О ГАСНОЈ РУБЉИ И ПЕТРОДОЛАРУ

Пише Бојан Димитријевић (аутор је економиста и члан Фискалног савета)

Одлука Владимира Путина да Запад плаћа руски гас у рубљама могла би по свет да има већи ефекат него рат у Украјини, зато што може из темеља да ресетује међународне економске односе и финансијски систем који почива на петродолару као светској резервној валути

Највећа српска песникиња Десанка Максимовић у својој песми Србија је велика тајна написала је следеће стихове: „Не зна дан шта ноћ кува, нити ноћ зна шта зора рађа.“ А да није само Србија тајна за западну цивилизацију (што се више пута поновило у разним ратовима и догађајима током 20. века), показао је стари мешетар Винстон Черчил (како га је назвао Борислав Пекић у својој „Сентименталној повести Британског царства“), јер је наводно 1939. изговорио једну од оних чувених реченица које му се често приписују, да је Русија „загонетка, умотана у мистерију, унутар енигме“.

РУСКА НЕПОЗНАНИЦА Два месеца рата у Украјини као да потврђују ову Черчилову реченицу и показују да је Русија као алтернативна цивилизација потпуна енигма за подмукли и дехристијанизовани Запад (ава Јустин), а додатну мистерију која изнова збуњује западне стратеге и идеологе представљају потези Владимира Путина – укључујући и одлуку руског председника да земље које је Москва у сукобу дефинисала као непријатељске морају да плаћају руски гас у рубљама.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

3 коментара

 1. Tоплица

  Пророчка књига “Крах империје долара, крај Pax Americana” и све оно што је уследило од 2008 г., учинили су да и ми, дилетанти у области финансија понешто укапирамо.
  Рецимо да се запитамо како је било могуће да се у оном хотелу у Бретон Вудсу већ 1944г. донесу онако недовољно промишљене одлуке ? Је ли узрок био у разорености остатка Света ? У наговештеној перспективи развоја атомског оружја ? Зар за све остале није било боље да не постоји никакав договор него онакав, који једној страни даје басносновне перспективе а све остале угрожава темељно ?
  Везање курсева валута за злато, осим што спречава маневар са развојем на инфлацији, какав то још негативитет доноси ?
  Својевремнено смо учили како су народи Запада зрели и чврсто се држе стабилности, а онда видесмо све обрнуто, и сетисмо се да је човек у принципу незајажљив створ, и да нас о томе учи сва позната историја.
  Америчке предности у постојећем систему, толико су велике да је тешко претпоставити да ће свега тога нестати у мирним условима које Професорова предвиђања претпостављају. Русија се одупире херојски, али увек се питамо колико још у њиховом систему шпијуна “спава” до свога часа ? На несрећу, Јељциново “дело”као да се још није показало у свој својој “величини” ?
  Званична претпоставка да ће у Украини све ићи лакше, деловала је инфантилно чак и за нас који смо тамо боравили читаве декаде пре 2014.

 2. Могла бы, если бы Россия действительно хотела получать расчёты в рублях, но это Россия, страна в которой всегда найдутся обходные пути, даже на уровне указа президента. Эти слова, о расчёте за российский газ в рублях не более чем попытка напугать запад и как бы показать гражданам своей страны, что политика государства правильная, что смотрите какой президент у нас молодец. А по факту, Газпром чётко дал понять своим клиентам, что есть обходной метод и этот метод обходиь не санкции запада, а указ президента России. Схема ге сложная, покупатели переводят валюту за газ на счёт банка посредника, этот посредник используя кореспондентские счета (принадлежат дочке MOEX) торгуют валютой на московской бирже внутри России, а к покупке этой валюты не будут допущены простые граждане, а только верхушка- банки и госкорпорации, у которых миллиарды рублей для покупки валюты. Соответственно это обход санкции с обеих сторон и польза только для владельцев этих корпорации и верхушки России, у этой верхушки доли и в корпорациях и у посредников которые проводят эти сделки. Рублей у них много, они их печатают и тащат из кармана обычных граждан и рубли для них роли не играют им нужна валюта, чтобы обеспечить себя, быть сытыми, иметь власть.

  • Tоплица

   То Alex
   Если то так, тогда как обьяснит рост Руля с тех пор как провозглашен торг гасом в Рубли ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.