Четници, зеленаши и комите у Никшићу

Дан (без)државности у подељеној држави

Политичке страсти су се поново узбуркале у Црној Гори прошле недеље. Дан државности 13. јула је, као и те 1941. године, поделио грађане и поново се нашла с једне стране слободарска већина која је хтела у миру и достојанствено да слави и колаборантска мањина која је рушила, псовала, дивљала улицама Никшића и претила да ће се физички обрачунати са градоначелником Марком Ковачевићем и Србима. Дакле у Црној Гори ништа ново, само старе и понављајуће слике излива антисрпства и „комитског“ насиља

Нове-старе приче и дилеме око потписивања Темељног уговора, који је главно политичко питање у Црној Гори од формирања нове владе, кулминирале су прошле недеље у Никшићу. Махом исти они људи који су данима и недељама протествовали испред зграде Владе у Подгорици због потписивања Темељног уговора са СПЦ (тј. ако њих питате, одношења цркава и манастира из Црне Горе за Србију) , сада су се окупили у Никшићу да опструишу прославу Дана државности.
Подсећамо, овај датум је за Црну Гору важан због два јубилеја: прво је 1878. године на Берлинском конгресу, уз Србију, добила признање независности и тако су две српске државе повратиле своју самосталност после вишевековног ропства. Затим, на тај дан, надахнути управо тим догађајем, устаничке снаге у окупираној Црној Гори (сачињене и од припадника ЈВуО и од партизанске-комунистичке гериле) су срушиле квислиншку и новопроглашену „независну Црну Гору“ која је трајала свега један дан.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.