О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ ВУЧИЋ И ХИЛ: Детаљи са састанка председника и америчког амбасадора

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас, на састанку с амбасадором САД Кристофером Хилом, напоре Србије усмерене на очување мира и стабилности у региону, а амерички амбасадор поновио подршку Вашингтона европским интеграцијама Србије и земаља региона.

О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ ВУЧИЋ И ХИЛ: Детаљи са састанка председника и америчког амбасадора

Фото: Танјуг

 

Вучић је с Хилом разговарао о унапређењу билатералних односа, енергетској диверсификацији, евроинтеграцијама Србије, као и о актуелним геополитичким питањима и иницијативама за регионално повезивање, саопштено је из службе за сарадњу с медијима председника.

Председник је истакао напоре Србије усмерене на очување мира и стабилности у региону, будући да се наша земља својом доследном и озбиљном политиком позиционирала као поуздан и одговоран партнер, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Председник је у том смислу нагласио да је управо Србија иницијатор и покретач бројних пројеката који на најбољи начин повезују земље Западног Балкана, те да је стога и препозната као проактивни партнер свима онима који желе да искрено и предано раде на напретку региона.

Хил је поновио подршку САД европским интеграцијама Србије и земаља региона, као и став Сједињених Држава да Европска унија треба да се шири.

– Подржавамо и иницијативу Отворени Балкан и спремни смо да помогнемо у њеном бржем развоју – нагласио је амбасадор Хил и додао да ће САД увек подржати напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да све напоре треба усмерити на дијалог под окриљем Европске уније, будући да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

Хил је истакао да ће Сједињене Државе са партнерима из Европске уније наставити ангажман у правцу наставка дијалога који ће донети конкретне резултате.

Надовезујући се на недавно писмо које је председник САД Џозеф Бајден упутио председнику Вучићу, амбасадор Хил је поновио подршку његове земље напорима Србије у циљу диверсификације извора енергије и енергетске ефикасности, нагласивши да ће Сједињене Државе радити на томе да и Србија добије приступ енергетским пројектима на којима се већ увелико ради, саопштено је из службе за сарадњу с медијима председника.

Један коментар

  1. Мистер Хил, НЕ, ХВАЛА…!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *