Путин: Чланице НАТО-а кроз руке Украјинаца желе да остваре своје империјалне амбиције

Владимир Путин
 

Руски председник Владимир Путин је после каспијског самита говорио о ситуацији у Украјини, ширењу НАТО-а и оштрим изјавама западних званичника.

О резултатима Каспијског самита

Председник је рекао да су лидери земаља учесница Каспијског самита, током неформалног ручка, 90 одсто времена посветили разговору о развоју сарадње у региону.

“Договорили смо се да ћемо изабрати ове приоритетне области, поделити надлежности између себе и у складу са тим надлежностима предузети кораке да изградимо широку сарадњу у главним областима, пре свега у индустрији и високим технологијама. По мом мишљењу, то је веома обећавајуће, важно и сврсисходно, да се томе посвети више пажње“, нагласио је он.

О ширењу НАТО-а

Путин је рекао да Русија нема таквих проблема са Шведском и Финском, „као са Украјином“.

„Што се тиче Шведске и Финске, ми немамо таквих проблема са Шведском и Финском, које, нажалост, имамо са Украјином… Немамо ништа што би могло да нас брине у погледу чланства Финске или Шведске у НАТО. Само се морамо јасно и гласно разумети – раније није било претње, у случају размештања војног контингента и инфраструктуре, мораћемо да реагујемо реципрочно и створити исте претње на територијама са којих нам прете“, објаснио је Путин.

Он је такође назвао лажном и да „нема никакве везе са реалношћу” тезу да је циљ Русије да одгурне снаге Северноатлантске алијансе од својих граница, спречавајући Кијев да уђе у алијансу, те да је то довело до супротног.
 

“За нас чланство Финске и Шведске у НАТО уопште није исто што и чланство Украјине, то су потпуно различите ствари. Они ово веома добро разумеју. Ову тезу једноставно бацају у јавно мњење да би показали да, као, Русија то није хтела. Не. Ово је сасвим друга ствар“, рекао је Путин

 
О припреми Запада за акцију против Русије

Путин је рекао да за Москву није изненађење што се Запад спремао за активну акцију против ње од 2014. године.”То морамо третирати као чињеницу. То што се од 2014. године спремају за некакве активне акције против нас није новост за нас. Управо то објашњава наше одлучно деловање у заштити сопствених интереса”, рекао је председник.

Путин је приметио да су Сједињене Државе одавно прогласиле Русију спољним непријатељем. Према његовим речима, Иран „није баш био погодан за то, Русија више одговара“.

“За нас нема ништа ново. И ово још једном потврђује оно о чему смо све време причали, а то је да је НАТО блок остатак прошлог доба, доба Хладног рата. Увек су нам говорили да се НАТО променио, да је сада највероватније политичка унија. Али сви су тражили разлог и прилику да им дају нови замах управо као војној организацији. Па, молим вас, они то раде. Ту за нас нема ништа ново“, додао је руски председник.

Говорећи о Украјини и речима које се на Западу чују о победи на бојном пољу, председник је приметио да су се „у једном тренутку око нечега договорили, а онда су напустили договоре, отишли“.

„Али позив Украјини да настави непријатељства и позив да одустане од даљих преговора – ово само потврђује наше претпоставке да Украјина, добро украјинског народа, није циљ уједињеног Запада и НАТО-а, већ средство за заштиту сопствених. Односно, кроз руке Украјинаца, кроз руке украјинског народа, чланице НАТО-а и водеће земље НАТО једноставно желе да се додатно афирмишу, потврде своју улогу у свету, потврде не лидерство, већ остваре своје империјалне амбиције, то је све“, рекао је Путин.

Према његовим речима, оно што су увек говорили о својој искључивости, те теза да је „ко није са нама против нас“ све је манифестација исте политике.

Izvor: https://www.vostok.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *