Ansambli RTS u galeriji 2022

Drugi program Radio Beograda (sada Radio Beograd 2) je 2022. godine svoj novi ciklus koncerata u Galeriji RTS-a, Ansambli RTS u galeriji, posvetio obeležavanju 85 godina od osnivanja Simfonijskog orkestra RTS

Od 1937. godine, pored kapitalnih dela svetske literature, Simfonijski orkestar RTS kontinuirano je afirmisao domaću muzičku baštinu. U ovoj seriji koncerata članovi orkestra su se predstavili kao kamerni muzičari u različitim sastavima, u kojima su izvodili i kompozicije domaćih autora (Miloja Milojevića, Milana Mihajlovića, Stanka Šepića, Dušana Radića i Ante Grgina).
Koncerti su održani 13. aprila (Simfoničari u 4 glasa), 10. maja (Simfoničari u 8 glasova), i 7. juna – Simfoničari u 5 glasova. Svi koncerti praćeni su u direktnom i odloženom prenosu na RB2, kao i na RTS platformi Planeta. Urednica ciklusa bila je Bojana Žižić, urednica prenosa Maja Čolović Vasić, a producent Nela Bulić.
Treći koncert, posvećen klarinetu, predstavio je Klarinet kvintet KV 581 Volfganga Amadeusa Mocarta i Kvintet našeg klarinetiste Ante Grgina. Nastupili su klarinetista Vojislav Dukić, violinistkinje Katarina Aleksić i Ivana Zavišić, violistkinja Marina Popović i violončelista Pavle Savić.
Mocart je Kvintet za klarinet i gudački kvartet komponovao 1789. za čuvenog klarinetistu tog doba Antona Štadlera, koji ga je izvodio mnogo puta sa velikim uspehom. Grgin je svoj Kvintet napisao pod uticajem Mocartovog. Verujemo da bi se i Mocartu svidelo šmekerski razdragano, šarmantno Grginovo ostvarenje.
Gudači su, oslobođeni orkestarske stege u velikom sastavu, prikazali svoje visoke domete muziciranja, u kamernom sastavu u kome je svaki instrument solistički – zato je gudački kvartet najteža vrhunska disciplina kamerne muzike – i gde se najviše iskazuju muzički kvaliteti umetnika. Koncertmajstor RTS orkestra Katarina Aleksić, bez iznenađenja, kao i svaki put, donela je vrhunsku interpretaciju, ali ništa manje nisu pokazali ni ostali članovi u skladnom sazvučju. Stilski je Mocart bio kako i treba, lepršav ali ne neozbiljan, sa odgovarajućom dozom klasičarski briljantnih pasaža. Drugi nežni stav istakao je suptilnost klarineta, igrački treći stav pozivao je na ples, četvrti sa temom i varijacijama prekrasan u lepoti jednostavnosti. Tonalno čisto, sa lepim i ne preforsiranim zvukom, kvartetu se pridružio klarinetista Vojislav Dukić, prvi među jednakima. Kultivisan, zaobljen zvuk klarineta, sa izvanrednim mogućnostima transformacije u zavisnosti od muzičkog teksta, i krajnje suptilnim i muzikalnim tumačenjem dela, razvijena tehnika (podređena sadržaju, dramatici i lirici zbivanja). Uz odličnu saradnju s kolegama, još jednom je potvrđeno da naša klarinetska scena ima šta da ponudi svetu.
Kvintet Ante Grgina prikazao je autora kao ozbiljnog člana naše kompozitorske elite. Uz majstorsko poznavanje instrumenta koji svira maestralno celog života, on je iz klarineta izvukao sve najlepše, dok tom prilikom nije zapostavio ni gudače. Svoje uvek nadahnuto sviranje on je pretočio u snažnu i upečatljivu kompoziciju koja svakako obeležava vrhunce naše savremene muzike. Romantične teme, razigrani ritmovi, vrtoglavi briljantni pasaži, za svakoga ponešto, u slušljivom melodijskom svetu koji inače toliko preziru naši savremeni kompozitori, a koji publika voli. I ovog puta muzičari su se, čak i nekako opuštenije i radosnije od Mocarta, upustili u čarolije svog kolege, sa svim tehničkim i muzičkim zahtevima izvedenim na najlepši način. Neobičan tematski koncert sa akcentom na zanimljivom instrumentu, sa izvođačima na najvišem nivou, koje inače retko čujemo. Trebalo bi ga ponoviti u nekoj većoj sali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *