Ансамбли РТС у галерији 2022

Други програм Радио Београда (сада Радио Београд 2) је 2022. године свој нови циклус концерата у Галерији РТС-а, Ансамбли РТС у галерији, посветио обележавању 85 година од оснивања Симфонијског оркестра РТС

Од 1937. године, поред капиталних дела светске литературе, Симфонијски оркестар РТС континуирано је афирмисао домаћу музичку баштину. У овој серији концерата чланови оркестра су се представили као камерни музичари у различитим саставима, у којима су изводили и композиције домаћих аутора (Милоја Милојевића, Милана Михајловића, Станка Шепића, Душана Радића и Анте Гргина).
Концерти су одржани 13. априла (Симфоничари у 4 гласа), 10. маја (Симфоничари у 8 гласова), и 7. јуна – Симфоничари у 5 гласова. Сви концерти праћени су у директном и одложеном преносу на РБ2, као и на РТС платформи Планета. Уредница циклуса била је Бојана Жижић, уредница преноса Маја Чоловић Васић, а продуцент Нела Булић.
Трећи концерт, посвећен кларинету, представио је Кларинет квинтет КВ 581 Волфганга Амадеуса Моцарта и Квинтет нашег кларинетисте Анте Гргина. Наступили су кларинетиста Војислав Дукић, виолинисткиње Катарина Алексић и Ивана Завишић, виолисткиња Марина Поповић и виолончелиста Павле Савић.
Моцарт је Квинтет за кларинет и гудачки квартет компоновао 1789. за чувеног кларинетисту тог доба Антона Штадлера, који га је изводио много пута са великим успехом. Гргин је свој Квинтет написао под утицајем Моцартовог. Верујемо да би се и Моцарту свидело шмекерски раздрагано, шармантно Гргиново остварење.
Гудачи су, ослобођени оркестарске стеге у великом саставу, приказали своје високе домете музицирања, у камерном саставу у коме је сваки инструмент солистички – зато је гудачки квартет најтежа врхунска дисциплина камерне музике – и где се највише исказују музички квалитети уметника. Концертмајстор РТС оркестра Катарина Алексић, без изненађења, као и сваки пут, донела је врхунску интерпретацију, али ништа мање нису показали ни остали чланови у складном сазвучју. Стилски је Моцарт био како и треба, лепршав али не неозбиљан, са одговарајућом дозом класичарски бриљантних пасажа. Други нежни став истакао је суптилност кларинета, играчки трећи став позивао је на плес, четврти са темом и варијацијама прекрасан у лепоти једноставности. Тонално чисто, са лепим и не префорсираним звуком, квартету се придружио кларинетиста Војислав Дукић, први међу једнакима. Култивисан, заобљен звук кларинета, са изванредним могућностима трансформације у зависности од музичког текста, и крајње суптилним и музикалним тумачењем дела, развијена техника (подређена садржају, драматици и лирици збивања). Уз одличну сарадњу с колегама, још једном је потврђено да наша кларинетска сцена има шта да понуди свету.
Квинтет Анте Гргина приказао је аутора као озбиљног члана наше композиторске елите. Уз мајсторско познавање инструмента који свира маестрално целог живота, он је из кларинета извукао све најлепше, док том приликом није запоставио ни гудаче. Своје увек надахнуто свирање он је преточио у снажну и упечатљиву композицију која свакако обележава врхунце наше савремене музике. Романтичне теме, разиграни ритмови, вртоглави бриљантни пасажи, за свакога понешто, у слушљивом мелодијском свету који иначе толико презиру наши савремени композитори, а који публика воли. И овог пута музичари су се, чак и некако опуштеније и радосније од Моцарта, упустили у чаролије свог колеге, са свим техничким и музичким захтевима изведеним на најлепши начин. Необичан тематски концерт са акцентом на занимљивом инструменту, са извођачима на највишем нивоу, које иначе ретко чујемо. Требало би га поновити у некој већој сали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *