RAT U UKRAJINI: Konašenkov: “Oboreni ukrajinski Su-25 i helikopter M8”; Nemačka isporučuje Ukrajini rakete IRIS-T

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 98. dan. Ruska vojska bi uskoro mogla da u potpunosti oslobodi Severodonjeck i Lisičansk.

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Konašenkov: Oboreni ukrajinski Su-25 i helikopter M8; Nemačka isporučuje Ukrajini rakete IRIS-T

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Jutjub/SpacePRedator

Ruska vojska oborila Su-24, Mi-8, sedam dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u poslednja 24 časa lovac Su-25 i helikopter Mi-8, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije general-majora Igor Konašenkova, ruska sredstva PVO oborila su jedan avion Su-25 u području Sergejevke, Donjecka narodna Republika i jedan helikopter Mi-8 u području Harkova. Pored toga, oboreno je sedam dronova

Visokopreciznim raketama pogođeno je pet komandnih centara i 29 položaja ukrajinske vojske. Avijacija je pogodila 61 položaj protivnika.

Raketne snage i artiljerija gađale su 128 komandnih centara, 169 jedinica tehnike i 629 položaja ukrajinske vojske. Ubijeno je oko 200 ekstremista.

PRATITE “PEČAT” NA TELEGRAMU 

Nemačka isporučuje Ukrajini rakete kratkog dometa

Nemačka će isporučiti Ukrajini rakete protivvazdušne odbrane kratkog dometa IRIS-T, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Kako je istakao, do sada je isporučeno više od 15 miliona metaka, 100.000 ručnih granata, više od 5.000 protivtenkovskih mina.

Ruska vojska dopremila raketne sisteme na Zmijsko ostrvo

Ruska vojska je dopremila na Zmijsko ostrvo raketne sisteme. To može da znači da želi da zaštiti svoje brodove od ukrajinskih snaga i planira da naoružanje primeni na obalu Odeske oblasti, saopštila je ukrajinska komanda “Jug”

Kako su naveli, tamo se nalaze raketno-topovski sistemi, višecevni raketni bacači i radari, prenosi Sputnjik.

PRATITE NAS NA VIBERU 

Rusi negativno ocenili isporuku HIMARSA Ukrajini

Pokušaji Vašingtona da predstavi da isporuka takvog oružja sadrži elemente „samoograničavanja“ Kijeva su neprikladni, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za RIA Novosti.

– To smatramo potpuno negativnim, a pokušaji da se odluka prikaže kao da sadrži element ”samoobuzdavanja” su beskorisni – rekao je Rjabkov.

Foto: EPA

 

Britansko MO: “Ruske snage se približavaju centru Donjecka”

Ruske snage približile su se centru grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

Lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je sinoć da je završeno potpuno “čišćenje” Severodonjecka.

Ukrajina dobila napredne raketne sisteme od SAD

SAD će obezbediti Kijevu artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti koji mogu precizno da pogode ciljeve udaljene čak 80 km, nakon što je Ukrajina dala „uveravanja“ da neće koristiti rakete za napad unutar teritorije Rusije, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski priznao: Ukrajinska vojska svakodnevno gubi na stotine vojnika

Svakodnevno u borbama pogine 60-100 ukrajinskih vojnika, dok oko 500 bude ranjeno, rekao je Vladimir Zelenski u intervjuu za “Newsmax”.

Kako je naveo, situacija na istoku Ukrajine je veoma teška.

PRATITE “PEČAT” NA FEJSBUKU  

Po njegovim rečima, Ukrajinci na istoku drže odbranu, dok u Harkovskoj oblasti idu u kontranapad.

Zelenski je saopštio da Ukrajina nema nameru da se odriče svoje teritorije, ali o poteškoćama, povezanim sa njima se može razgovarati.

On je dodao da su „takve diskusije neophodne da bi se ove poteškoće i izazovi počeli rešavati diplomatskim kanalima, inače ništa nećemo uspeti“.

Foto: AP

Ispaljene četiri granate na Pantelejmonovku

U 7.25 po moskovskom vremenu ukrajinske trupe ispalile su četiri granate kalibra 122 mm na Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *