ПУТИН ЗАДИВЉЕН ЈУНАШТВОМ МЛАДОГ БУРЈАТА: Руска колона упала у заседу – два сата је пружао надљудски отпор и постао Херој Русије

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин подржао је данас предлог да се поручнику руске армије Балдану Цидипову из Бурјатије, за јунаштво које је показао током специјалне операције у Украјини, уручи звање Хероја Русије.

ПУТИН ЗАДИВЉЕН ЈУНАШТВОМ МЛАДОГ БУРЈАТА: Руска колона упала у заседу - два сата је пружао надљудски отпор и постао Херој Русије (ФОТО)

Фото: Министарство одбране Руске Федерације/Јутјуб/COMBAT APPROVED/Википедија

На састанку са председником, који је одржан путем видео-линка, председник Бурјатије Алексеј Циденов рекао је да је Цидипов, током заседе у коју је упао руски конвој, оклопним транспортером којим је командовао блокирао линију ватре и нокаутирао непријатељску опрему.

Како тврди Циденов, тиме је спасао 150 својих сабораца, и тешко је рањен. Због тога је Министарство одбране Руске Федерације предложило да му се уручи орден Хероја Русије, највише руско одликовање.

Фото: Министарство одбране Руске Федерације

– Владимире Владимировичу, молим вас да подржите предлог Министарства одбране да му се додели звање Хероја Русије – обратио се Циденов Путину, који је потврдно одговорио.

Балдан Цидипов је рођен 1999. године, и током операције у Украјини вршио је дужност команданта мотострељачког вода 5. одвојене гардијске тенковске бригаде “Тацински”.

Током руског напредовања у Кијевској области, украјински војници су отворили ватру на руску оклопну колону и уништили шест тенкова, а тешко оштетили три оклопна возила.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Цидипов је извукао двојицу колега из оштећеног БТР-а, а затим се још два сата борио са Украјинцима, покривајући притом оклопним возилом своје саборце.

Том приликом је тешко рањен – нога му је ампутирана, и предстоји му још хируршких интервенција.

Подсећамо, Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Владимир Путин је рекао да је њен циљ “заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *