Доба одлука

Западни поредак се постепено али сигурно урушава. То нама као и многим другим народима даје шансу да се еманципујемо. Али њу можемо и да пропустимо због лично-партијских калкулација. Оне су данас опасније од спољних притисака

Западни цивилни и војни званичници скоро свакодневно дају, из њиховог угла, више него забрињавајуће изјаве. „Руси дрско угрожавају светски поредак.“ „Кинеска војска се понаша агресивније него икада пре.“ „Иран све дрскије изазива Запад.“ „Охрабрен политиком коју води Москва, Бразил се удаљио од САД.“ „Северна Кореја препознаје шансу да своје дугогодишње претње почне да реализује.“ „Упркос америчким упозорењима Индија продубљује сарадњу са Русијом.“

ГЛОБАЛНО КОМЕШАЊЕ Дошло је време када многи који су ћутали и трпели евроатлантску хегемонију, почињу отворено да је одбацују. А они који су јој се опирали, то сада раде много енергичније. Јер, Русија је пробила лед. Она је глобални ледоломац који разара деценијске наслаге западног леда који милијарде људи држи заробљене у по њих неповољним условима. Кремљ својим јуришањем на НАТО бедеме отвара бројне нове геополитичке, економске, културне и друг путеве спаса за све потлачене земље и народе.
Рађа се нови свет, а процес ослобађања од евроатлантске окупације има спољнополитичку али и унутрашњу димензију. Државе које имају власт за то вољну и довољно одважну, крећу да мењају свој курс и да, ако за сада ништа више од тога, излазе из потпуне сенке Вашингтона. Неке земље где за то још не постоје системски основи – а неке од њих су чак и блиске водећим центрима западног поретка – суочавају се са све већим друштвеним комешањима. Многи њихови грађани сматрају да је дошло крајње време да се напушта брод који почиње да тоне или да се они који се на њему не налазе али су му близу, од њега убрзано удаљавају.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

4 коментара

 1. Сјајна анализа, укратко све тачно уочено и речено. Браво, г. Анђелковићу! Коме ово мије јасно? Вучићу јесте, али он стално нешто врда, калкулише и припушта (и опет ће) штетне индивидуе у врх власти. Да народ покуша да га обузда? Јер, он није изборе добио зато што је богомдан, него само зато што су понуђене алтернативе биле горе… ТО мора да му буде кристално јасно!

 2. Odlican clanak gospodina Andjelkovica. Iako podrzavam predsednika Vucica, ne mogu da se nacudim, kako je moguce da Jelena Milic postane ambasador. Da li je mrznja prema Srbima i takvo besomucno napadanje svega sto je srpsko, od strane pomenute osobe, doduse smanjeno u zadnje vreme, preporuka svima
  kako mogu da dodju do ambasadorskog mesta.
  Isto tako ne mogu da shvatim kako je moguce da Stefanovic Nebojsa, pored pokazame totalne nesposobnosti, ne tvrdim da je izdajnik, ne znam, ali da je totalno nesposoban tvrdim, moze da bude i dalje ministar i da ga nije sramota da se pojavljuje sa casnim oficirima , pa i sa Predsednikom, dovodi me u situaciju da je mene sramota kada ga gledam.
  Takodje mi je nejasno da se placaju od nasih para tj iz budzeta, takvi srbomrzitelji i da nastupaju u javnosti kao sto je Milan Antonijevic , Dejan Obradovic(nisam sigurna za ime) itd i mnogi od kojih se razbolim kada ih slusam i gledam.
  Ako ti ljudi budu izabrani u vladi, priznajem da necu vise podrzavati naprednu stranku i Vucica, bez obzira na mnoge dobre stvari koje postizu.
  Olga Ilic

  • Tоплица

   @ Олга Илић
   А ону плаву босанку у питури сте заборавили ? А она је можда главна ?! Погледајте само како је средила ЕПС, па дала изјаву како смо на путу без повратка – према обновљеним изворима струје, узгред пропустивши да каже јесмо ли сад на истом таквом путу у погледу продаје ојађеног ЕПС странцима ! Иста Г-ђа у питури недавно нам, пуна ауторитета, саопштава како славни бриселски потписник неће бити главни у влади. Колико да се запитамо ко је овде кapo di tuti kapi ?!
   Али не згражавајмо се ! Осврнимо се на околину. Не само на “корифеје слободе” Црну Гору и Македонију. За утеху нам је да смо у једном тешком часу, сопственим жртвама, били дотакли слободно небо, али су се инглизи силно разлетели око зелембаћа регента да му слободу истргну из руку. И поред нас политички неписмених успели су без по муке. Отад наша неслобода тоне све дубље и право је чудо да смо и овакви ! Много, много тога ту не овиси од нас а толеришу нас само из-за приличја. Ето зашто ми данас гласамо за онога ко нам из хеликоптера баци неку цркавицу. Морал !
   Не прихвати ли нас Исток, и руковођен успоменама, не помогне ли нам да се усправимо, од непријатељских чизама на више, ми нећемо познавати ништа !

   • Toplica
    U pravu ste za nju, ali, naq moju zalost, postoji mnogo srbomrzaca u nasem drustvu. Kakav smo mi to narod, ne mogu da shvatim niti da razumem. Tuga i to pregolema.
    Olga Ilic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.