АПЕЛ У ПРАЗНО

ШТА ГРУПА КОМПРАДОРА ТРАЖИ ОД ЕУ, НАТО-а, САД?

Стотинак јавних личности са простора бивше Југославије упутило је апел Европској унији, Вашингтону и НАТО-у, у којем покушавају да „отворе очи“ колективном Западу како би схватио да је придруживање Западног Балкана ЕУ „геополитичка и геостратешка неминовност“, а заправо траже да нас Запад коначно покори и оствари њихове аутоколонијалне снове. Проблем је, међутим, што то и самом Западу постаје све неизводљивије

ЕУ и Сједињене Државе морају повећати свој војни, политички и економски ангажман у региону у циљу спречавања даљег малигног утицаја ванбалканских и неевропских фактора – наводе у закључку свог писма са девет тачака дежурни потписивачи разноразних позива на, суштински, бацање Србије на колена што би омогућило истинско покоравање целог, како то они воле да кажу, „Западног Балкана“. „Истовремено, неопходан је њихов активан однос с проевропском опозицијом и политичким структурама у свим земљама региона, као и с аутентичним цивилним друштвом, како би се потврдила и ојачала подршка евроатлантској оријентацији и будућности Западног Балкана“, додају ови људи отвореног ума.
Иако ћемо се у тексту позабавити свим тачкама овог апела, ипак ћемо кренути од краја и најпре анализирати наведене две последње реченице. Ова група активиста, који се готово без изузетка декларишу као људи дијалога и пацифисти, као први од захтева истичу повећавање војног ангажмана ЕУ и САД у региону, па тек онда политичког и економског, што није случајност, а и много говори. Како то они замишљају? Да ли ЕУ и САД, а заправо НАТО, треба да поново неког (Србију) бомбардују? Нема довољно НАТО база на простору бивше Југославије? С обзиром на то да само Србија и БиХ нису у НАТО-у и да само на простору уже Србије нема НАТО база, да ли то значи да их треба инсталирати (поново) против воље Београда? Друго и много важније питање је – зашто. Због чега они који стално напомињу како је Србија окружена НАТО чланицама (с изузетком БиХ која на својој територији има снаге ЕУФОР-а, што је суштински НАТО) мисле да је потребно повећати војни ангажман Алијансе у региону? Против кога? Једини могући одговор је против Србије и Срба, који су, како потписници апела и сами указују, дестабилизујући фактор. Дакле, на Србију треба извршити не само политички и економски него и војни притисак.

ПОТПИСНИЦИ

Апел су, између осталих, потписали Жарко Кораћ, Соња Бисерко, Борис Варга, Дубравка Стојановић, Динко Грухоњић, Миливој Бешлин, Никола Самарџић, Бошко Јакшић, Изабела Кисић, Балша Божовић, Раде Радовановић, Срећко Ђукић, Александра Јерков, Милан Јовановић, Зоран Вулетић и Слободан Бељански. Међу потписницима су и бивша министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић, бивши председник Савеза комуниста Косова Азем Власи, бивши амбасадор Црне Горе у Ватикану Миодраг Влаховић, бивши члан председништва БиХ Ејуп Ганић, бивши министар спољних послова БиХ Златко Лагумџија, „монтенегрински“ новинар Дарко Шуковић, писац Андреј Николаидис, политиколог Љубо Филиповић, бивши лидер Либералног савеза Црне Горе Миодраг Живковић, бивши министар спољних послова СФРЈ Раиф Диздаревић и Јакоб Финци (без Дерва Сејдића).

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Božidar Anđelković

    Зашто Европску унију зову “Калергијева грофовија”?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.