RAT U UKRAJINI – NAJNOVIJE INFORMACIJE

RUSKE oružane snage otvoriće danas humanitarni koridor iz Marijupolja za Berdijansk i garantovaće prekid vatre radi evakuacije stranih državljana.

London planira isporuku protivbrodskih raketa

Britanski premijer Boris Džonson insistira na potrebi da se Ukrajini snabdeva protivbrodskim projektilima kako bi mogla zaštititi obalu od granatiranja sa mora, objavio je Tajms pozivajući se na britanske zvaničnike.

Jedan od njih je rekao da je Ukrajina zatražila isporuku smrtonosnog oružja za upotrebu na obali Crnog mora.

PRATITE “PEČAT” NA TELEGRAMU 

“Sa Ukrajincima imamo verovatno najzreliji odnos nego sa bilo kojom zemljom. Imamo spisak onoga što im je potrebno i trudimo se da je zadovoljimo najbolje što možemo. Premijer je odlučan da pomogne Ukrajini da se odbrani i on će podržavati ispunjavanje ove potrebe“, citira list izvor.

Foto: AP

 

Jaroslav Kačinjski: Poljska otvorena za smeštaj američkog nuklearnog oružja

Zamenik premijera Poljske, predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu Jaroslav Kačinjski izjavio je u intervjuu za nemački list Velt am zontag da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno oružje SAD na svojoj teritoriji.

– Ako bi Amerikanci tražili da u Poljskoj postavimo atomsko oružje, bili bismo otvoreni za to, rekao je on, i dodao da bi takva odluka „značajno povećala mogućnost obuzdavanja Moskve“, prenosi Lenta.ru.

Ministarstvo odbrane RF potvrdilo napad na rafineriju nafte u Odesi

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je na jutarnjem brifingu rekao:

– Oružane snage Rusije uništile su rafineriju nafte kod Odese i tri skladišta goriva i maziva, odakle se gorivo snabdevalo ukrajinskoj vojsci; Ruska PVO oborila dva ukrajinska drona; Ruska avijacija je tokom noći pogodila 51 vojni cilj na teritoriji Ukrajine.

Medinski skeptičan u pogledu spremnosti nacrta sporazuma sa Ukrajinom

Šef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima Vladimir Medinski rekao je da ne deli optimizam Kijeva u pogledu spremnosti sporazuma, čiji su parametri objavljeni nakon razgovora u Istanbulu, navodi BBC na ruskom.

“Što se tiče spremnosti nacrta sporazuma za samit, nažalost, ne delim optimizam Arahamije. Moramo više da radimo. A vidim da diplomatske i vojne službe Ukrajine, čini mi se, daleko zaostaju u implementaciji čak i onih sporazuma, koji su već postignuti na političkom nivou“, rekao je on Interfaksu.

PRATITE NAS NA VIBERU

Predstavnik ukrajinske delegacije Dejvid Arakamija ranije je na ukrajinskoj televiziji rekao da su nacrti dokumenata na ukrajinsko-ruskim pregovorima spremni za diskusiju predsednica i da Ukrajina želi da dobije bezbednosne garancije od drugih zemalja i tako stvori „svoju ukrajinsku NATO“.

On je naveo i da je ruska strana prihvatila predloge za garancije bezbednosti Ukrajine, osim tačke o Krimu.

„Razumemo da se Arahamija obraća svojoj publici i ako sve ovo naziva ukrajinskim stavom, onda nam nije žao“, prokomentarisao je njegove reči Medinski. Što se tiče Krima i Donbasa, pozicija Rusije ostaje nepromenjena“, dodao je on.

Foto: Profimedia

 

Serija eksplozija u Odesi

Odesa je bila izložena raketnoj vatri, a iz nekih delova grada javljali su se požari, piše Rojters, pozivajući se na izveštaj Gradskog veća.

Prema rečima očevidca koje je citirao Rojters, u nedelju ujutro u Odesi je odjeknula serija eksplozija i bio je vidljiv dim. Prema dopisniku UNIAN-a, deo projektila je oborio protivvazdušna odbrana, a zabeleženi su požari u nekim oblastima. Eksplozije javlja i dopisnik AFP-a.

Telegram kanal Gradskog veća piše da su požari izbili u pojedinim delovima grada. Upozorenje o vazdušnom napadu, izdato oko 4:30 po lokalnom vremenu, otkazano je u 6:30.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo situaciju.

CNN: Rusija želi da proglasi pobedu u Ukrajini do 9. maja

Američki obaveštajci veruju da će Rusija želeti da Donbas preuzme pod punu kontrolu do 9. maja, prenosi CNN, pozivajući se na izvore upoznate sa obaveštajnim podacima.

Sagovornici TV kompanije su podsetili da je Rusija revidirala svoju strategiju prema Ukrajini i zvanično izjavljuje da sada namerava da se fokusira na Donbas. U ostatku Ukrajine, ruske kopnene snage „ne mogu da održe kontrolu nad oblastima u kojima se bore“, rekli su oni.

U slučaju Donbasa, prenosi CNN, Rusija ima veće šanse. Izvori kažu da je važno da ruski predsednik Vladimir Putin uspe do 9. maja, jer Dan pobede za njega ima simbolično značenje.

Moskva: Predstavnci MKCK nesposobni za organizovanje evakuacije

Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) pokazali su nesposobnost da pomognu u pripremama za evakuaciju civila i stranaca iz Mariupolja, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

“Predstavnici organizacije (MKCK), deklarišući međunarodnoj zajednici humane principe u cilju spasavanja naroda Mariupolja, u praksi su pokazali svoju nesposobnost da pruže bilo kakvu pomoć u pripremi za evakuaciju civila i stranih državljana iz Mariupolja”, rekao je sinoć Mizincev, preneo je TASS.

Kancelarija visokog komesara UN za Izbeglice (UNHCR) nije učestvovala u evakuaciji civila preko humanitarnog koridora od Mariupolja do Zaporožja, navodeći kao razlog nepripremljenost organizacije, naveo je on.

Britanija: Rusija je pojačala avijaciju na jugoistoku Ukrajine

Rusija je pojačala avijaciju na jugoistoku Ukrajine, navodi se u dnevnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane, pozivajući se na podatke britanskih obaveštajnih službi.

Ovo je odjek upozorenja predsednika Vladimira Zelenskog, koji je pre nekoliko sati rekao da Rusija želi da preuzme istočne i južne regione Ukrajine.

Rusko Ministarstvo odbrane je takođe nazvalo „oslobođenje Donbasa“ svojim glavnim ciljem.

Britansko Ministarstvo odbrane smatra da ukrajinske snage „bacaju ozbiljan izazov Rusima u vazduh“ – avioni su ranjivi na sisteme PVO kratkog i srednjeg dometa.

Žao: Kina pruža Ukrajini humanitarne zalihe, SAD oružje

Potparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan izjavio je da Kina Ukrajini pruža preko potrebne humanitarne zalihe, kao što su hrana, mlečna formula za bebe, vreće za spavanje, jorgani i prostirke otporne na vlagu, dok, nasuprot tome, SAD, kako je rekao, pružaju Ukrajini smrtonosno oružje.

Žao je ukazao da su 16. marta SAD najavile dodatnih 800 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, čime je u martu ukupna bezbednosna pomoć Amerike Ukrajini iznosila milijardu dolara, preneo je Sputnjik.

PRATITE “PEČAT” NA FEJSBUKU  

“Šta više treba civilima u Ukrajini – hrana i vreće za spavanje ili mitraljezi i minobacači? Neće biti teško nikome pri zdravoj pameti sa malo zdravog razuma da uputi pravi poziv”, rekao je Žao.

Ruske snage otvaraju koridor iz Marijupolja za Berdijansk

Ruske oružane snage otvoriće danas humanitarni koridor iz Marijupolja za Berdijansk i garantovaće prekid vatre radi evakuacije stranih državljana, saopštio je načelnik ruskog Nacionalnog centra za odbranu Mihail Mizincev.

“Radi izvršenja humanitarne operacije, ruske oružane snage otvaraju 3. aprila humanitarni koridor i garantuju striktno poštovanje prekida vatre”, naveo je Mizincev, prenosi TASS.

 

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *