PREDSOBLJE BIOLOŠKOG RATA

NOVA OTKRIĆA O AMERIČKIM BIOLABORATORIJAMA

Transkript izlaganja Igora Kirilova, načelnika trupa za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Ruske Federacije

Zahvaljujući specijalnoj vojnoj operaciji ruskih trupa, dobijene su dodatne informacije o vojnobiološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine, potvrđujući brojna kršenja Konvencije o zabrani biološkog oružja (BTVC). Koristeći praznine u međunarodnom zakonodavstvu i odsustvo jasnog mehanizma verifikacije, američka administracija dosledno gradi svoj vojnobiološki potencijal u različitim regionima sveta.

Ruska Federacija neprestano ulaže napore da stvori mehanizam za proveru poštovanja BTVC-a, ali ovu inicijativu od 2021. dosledno blokira kolektivni Zapad sa Sjedinjenim Državama na čelu. Postojeći Mehanizam generalnog sekretara UN za istragu navodne upotrebe biološkog i toksičnog oružja, kao i Ženevski protokol iz 1925. o zabrani upotrebe zagušljivih, otrovnih i drugih sličnih gasova i bakterioloških agenasa u ratovima i vojnim sukobima, ne obuhvataju verifikaciju bioloških aktivnosti država učesnica. Organizacija za zabranu hemijskog oružja sa sedištem u Hagu takođe nema takva ovlašćenja.

Ranije smo predstavili šemu za koordinaciju aktivnosti bioloških laboratorija i istraživačkih instituta u Ukrajini od strane Sjedinjenih Država. Jedan od njegovih elemenata je Ukrajinski naučnotehnološki centar (STCU), koji naizgled nema nikakve veze s Pentagonom. Ministarstvo odbrane Rusije uspelo je da otkrije njegovu ulogu u vojnobiološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine.

U skladu sa statutarnim dokumentima, STCU je međunarodna međuvladina organizacija stvorena sa ciljem „sprečavanja širenja znanja i iskustava u vezi sa oružjem za masovno uništenje“. Njen pravni status određen je Sporazumom od 25. oktobra 1993. između vlada Ukrajine, Kanade, SAD i Švedske, kao i Protokolom o izmenama i dopunama od 7. jula 1997. godine. Sedište STCU je u Kijevu a regionalne kancelarije nalaze se u Bakuu, Kišinjevu i Tbilisiju, kao i u Harkovu i Lavovu.

Istovremeno, Ekspertski centar za hemijske i biološke pretnje Ministarstva odbrane Rusije utvrdio je da je glavna delatnost STCU da deluje kao distributivni centar za grantove sa ciljem sprovođenja istraživanja od interesa za Pentagon, uključujući i oblast biološkog oružja. Samo u poslednjih nekoliko godina Vašington je potrošio više od 350 miliona dolara na implementaciju projekata STCU.

Američki Stejt department i Ministarstvo odbrane su američki kupci i sponzori STCU. Finansiranje se takođe obezbeđuje preko Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, zdravlja i energetike SAD. Takođe, pogledajte dokument koji su pripremili kustosi STCU od 11. marta 2022, a koji ističe pravu prirodu aktivnosti ove organizacije. U njemu se primećuje da „postoji odliv stručnjaka za razvoj dostavnih vozila i modernog naoružanja koji su radili u ukrajinskim institucijama, kao i stručnjaka za razvoj biološkog, radiološkog, hemijskog i nuklearnog oružja. Najobučeniji stručnjaci sa iskustvom u radu sa materijalima i tehnologijama dvostruke namene (ima ih od 1.000 do 4.000) našli su se u nepovoljnim profesionalnim i finansijskim prilikama. To ih čini ranjivim na prelazak na stranu drugih država da učestvuju u programima za razvoj oružja za masovno uništenje, vozila za dostavu i drugog oružja“.

Koristeći takve formulacije, Vašington zapravo priznaje rad ukrajinskih stručnjaka na stvaranju sredstava za isporuku i upotrebu oružja za masovno uništenje i smatra da je svrsishodno da se njihovo finansiranje nastavi. Navešću imena zvaničnika koji su bili uključeni u realizaciju vojnobioloških programa. Izvršni direktor STCU je američki državljanin Kurtis Belah. Rođen 27. avgusta 1968. u Kaliforniji, studirao na Kalifornijskom univerzitetu za menadžment. Magistrirao je međunarodne finansije i od 1994. godine radi u Ukrajini. Edi Artur Majer je predsednik odbora STCU iz Evropske unije, a za SAD je zadužen Fil Dolif, koji je zamenik savetnika sekretara za međunarodnu bezbednost i programe neširenja oružja za masovno uništenje. Dokumenta koja je primilo rusko Ministarstvo odbrane potvrđuju povezanost STCU s američkim vojnim resorom. Na slajdu je prikazana zvanična preporuka američkog Stejt departmenta kojom se podržava saradnja STCU sa glavnim izvođačem radova Pentagona, Black & Veatch. U prepisci se izražava spremnost potpredsednika ove kompanije Metjua Vebera da radi sa STCU u okviru vojnih bioloških istraživanja koja su u toku na teritoriji Ukrajine.

Između 2014. i 2022. godine Ukrajinski naučnotehnološki centar u zemljama postsovjetskog prostora (Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Azerbejdžan) realizovao je više od 500 istraživačkih projekata. Amerikanci su prvenstveno bili zainteresovani za istraživanja dvostruke namene, npr. projekat 6166 pod nazivom „Razvoj tehnologija za modeliranje, procenu i predviđanje uticaja sukoba i pretnji širenja oružja za masovno uništenje“, projekat 9601 „Transfer ukrajinskih tehnologija za proizvodnju složenih materijala dvostruke namene u Evropsku uniju“ itd.

Mnogi od njih su usmereni na proučavanje potencijalnih agenasa biološkog oružja (kuga, tularemija) i uzročnika ekonomski značajnih infekcija (patogena ptičja influenca, afrička svinjska kuga). Direktno u interesu vojnog resora, Centar je finansirao projekte P-364, 444 i 781, koji su za cilj imali proučavanje širenja uzročnika opasnih infekcija putem vektora insekata, divljih ptica i slepih miševa. Obratite pažnju na dokumenta projekta 3007 „Monitoring epidemiološke i ekološke situacije u vezi sa opasnim bolestima koje se prenose vodom u Ukrajini“.

Ukrajinski stručnjaci su tokom rada, pod nadzorom američkih naučnika, sistematski uzimali uzorke vode u nizu velikih reka Ukrajine, uključujući Dnjepar, Dunav, Dnjestar, kao i u Severnokrimskom kanalu, kako bi utvrdili prisustvo posebno opasnih patogena, uključujući uzročnike kolere, trbušnog tifusa i hepatitisa A i E, te izvukli zaključke o mogućnosti njihovog širenja vodom. U okviru projekta procenjena su štetna svojstva odabranih uzoraka, a sami sojevi su deponovani u kolekciju i potom izvezeni u Sjedinjene Američke Države.

Pred vama je mapa vodnih resursa Ukrajine. Njena analiza pokazuje da se rezultati obavljenog rada mogu iskoristiti za stvaranje nepovoljnog biološkog okruženja ne samo na teritoriji Ruske Federacije već i u vodama Crnog i Azovskog mora, kao i u zemljama Istočne Evrope – Belorusija, Moldavija, Poljska. Naša zabrinutost zbog aktivnosti Vašingtona u Ukrajini proizlazi iz činjenice da su, suprotno svojim međunarodnim obavezama, SAD zadržale u svom nacionalnom zakonodavstvu norme koje dozvoljavaju rad u oblasti biološkog oružja.

Ratifikacija Ženevskog protokola iz 1925. od strane Sjedinjenih Država bila je praćena brojnim rezervama, od kojih jedna dozvoljava uzvratnu upotrebu hemijskog i toksičnog oružja.

Prema Federalnom zakonu Sjedinjenih Država, istraživanje biološkog oružja je dozvoljeno uz odobrenje vlade SAD. Učesnici u takvim istraživanjima ne podležu krivičnoj odgovornosti za razvoj takvog oružja. Tako američka administracija u ovoj oblasti sprovodi princip prioriteta domaćeg zakonodavstva nad onim međunarodnim. Etički najkontroverznije studije se sprovode van dometa nacionalnih jurisdikcija.

Tako je tokom specijalne operacije u Ukrajini utvrđeno da su u periodu od 2019. do 2021. američki naučnici iz laboratorije u gradu Merefa (Harkovska oblast) testirali potencijalno opasne biološke lekove na pacijentima regionalne kliničke psihijatrijske bolnica broj 3 u Harkovu. Osobe s mentalnim poremećajima su odabrane za eksperimente na osnovu starosti, nacionalnosti i imunološkog statusa. Na posebnim obrascima uzet je u obzir rezultat danonoćnog praćenja stanja pacijenata. Informacije nisu unete u bazu podataka bolnice, osoblje medicinske ustanove je potpisalo ugovor o tajnosti podataka.

U januaru 2022. godine obustavljena je aktivnost laboratorije u Merefi, sva oprema i preparati su odvezeni na zapad Ukrajine. Postoje iskazi brojnih svedoka ovih nehumanih eksperimenata čija imena ne možemo da otkrivamo u interesu njihove bezbednosti. U zaključku, na jednom od prethodnih brifinga opisali smo tehnički uređaj za isporuku i primenu bioloških formulacija, koji je patentiran u Sjedinjenim Državama.

Istovremeno je primećeno da je Ukrajina poslala zahtev proizvodnoj kompaniji o mogućnosti opremanja bespilotne letelice Bajraktar ​​priloženom aerosolnom opremom. Zabrinjava činjenica da su 9. marta na teritoriji Hersonske oblasti izviđačke jedinice ruskih trupa otkrile tri bespilotne letelice opremljene kontejnerima od 30 litara i opremom za raspršivanje formulacija.

Prema dostupnim podacima, u januaru 2022. Ukrajina je preko posredničkih organizacija kupila više od 50 takvih uređaja koji se mogu koristiti za primenu bioloških formulacija i toksičnih hemikalija. Nastavljamo da analiziramo dokumentarne dokaze o zločinima američke administracije i kijevskog režima na teritoriji Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *