КО ЋЕ НАЈТЕЖЕ ПРЕБРОДИТИ РУСКИ ЕМБАРГО НА ГАС: Хрватима прети смрзавање! Ово је списак земаља које ће најтеже и најлакше проћи

АКО Русија обустави испоруку природног гаса Европској унији, Хрватска ће моћи да попуни највише 30 одсто свог гасног складишта, проценила је Европска мрежа оператера преносног система за гас (ЕНТСОГ) која окупља компаније за транспорт гаса чланица ЕУ, пише Јутарњи лист.

КО ЋЕ НАЈТЕЖЕ ПРЕБРОДИТИ РУСКИ ЕМБАРГО НА ГАС: Хрватима прети смрзавање! Ово је списак земаља које ће најтеже и најлакше проћи

Фото: ЕПА

Лист наводи да се у извештају истиче да у случају обуставе испоруке руског гаса већина чланица ЕУ неће моћи да оствари више од 80 одсто планиране попуне залиха гаса, са знацајним одступањима међу њима, преноси Хина.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Према том извештају, најмање тешкоће у попуњавању својих складишта у том случају имаће Велика Британија, Белгија, Француска, Шпанија и Португал.

За њих ЕНТСОГ процењује да ће у случају тог сценарија попунити своје залихе гаса измеду 90 и 100 одсто.

У другој групи земаља анализе ЕНТСОГ-а су Немачка, Холандија и Италија, за које та организација процењује да би могле да попуне своја складишта између 30 и 60 одсто.

Притом се упозорава да те три државе располажу са 50 одсто складишних капацитета за гас у Европској унији.

Ко ће најтеже пребродити руски ембарго

Хрватска, заједно с Литванијом, Пољском, Чешком, Словачком, Мађарском, Аустријом, Словенијом, Бугарском и Румунијом, у подели ЕНТСОГ-а, чини трећу групу чланица ЕУ које ће, према тој анализи, најтеже пребродити евентуални руски ембарго на извоз гаса у ЕУ.

Те ће чланице ЕУ, наводи тај извор, попунити највише 35 одсто својих складишних капацитета природног гаса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.