БРИКС ПРОТИВ Г7 И НАТО: АГОНИЈА ЗАПАДА

Оно што се назива „западним наративом о рату у Украјини“ могло би се распасти и пре зиме. Тим пре, што је кључни део у западној слагалици изостао: Русија није бачена на колена, није доживела економски колапс, кога су, као неизбежну последицу санкција, најављивали „експерти“ са Запада. Укратко, западни економски блицкриг против Русије суочио се с неуспехом

Сергеј Лавров упоредио је Запад са рањеним предатором. Рањену звер не треба провоцирати, него је, по могућности, мирно испратити на гробље. Овим речима француски публициста Тијери Мејсан описује данашњу ситуацију у свету. Међутим, Запад то не види тако: „Вашингтон и Лондон сада воде крсташки рат против Москве и Пекинга. Они галаме и спремни су на све. Али шта они заиста могу да ураде?“
Можда би нам самити, одржани на Западу и Истоку у последње време могли дати некакав одговор на ово питање. Самит Г7 – наводно, „најбогатијих земаља света“ – одржан је у сликовитим Баварским Алпима. Самит НАТО-а у Мадриду. Сезону самита отворио је виртуелни самит БРИКС-а, којим је председавала Кина.
Прва два, како констатује хрватски геополитичар Зоран Метер, обележила је „гротескна форма“: „својеврсна смеша звецкања оружјем и фарсе. Парада озбиљности и инфантилности у исто време. Дечачке заиграности због најзад постигнутог јединства које то заправо није. Лажних осмеха у ситуацији у којој ником нормалном није до смеха“.
Можда је та мешавина „параде озбиљности и инфантилности“ добар начин да се демонстрира текућа фаза „пропасти Запада“ у којој нема ништа од величине и трагизма Шпенглерове визије? Испод „нескривеног самозадовољства“ и „наизглед лежерне атмосфере пред ТВ камерама“, којим су учесници свим силама покушавали да одрже досадашњи светски поредак или барем његов привид, пробијала се и свеприсутна „свест о неизбежним великим глобалним променама“. Ова свест је већ дубоко присутна и њу је сад „немогуће сакрити“, као и суштинске „проблеме у западним друштвима“. Самит Г7 укључио је и земље као што су Италија и Канада, које одавно више не спадају међу „најбогатије“, што сведочи о анахроности овог форума. Самит НАТО-а свео се на диктат Сједињених Држава земљама чланицама, којима је остало само да прихвате оно шта „хегемон“ од њих захтева. То је, на концу, оба самита претворило у „прави фијаско“, констатује Метер. Другачије је ствар стајала са самитом БРИКС-а. Овај формат бавио се неким конкретним питањима, у чијој позадини стoји веома кохерентна визија света будућности. Време БРИКС-а тек долази.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.