Срђан Алексић – Нема имунитета за НАТО

У сарадњи с колегом Тартаљом из Рима, јединим човеком на планети који је са екипом својих експерата показао добру вољу, и успео да докаже непосредну везу између осиромашеног уранијума и појаве најразличитијих и тешких малигних обољења, поднео сам прве тужбе против НАТО-а. У свему нам помаже и Рита Ћели, која је у више од 250 случајева доказала ову узрочно- -последичну везу, што је Врховни италијански суд и потврдио

Адвокатска канцеларија Алексић из Ниша поднела је две нове тужбе Вишем суду у Београду против НАТО-а, који је током агресије на СРЈ 1999. немилице територију Србије засипао осиромашеним уранијумом, што за последицу има енорман пораст малигних обољења војника и цивилних лица. После четири године упорног и тешког рада на прикупљању података, адвокат Срђан Алексић, који је и лично заинтересован да добије неравноправну борбу с извршиоцима злочина, и 3.000 људи у чије име је поднео тужбе, с правом очекује да оболели добију накнаду штете у минималном износу од 100.000 евра по клијенту.

О дилемама и проблемима с којима се сретао током припреме тужби за „Печат“ разговарамо с адвокатом Срђаном Алексићем.
Објављујемо, такође, и краће разговоре с римским адвокатом Анђелом Фјоре Тартаљом који је досад добио више од 300 парница у корист оболелих италијанских војника, као и с проф. др Ритом Ћели с Медицинског факултета у Торину која је доказала присуство тешких метала и осиромашеног уранијума у крви оболелих.
С којим сте се све проблемима сретали током припреме тужби против НАТО-а?
Пре свега, питали смо се кога да тужимо у случајевима обољења војника од тешких облика карцинома након што су се вратили с подручја бомбардованих осиромашеним уранијумом – да ли НАТО, који је предводио 19 земаља које су извршиле агресију на нашу земљу, или сваку земљу појединачно.
Али ова друга варијанта није била могућа, јер грађани Републике Србије не могу да туже неку земљу ако нису њени држављани. О томе је заузео став суд у Стразбуру након што су у Италији одбијене тужбе за два погинула новинара РТС-а с образложењем да „страни држављани не могу да подигну тужбе у Италији“.
У писању тужби помогло вам је искуство адвоката Тартаље и доктора наука Рите Ћели која је судски вештак у споровима, али то није било довољно да „заокружите“ тужбе?
Да, италијански експерти много су нам помогли, али ја сам истовремено путовао у многе земље, од Индије, Русије, Немачке, Швајцарске, Италије, и разговарао с бројним врхунским правницима и професорима међународног права. С њима сам дошао до заједничког закључка – једина могућа варијанта је да тужимо НАТО пред Вишим судом у Београду. Јер НАТО је штету учинио код нас, у Србији, и то незаконитим, нелегалним бомбардовањем супротним статуту Уједињених нација, супротним чак и сопственом статуту јер они су одбрамбени савез, а не нападачки, затим, супротно нашем уставу и нашем кривичном законику.
НАТО је пре свега извршио агресију на државу која је независна и самостална, извршио ратни злочин против цивилног становништва јер је 19 најмоћнијих земаља света бомбардовало једну малу земљу осиромашеним уранијумом који има одложено и продужено дејство и од кога данас наш народ трпи тешке последице, јер смо први у Европи а други у свету по броју оболелих од тешких облика канцера у односу на укупан број становника.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.