РАТ У УКРАЈИНИ: Конашенков: “Оборени украјински Су-25 и хеликоптер М8”; Немачка испоручује Украјини ракете ИРИС-Т

СПЕЦИЈАЛНА операција руске војске у Украјини данас је ушла у 98. дан. Руска војска би ускоро могла да у потпуности ослободи Северодоњецк и Лисичанск.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Конашенков: Оборени украјински Су-25 и хеликоптер М8; Немачка испоручује Украјини ракете ИРИС-Т

Фото: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Јутјуб/SpacePRedator

Руска војска оборила Су-24, Ми-8, седам дронова

Руски системи противваздушне одбране оборили су у последња 24 часа ловац Су-25 и хеликоптер Ми-8, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал мајор Игор Конашенков.

Према речима портпарола Министарства одбране Русије генерал-мајора Игор Конашенкова, руска средства ПВО оборила су један авион Су-25 у подручју Сергејевке, Доњецка народна Република и један хеликоптер Ми-8 у подручју Харкова. Поред тога, оборено је седам дронова

Високопрецизним ракетама погођено је пет командних центара и 29 положаја украјинске војске. Авијација је погодила 61 положај противника.

Ракетне снаге и артиљерија гађале су 128 командних центара, 169 јединица технике и 629 положаја украјинске војске. Убијено је око 200 екстремиста.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Немачка испоручује Украјини ракете кратког домета

Немачка ће испоручити Украјини ракете противваздушне одбране кратког домета ИРИС-Т, саопштио је немачки канцелар Олаф Шолц.

Како је истакао, до сада је испоручено више од 15 милиона метака, 100.000 ручних граната, више од 5.000 противтенковских мина.

Руска војска допремила ракетне системе на Змијско острво

Руска војска је допремила на Змијско острво ракетне системе. То може да значи да жели да заштити своје бродове од украјинских снага и планира да наоружање примени на обалу Одеске области, саопштила је украјинска команда “Југ”

Како су навели, тамо се налазе ракетно-топовски системи, вишецевни ракетни бацачи и радари, преноси Спутњик.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

Руси негативно оценили испоруку ХИМАРСА Украјини

Покушаји Вашингтона да представи да испорука таквог оружја садржи елементе „самоограничавања“ Кијева су неприкладни, саопштио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков за РИА Новости.

– То сматрамо потпуно негативним, а покушаји да се одлука прикаже као да садржи елемент ”самообуздавања” су бескорисни – рекао је Рјабков.

Фото: ЕПА

 

Британско МО: “Руске снаге се приближавају центру Доњецка”

Руске снаге приближиле су се центру града Северодоњецка на истоку Украјине, саопштило је данас британско Министарство одбране.

У објави на Твитеру Министарство је навело да је више од половине града по свој прилици под контролом руских снага, међу којима су и чеченски борци.

Лидер руске републике Чеченија Рамзан Кадиров саопштио је синоћ да је завршено потпуно “чишћење” Северодоњецка.

Украјина добила напредне ракетне системе од САД

САД ће обезбедити Кијеву артиљеријске ракетне системе високе мобилности који могу прецизно да погоде циљеве удаљене чак 80 km, након што је Украјина дала „уверавања“ да неће користити ракете за напад унутар територије Русије, саопштили су високи званичници америчке администрације.

Фото: Танјуг/АП

Зеленски признао: Украјинска војска свакодневно губи на стотине војника

Свакодневно у борбама погине 60-100 украјинских војника, док око 500 буде рањено, рекао је Владимир Зеленски у интервјуу за “Newsmax”.

Како је навео, ситуација на истоку Украјине је веома тешка.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

По његовим речима, Украјинци на истоку држе одбрану, док у Харковској области иду у контранапад.

Зеленски је саопштио да Украјина нема намеру да се одриче своје територије, али о потешкоћама, повезаним са њима се може разговарати.

Он је додао да су „такве дискусије неопходне да би се ове потешкоће и изазови почели решавати дипломатским каналима, иначе ништа нећемо успети“.

Фото: АП

Испаљене четири гранате на Пантелејмоновку

У 7.25 по московском времену украјинске трупе испалиле су четири гранате калибра 122 мм на Пантелејмоновку у Доњецкој Народној Републици, саопштила је канцеларија ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *