ЗАПАД ПУЦА СЕБИ У ГЛАВУ: Оштра порука Марије Захарове

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је данас да Запад „пуца себи у главу” настојањем да ограничи увоз енергената са нафтних и гасних поља у Сибиру због сукоба у Украјини, за разлику од Кине којој се испоручује све више енергије.

Захарова је рекла да је стратешко партнерство Русије са Кином издржало покушаје Запада да посеје раздор између две земље и да су Сједињене Државе и њихови европски савезници разорили своје односе са Москвом, преноси Ројтерс.

– Испоруке енергије (Кини) се стално повећавају. Кина зна шта хоће и не пуца себи у ногу. Док они, западно од Москве, пуцају себи у главу. Запад се сам изоловао од нас – рекла је Захарова новинарима.

Рат у Украјини и покушај Запада да изоловањем казни Русију због операције у Украјини, довели су до раста цена житарица, јестивог уља, ђубрива и енергије, а Европа је при томе одлучила да смањи своју зависност од руске нафте и гаса.

Захарова је оценила да је Европска унија заузела “самоубилачки” курс покушавајући да се одрекне руске енергије којом се Немачка снабдевала од врхунца Хладног рата.

Русија је други највећи светски извозник нафте после Саудијске Арабије и највећи светски извозник природног гаса, напомиње британска агенција.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.