ЗАПАД ПРЕМА СРБИЈИ И СРБИЈА ПРЕМА ЗАПАДУ

Нормално је да Србија jасно и недвосмислено реагује на прво сазнање да водеће земље Запада припремају пријем тзв. Косова у СЕ

Све акције и кораци који угрожавају суверенитет и територијални интегритет земље не смеју се релативизовати нити стављати у контекст трговине и економских односа. То нису пријатељске активности нити кораци ка партнерству, поверењу и интеграцијама већ огољена геополитика експанзије и доминације на рачун животног интереса Србије. Запад тражи начин да заврши свој прљави посао започет 80-их година прошлог века отвореном подршком сепаратизму и тероризму, посао кажњавања, комадања и слабљења српског народа као политичког фактора на Балкану. Настојања да се криминалној творевини произашлој из тероризма тзв. ОВК и агресије НАТО-а 1999. обезбеди међународно-правни статус равна су сахрањивању остатака сваког правног и безбедносног поретка у Европи и свету. Србија то не може да прихвати и такве „демократске вредности“ не дели ни са ким.

[restrict]

Суочени с отпорима у највећем броју светских форума и организација, они траже начин да то ураде тамо где неће наићи на противљење већине. Запад зна да је то што ради засновано на политици силе, па ће покушати да издејствује уз што мање противљења Србије. Са њеним знањем, али да добро води рачуна како реагује на оно што захтевају они којима је поднела молбу за пријем у ЕУ. Запад ће тврдити како је пријем тзв. Косова у СЕ у интересу мира и стабилности и превазилажења застоја у дијалогу, знајући да је Србија за мир, стабилност, развој и дијалог. Представљаће тај потез као нешто добро, а у ствари је добро само за њихову себичну геополитику експанзије и доминације и њихове интересе и циљеве, а не за стабилност Балкана. Запад наставља с покушајем да учврсти државност Косова, уместо да исправи кардиналне историјске грешке које је такав преседан донео. Кад буде схватио и признао своје грешке, превасходно грешке водећих земаља Европе, може бити касно.

Србија не сме да чека пријем Косова у СЕ јер би то, објективно, било призивање политике свршених чинова, већ да јасно и званично изрази своје противљење гесту спонзора који је све друго осим пријатељски и да изнесе обиље правних, политичких и безбедносних аргумената. Пријем тзв. Косова у СЕ, чији су главни критеријуми поштовање људских и демократских права а принцип вододелница – владавина права, био би још једна кардинална грешка западноевропске цивилизације према Србији и српском народу. И Шолцу, Џонсону и Макрону, друге да не помињемо, веома добро је познато да се Србима и другим неалбанцима (250.000 људи) претњама, тајним листама и другим криминалним начинима фактички забрањује повратак у њихове домове и на имања која поседују на КиМ, те да Приштина наставља политику етничког чишћења, а напади на Србе и њихову имовину су све интензивнији.

То да ли Приштина поштује или не поштује тзв. Вашингтонски или неки други тзв. споразум је изведено питање. Ваљда смо досад апсолвирали да је Приштина само помагало Запада, излог арсенала експанзионистичке геополитике водећих чланица НАТО-а према Србији и Србима на Балкану. Какав је положај преосталих Срба на КиМ, каква су њихова права, да ли су безбедни они и њихова имовина, какв је положај СПЦ, њене имовине, када ће се дозволити слободан и безбедан повратак око 250.000 прогнаних Срба и других неалбанаца? Или, када треба да се оствари геополитички интерес западних сила – ништа од тога није битно? Да ли се Савет Европе и његове чланице спремају за најгрубљу суспензију својих оснивачких критеријума док тзв. Косово не приме у своје редове!?

Немачки канцелар Шолц и други са Запада који лобирају за пријем Приштине у СЕ морају знати да су се намерили да направе још један опасан преседан пријемом илегалне недржаве у организацију држава, да крше основне принципе Повеље УН, завршног документа ОЕБС из Хелсинкија и Резолуције СБ УН 1244 и да отворено раде против виталних интереса Србије ради својих геостратешких интереса експанзије и доминације. Ако им Србија то јасно не каже, онда се поставља питање самих основа њених односа с тим земљама. Ако је мања и слабије развијена, она није са ограниченим суверенитетом, пословном способношћу или без достојанства!

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *