НЕНАД КЕЦМАНОВИЋ О ПЕРФИДНОЈ ИГРИ БРИСЕЛА: ЕУ себи пуца у ногу, од Србије и Српске тражи да себи пуцају у главу

ПОЛИТИКОЛОГ Ненад Кецмановић сматра да ће Република Српска наставити да следи Србију у војној неутралности како се Срби не би нашли на две стране фронта.

Подсетивши да је од почетка рата у Украјини војна неутралност стављена и на спољнополитичка, економска, а посебно на енергетска искушења, он сматра да из одговора на неколико кључних питања није тешко препознати која је страна Србима пријатељска, а која то није.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

– Која страна угрожава српску еквидистанцу према Западу и према Истоку која нам каже да “не можемо да седимо на двије столице”? Која нам каже да “морамо да изаберемо само једну”? Која нам каже “ако ниси са нама, ти си против нас”?”, упитао је Кецмановић на данашњој трибини “Рат у Украјини – шта значи српска неутралност”.

Он је истакао да се, са друге стране, треба запитати која страна пружа подршку без условљавања, показује разумевање иако се гласа против ње јер зна за огромне притиске и, упркос томе, Србију држи на листи привилегованих купаца енергената, који су данас моћније оружје од ракета, санкција и долара.

– Није тешко именовати и једну и другу страну и препознати која нам је пријатељска, а која не – указао је Кецмановић.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

Према његовој оцени, проблем је и то што се ЕУ, за коју су се чврсто определиле и Србија и Република Српска, поделила и погубила под англоамеричким притисцима, па ради у корист властите штете.

– Од нас као тек кандидата ЕУ тражи да јој у тој и таквој политици будемо лојалнији него неке њене пуноправне чланице. Док ЕУ оним што ради себи пуца у ногу, од Србије и Српске тражи да себи пуцају у главу – навео је Кецмановић.

Сарајево гура НАТО војску уз Дрину, на границу са Србијом - 30.05.2020,  Sputnik Србија

Он је упитао како може да се верује западним партнерима ако они не поштују међународне споразуме које су сами потписали попут Резолуцију 1244 и када кривотворе Дејтонски мировни споразум.

Према његовим мишљењу, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик добио је етикету “главног агента руског председника Владимира Путина и западног непријатеља број један у региону” зато што је одбио да уведе санкције Русији.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

– На Додика су се баш зато окомили више него икада, а његов највећи грех је то што ће, према западним проценама, победити на изборима. Док су Руси и други заузети својим проблемима, Британци журе да Додика напречац избаце из игре – упозорава Кецмановић, који сматра да српски одговор на спољне притиске може бити двојак – на начин Србије и Српске, односно председника Србије Александра Вучића и Додика.

(СРНА)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *