Од овог ратоборног шпанског дипломате, који очекује да се сукоб у Украјини оконча на бојном пољу победом штићеника антируске коалиције, такође смо чули и да „ЕУ, док чува Сребреницу у срцу, чврсто стоји уз БиХ и Западни Балкан“.
Колико је заиста чврста та веза најбоље се могло видети недавно, када некадашња централна југословенска република није – за разлику од ратом захваћене Украјине – на „шалтеру“ у Бриселу добила статус кандидата за пријем у „европску породицу“.
С обзиром на конкретни посао који настоји да обави на терену чини се да је, ипак, значајније било обраћање лажног високог представника из Баварске.
Кристијан Шмит желео је да искористи годишњицу злочина у Сребреници како би, не само показао да обавља дужност за коју није добио мандат Савета безбедности УН, већ и да обзнани да то чини одлучно, не либећи се да употреби специјална „бонска овлашћења“. Јасно, у првом реду против непослушних Срба из неподобног ентитета дејтонске творевине.
Потврдио је да ће бити верни чувар декрета Валентина Инцка о „забрани негирања геноцида“, запретивши Србима да ће „свако ко жели да оправда или глорификује геноцид кривично одговарати“.
„Не може неко да велича Младића мислећи да му се ништа неће десити“, поручио је.

 

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.