Руски терминатори код Северодоњецка; ГШ у Кијеву – Руска армија не стаје; Ослобођено 216 насеља у ДНР

СПЕЦИЈАЛНА операција руске војске у Украјини ушла је у 89. дан. Фабрика „Азовстаљ“ је ослобођена, сви украјински екстремисти су се предали, а медији јављају да међу њима има и страних плаћеника.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски терминатори код Северодоњецка; ГШ у Кијеву - Руска армија не стаје; Ослобођено 216 насеља у ДНР (ВИДЕО)

Фото Танјуг/АП.

Ваздушни напад великих размера на Украјину

Пријављене су експлозије у граду Коростену у Житомирској области. Информација се прецизира.

Истрага атентата на градоначелника Енергодара

Руски истражитељи ће утврдити околности атентата украјинских националиста на градоначелника Енергодара (Запорошка област Украјине) Андреја Шевчика, саопштили су РИА Новостима у прес-служби ИК РФ.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Како је саопштио Истражни комитет, градоначелник је 22. маја, као и двојица његових чувара, повређени у експлозији у улазу куће. У електрични орман постављена је импровизована усмерена експлозивна направа. Истражни комитет је додао да је, према локалним агенцијама за спровођење закона, Шевчик више пута добијао претње од украјинских националиста након што је стао на проруску страну.

Џонсон са Зеленским о руској блокади Одесе

Британски премијер Борис Џонсон разговарао је данас са украјинским председником Володимиром Зеленским о руској блокади украјинске луке Одесе, саопштио је портпарол Даунинг стрита.

 

Гранатиран Доњецк

Украјинске трупе у 22.30 (време се поклапа са московским временом) пуцале су на Кујбишевски округ у Доњецку, испаливши три гранате калибра 122 мм, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Фото: ЕПА

Екстремисти напали свештеника РПЦ

У Лавовској области украјински екстремисти су полили свештеника канонске православне цркве зеленом бојом.

Инцидент се десио током литургије.

Испаљено из Херсона ка Николајевској области

Руски тешки вишецевни ракетни системи гађају Оружане снаге Украјине у области Николајев.

Припреме за напад на Северодоњецк

Војници Народне милиције Луганске Народне Републике јачају своје позиције код Северодоњецка, за шта се воде борбе у Донбасу, рекао је за РИА Новости Игор, војник Народне милиције Луганске Народне Републике, који се налази на положајима код Северодоњецка.

Раније је шеф ЛНР Леонид Пасечник рекао да украјинске трупе планирају да се и даље крију иза цивила у градовима Лисичанск и Северодоњецк у ЛНР, што ће у великој мери отежати ослобађање ових територија од непријатељских трупа. Амбасадор ЛНР у Руској Федерацији Родион Мирошник рекао је да је у Лисичанску и Северодоњецку остало 8-9 хиљада украјинских милитаната, за које се воде борбе, Кијев им не даје дозволу за повлачење.

 

Рањени цивили у ЛНР

Двојица становника града Кременнаја повређена су у гранатирању украјинских трупа, саопштило је Генерално тужилаштво ЛНР.

-Оружане формације Украјине извеле су масовно артиљеријско гранатирање инфраструктуре града Кременнаја. У последицама гранатирања повређена су два становника града којима је указана лекарска помоћ, оштећено је више од 100 станова, један приватник Кућа и киоск са намирницама су потпуно уништени, а оштећен је и далековод, рекао је извор новинарима.

Фото: Принтскрин

Спремни смо да одговоримо на ширење НАТО

Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) способна је да адекватно одговори на могуће ширење НАТО, изјавио је данас генерални секретар ОДКБ Станислав Зас.

Руски „Терминатори“ у околини Северодоњецка

Војна техника Оружаних снага Русије креће на фронт у Луганску Народну Републику.

Борбена возила за подршку тенковима “Терминатор” виђена су као део колоне возила.

Сврха БМПТ „Терминатор“ је извођење војних операција у урбаним срединама. Свако борбено возило је опремљено са два аутоматска топа 30мм 2А42, тенковским митраљезом 7,62мм, аутоматским бацачима граната АГ-17Д и противоклопним системима Корнет.

Напад руских Су-25 на положаје ВСУ

Руске “Валкире” разбијају Оружане снаге Украјине, помажући трупама да напредују на Лиману.

Руска војска напредује на Лиман у ДНР, заузимајући један за другим положаје Оружаних снага Украјине. Ваздушно-космичке снаге Русије нападају непријатеља из ваздуха. На снимку се види јуришник Су-25.

Експлозије у околини НИколајева

На друштвеним мрежама појавили су се извештаји о експлозијама у околини Николајева.

Аустрија запленика 254 милона евра руске имовине

Аустрија је, у условима европских санкција Русији, замрзнула имовину Руса у износу од 254 милиона евра на 97 рачуна, преноси ТВ канал ОРФ, позивајући се на документе из кабинета канцеларке.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

Како наводи канал, потрагу за руском имовином спроводи радна група у оквиру Одељења државне безбедности и обавештајних послова при Министарству унутрашњих послова, заједно са другим ресорима. Крајем маја биће покренут нови систем извештавања како би се олакшала потрага за таквом имовином.

Резиме догађаја СВО за недељу од 16. до 22. маја

*Главни догађај недеље била је предаја гарнизона Мариупољ. Од 16. до 20. маја предало се 2.439 људи. Међу затвореницима су и вође неонацистичке формације „Азов“

*Савезничке снаге извеле су офанзивну операцију у близини града Попаснаја у Луганској Народној Републици. Тројице, Александропољ и низ других насеља ослобођени су од непријатеља.

*У области града Гуљај-Поле, Запорошка област, поражена је непријатељска јединица која је покушавала да пређе у офанзиву. Непријатељски губици су износили више од 100 људи, као и 26 тенкова и 12 борбених возила пешадије.

*У рејону насеља Подгорноје, први пут у НМД, уништена је батерија хаубица М777 достављених Украјини из Сједињених Држава.

*Инфраструктура центра за обуку Оружаних снага Украјине „Десна“ уништена је ракетним ударом. Процене непријатељских губитака варирају од 50 до 300 људи.

*У уторак, 17. маја, изведен је ракетни напад на полигон ВСУ у Јавориву.

Уместо у Африку завршили у рукама пука Азов

Афрички Т-64Б1М, који је раније био у служби Азова, такође се предао Оружаним снагама РФ и променио страну.

Зашто „афрички”? Овај тенк је имао занимљиву судбину. Као поједностављена верзија модернизације Т-64Б1, тенкови Т-64Б1М су требало да буду прва званично извезена возила породице Т-64, која се раније нису извозила.

Међутим, судбина је направила своја прилагођавања и са почетком АТО-а 2014. године тенкови Т-64Б1М намењени за испоруку у Демократску Републику Конго на брзину су подељени новоформираној Националној гарди Украјине, укључујући Азов.

Кадиров: Направили су заседу али су убрзо зажалили

Нацисти су се надали да ће изненадити наше момке тако што су им направили заседу, али су врло брзо пожалили.

Рамзан Кадиров је показао како су специјалци из Чеченије одбили контранапад украјинских милитаната у области Попасна у ЛНР.

-Ово се увек дешава када се Укронаци суоче са нашим борцима. Уопште ме то не чуди, јер смо своје најспремније јединице послали у ЛНР, нагласио је шеф Чеченије.

Рањена жена у Владимировки

У гранатирању села Владимировка у Доњецкој Народној Републици од стране украјинских трупа повређен је цивил, саопштио је Штаб Територијалне одбране ДНР.

ГШ ВСУ: Руси не стају!

Руска војска не престаје да спроводи офанзивна дејства у Источној оперативној зони и изводи ракетне и ваздушне ударе на територији Украјине. Генералштаба Оружаних снага Украјине дао је кратак резиме дејстава на фронту.

Фото: АП

Поново гађана Јасиноватаја

Украјински војници у 19.40 поново су пуцали на село Јасиноватаја у Доњецкој Народној Републици, испаливши пет ракета из вишецевног ракетног система „Град“, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Пољска тражи од Норвешке да профит подели са Кијевом

Норвешка остварује огроман профит од извоза нафте и гаса и свој приход мора да подели, изјавио је премијер Пољске Матеуш Моравјецки у разговору са омладином.

Према његовим речима, Норвешка се „индиректно гоји” од ситуације у Украјини.

Разговарали Блинкен и Колона

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и нова министарка спољних послова Француске Катрин Колона разговарали су данас о НАТО савезу, као и томе како најбоље подржати кандидатуре Финске и Шведске за пријем у алијансу, саопштено је из америчког Стејт департмента.

 

“Тулипани” ударили по команци ВСУ у Новоселовки

Оружане снаге Украјине поново су опремиле ватрене положаје и командно место у школи насеља Новоселовка, Лимански округ, ДНР. Након напада Тулипанима, наши борци су упали у зграду у којој су остали лешеви милитаната ВСУ.

2С4 “Тулипан (Лала)” је совјетски самоходни артиљеријски минобацач калибра 240 мм резерве Врховне команде.

216 градова и села ослобођени су у ДНР-у

Током протеклих дана на територији Народне Доњецке Републике, група трупа ДНР-а и ЛНР-а уз помоћ јединица Оружаних снага Руске Федерације ослободила ова насеља: Дробишево, Кировск, Новоселовка (Краснолимански округ), Јампол, Дерилово, Торские, Коровиј Јар, Редкодуб, Карповка, Катериновка (Краснолимански округ), Ново, Новомикхаиловка, Рубци, Волчиј Јар, Лозовоје, Терни, Белогоровка, Ђерзхинскоје, Ивановка (округ Краснолиман), Колодези, Новосадовоие, Јамполовка, Шандриголово, Зеленаја долина, Средњеје, Јацковка, Кримки, извештава седиште ДПР терборне.

Испаљено више од 100 пројектила на 9 насеља у ДНР

Украјинске трупе су од почетка дана испалиле више од 100 граната и мина, укључујући и из вишецевнох ракетних система Град, на девет насеља у Доњецкој Народној Републици, саопштила је Народна милиција ДНР.

-Непријатељ је од почетка данашњег дана испалио више од стотину граната и мина из вишецевних ракетних система БМ-21 Град 122 мм, топове 152 и 122 мм, минобацача 120 мм. На Републику је пуцано, наводи се у саопштењу одељења на Телеграм каналу.

Напомиње се да је усљед гранатирања један цивил убијен, а четири су рањена. Осим тога, оштећено је 18 стамбених објеката и једна цивилна инфраструктура.

 

 

Губици Кијева у ДНР

Народна милиција Доњецке Народне Републике саопштила је да су њене јединице за дан уништиле више од 20 непријатељских бораца.

Народна милиција ДНР саопштила је да су за дан погинула 3 републичка војника, још 24 је повређено.

Према његовим речима, три гранате су погодиле гимназију и зграду фискултурне сале. Разбијена су стакла на прозорима, а оштећено је и неколико кућа.

Нешто раније грантиран је и Кујбишевски реон Доњецка.

 

Гранатирано насеље у ЛНР

Украјинске трупе гранатирале су у недељу град Кременнаја у Луганској Народној Републици из минобацача калибра 120 мм, рекао је новинарима портпарол ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Украјинци гранатама погодили гимназију у Доњецку  (ВИДЕО)

Становник Петровског округа Доњецка показао је последице гранатирања које су извеле Оружане снаге Украјине.

Рањено четворо цивила у Волновахи

Број повређених у гранатирању Волновахе од стране украјинских трупа порастао је на четири особе, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

 

Забрањена слова Z и V

Врховна рада Украјине усвојила је закон о забрани употребе симбола Z и V у земљи.

 

Ракетиране Јасиновата ја и Озерјановка

Украјинске трупе пуцале су на Озерјановку и Јасиновату у Доњецкој Народној Републици, испаливши осам граната калибра 122 мм и три ракете из БМ-21 Град, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Украјински диверзанти улазе на територију Белорусије

Државни секретар Савета безбедности Белорусије Александар Волфович рекао је да украјинске диверзантско-извиђачке групе улазе на белоруску територију.

Фото: Танјуг/АП

Гранатирана Горловка

Украјинске трупе у 16.25 по московском времену гранатирале су село Горловка у Доњецкој Народној Републици, испаливши осам граната калибра 122 мм, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Два пољска батаљона у Украјини?

На територију Украјине стигла су два батаљона пољске пешадије, написао је на свом телеграм каналу руски ратни репортер Семјон Пегов.

-Према нашим подацима, два батаљона пољске пешадије јуче су кренула из Кијева и већ су стигла у Павлоград. Сваки батаљон поседује по четири противтенковска топа “рапира”, оклопне транспортере и америчку оклопну технику, написао је он.

По његовим информацијама, пољска пешадија ће бити послата у Авдијевку, на Донбас, где се воде жестоке борбе. Није јасно да ли се ради о регуларним снагама или о плаћеницима

 

Зеленски: “Ситуација у источном делу Донбаса изузетно тешка”

Ситуација у источном делу Донбаса је и даље изузетно тешка јер руска војска покушава да напредује ка градовима Славјанску и Северодоњецку, изјавио је председник Украјине Володимир Зеленски.

– Оружане снаге Украјине се супротстављају офанзиви – рекао је он у синоћњем редовном обраћању нацији, пренео је Би Би Си.

Фото: АП

Азовци уништавали зграде приликом повлачења

Украјински националистички борци су током повлачења на Азовстаља уништили стамбене зграде заједно са становницима, рекао је за РИА Новости заменик команданта инжењерског вода ДПР.

Дуда у парламенту Украјине: “Само ви одлучујете о својој судбини”

Само Украјина има право да одлучује о својој будућности, изјавио је данас пољски председник Анжеј Дуда пред украјинским посланицима у Кијеву, преноси Танјуг.

Дуда је први лидер стране земље који се уживо обратио у украјинском парламенту откако је Русија напала Украјину 24. фебруара, пренео је Ројтерс.

– Појавили су се забрињавајуће изјаве, у којима се наводи да би Украјина требало да изађе у сусрет Путиновим захтевима. Само Украјина има право да одлучи о својој будућности. Никаква одлука о вама не може да се донесе без вас – казао је Дуда украјинским посланицима.

Кијев је одбацио било какво мировно решење које би подразумевало предају територије и одбацио је позиве за прекид ватре, у којем би руске снаге остале на територији коју су заузели, наводећи да би то Москви само дало времена да се регрупише, подсећа агенција.

 

Би Би Си: “Верује се да је Русија распоредила “Терминаторе” у Донбасу”

Верује се да је Русија распоредила једину оперативну чету својих возила за подршку тенковима БМП-Т “Терминатор” у источном региону Донбаса.

Града Северодоњецк остаје један од кључних тактичких приоритета Русије у овом моменту, навео је Би Би Си.

Употреба “Терминатора” сугерише да је овде присутна руска формација позната као Централна групација снага – формација која је претрпела велике губитке око Кијева раније током рата.

“Терминатори”, после ратова у Авганистану и Чеченији, развијени су да заштите борбене тенкове.

 

Почело чишћење територије Азовстаља

Сапери су почели да чисте територију поред Азовстаља у Мариупољу, рекао је за РИА Новости заменик команданта инжењерског вода ДПР са позивним знаком Крот.

 

Објављен снимак тунела одакле су изашли војници Азовстаља

Објављен снимак тунела одакле су излазили украјински војници из фабрике „Азовстаљ“ који су се предали 20. маја

На територију фабрике екипа сниматеља ушла је са исте стране одакле су излазили припадници батаљона „Азов“

Конашенков: Уништена украјинска станица за радиоелекотронску борбу „Буковељ“

Поред тога, како је казао, артиљеријским и ракетним нападима уништено је и 41 упориште украјинских снага и укупно 76 артиљеријских и минобацачких јединица.

– Наше ракетне снаге гађале су укупно 583 локације са људством и војном техником противника, 41 командни центар, 76 артиљеријских и минобацачких јединица, између осталог и три батерије система `Град“ и станица за радиоелектроснку борбу `Буковељ` – прецизирао је Конашенков.

Фото: Принтскрин/Ruptly

Марк Мили: “Расте ризик од сукоба са Русијом и Кином”

Ризик од међународног сукоба уз учешће великих сила расте, рекао је Марк Мили, начелник Здруженог генералштаба Оружаних снага САД, чије речи преноси “Фокс њуз”, пишу РИА Новости.

– Свет у који улазите пошто дипломирате има потенцијал за велики међународни сукоб који укључује велике силе. И та вероватноћа расте, а не опада – рекао је Мили.

Ликвидирано 20 украјинских војника код Луганска

Припадници руске националне гарде уништили су упориште украјинске војске код Луганска, а том приликом ликвидирано је 20 војника, преноси Спутњик.

Према наводима руске националне гарде, током извиђања из ваздуха примећено је упориште украјинских снага одакле су планирали да изведу артиљеријску паљбу.

– Са циљем да се спречи напад украјинске војске, минобацачима је то упориште уништено – ликвидирано је 20 људи и уништено једно пикап возило које се ту налазило – наводи се у саопштењу.

Евакуисано више од 60 становника из Харковске области
Руска војска евакуисала је више од 60 становника из Харковске области у Белгородску област.

Оружане снаге Украјине периодично су гранатирале стамбена подручја региона, па су цивили, укључујући и оне са децом, одлучили да оду и затражили од Оружаних снага Руске Федерације да им помогну.

Дуда сутра у Врховној ради Украјине

Пољски председник Анджеј Дуда борави у Кијеву и говориће у Врховној ради, саопштава канцеларија пољског лидера.

– Председник Анџеј Дуда је у Украјини. У недељу ће одржати говор у Врховној ради као први шеф стране државе од почетка рата – наводи се у поруци, преносе РИА Новости.

Руски Ка-52 Алигатор  

Уништавање опреме и положаја Оружаних снага Украјине из хеликоптера Ка-52 Алигатор.

Украјина у тренутним границама неће опстати

Украјина у тренутним границама неће опстати, изјавио је стални представник Крима при руском предсенику Георгиј Мурадов.

– У овом облику каква је сада Украјина неће опстати. То је већ бивша Украјина – рекао је он.

Према речима Мурадова, у облику у којем је била раније могла је да опстане, највероватније, у виду федералне државе само уз услов апсолутног поштовања националних заједница, укључујући њихове језичке, културне и религиозне посебности.

– То се посебно тицало руског народа и језика што је било загарантовано и Уставом. Међутим, сви ти принципи су грубо прекршени и украјинска држава је престала да буде држава могућа за живот – нагласио је.

 

Зеленски: Милиони тона хране у украјинским лукама

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је у украјинским лукама блокирано 22 милиона тона хране и да се разматрају различити начини за решење тог проблема.

Зеленски је рекао да је Русија блокирала “све поморске опције за извоз прехрамбених произовда” и да их “Русија тихо краде”, преноси украјинска агенција Интерфакс, пише Танјуг.

– Пшеница се отпрема негде другде. Знамо где је то – рекао је Зеленски након разговора са португалским премијером Антониом Коштом.

Три мине испаљене на Јасиновату

Украјински војници у 8.10 (по московском времену) пуцали су на Јасиновату у Доњецкој Народној Републици, испаливши три мине калибра 120 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

Зеленски разговарао са Драгијем

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је разговарао са италијанским премијером Мариом Драгијем и нагласио важност додатних санкција Русији и деблокаде украјинских лука.

Зеленски је написао на Твитеру да је, такође, захвалио Драгију на његовој безусловној подршци настојању Украјине да постане чланица Европске уније, пренео је Ројтерс.

Украјинске трупе гранатирале Пантелејмоновку

Украјинске трупе гранатирале су насеље Пантелејмоновка у Доњецкој Народној Републици, испаливши осам граната, јавља републичко представништво у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре на свом Телеграм каналу.

– После 03.00 забележено је гранатирање из ВФУ у правцу: 07.20 – насеље Новгородскоје – насеље Пантелејмоновка: испаљено је осам граната калибра 122 мм – наводи се у публикацији.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *