Шолцово дуго путовање у Кијев

Политички спектакл са задршком: немачки канцелар је након више од сто дана рата у Украјини, кад су се многи пре њега већ изређали, сео у ванредни воз за Кијев и отишао у најважнију посету, по констатацији тамошњих медија, његове политичке каријере

После очигледног неуспеха током балканске турнеје, немачки канцелар Олаф Шолц се, напокон, одлучио на „историјско путовање“ у Кијев. Упадљиво дуго је одбијао да то учини. О разлозима нешто касније. Најпре, веома кратко и сасвим овлаш о теми која је и код нас медијски и политички већ довољно „експлоатисана“ (исцрпно и озбиљно у прошлом броју „Печата“), о канцеларовом походу на Балкан. И очигледном фијаску.
Шолц није успео у ономе што му је била главна намера: да отклони препреке у дијалогу између Београда и Приштине и спорењу између Софије и Скопља. Замршен „косовски чвор“ покушао је да немачки реско пресече диктатом Београду: нема уласка у европску кућу (ЕУ) без одрицања од јужне српске покрајине. А то би, суштински, значило кад би Косову био признат државни суверенитет. Са српске стране то је одбијено такође реско и енергично.
Берлин, међутим, не одустаје: опет се у политичку орбиту лансира идеја о расплитању косовског чвора по „моделу две немачке државе“, што остављамо за крај текста, како бисмо се вратили (његовом) почетку: Шолцовом дугом путовању у Кијев.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.