КУРТИ СПРЕМА АЛИБИ ЗА УПАД НА СЕВЕР КиМ: Са убрзаним опремањем тзв. војске Косова, из Приштине стижу нове претеће поруке

У ЈЕКУ кризе на истоку Европе, власти у Приштини могле би да спроведу још једну акцију упада својих специјалних снага на север Косова и Метохије.

Ризик од могућности да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изда овакво наређење познат је и српским безбедносним службама, које последњих недеља помно прате збивања у јужној покрајини. У њиховом фокусу посебно су потези тамошњих власти који воде, не само наоружавању Косовских безбедносних снага, него и стварању алибија за евентуални нови напад на Србе.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Према последњим информацијама, као завеса за могући нови препад јединице РОСУ на српске средине на КиМ, могао би да послужи наводни обрачун са криминалом и нелегалном трговином, посебно у светлу последњих напада на косовску полицију. То би било искоришћено као камуфлажа за нови вид притиска и сејање неспокоја и страха међу Србе који не желе да напусте Покрајину.

Оваквим акцијама, како коментаришу познаваоци косовских прилика, Приштина би остварила још један циљ – прикрила би наоружавање својих нелегалних оружаних снага. Исти циљ има и својеврсна кампања коју Курти, у контексту рата у Украјини, води против Београда, због тобожње угрожености безбедности региона испорукама наоружања Војсци Србије.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

Да косовске власти нису далеко од изазивања нових инцидената показује и последња Куртијева порука:

– Приштина неће имати ни грам толеранције за нелегалне структуре Србије и организовани криминал.

Иако шеф привремених институција каже да се спроводи анализа свих околности последњих напада на припаднике полиције, Приштина већ данима за ове инциденте оптужује Београд.

Запаљивим изјавама и припремама акција које могу имати далекосежне последице, како тврде познаваоци односа у региону, Курти жели да скрене пажњу домаће јавности са проблема, пре свега економских. Јер животни стандард на КиМ је, због ланчаних поскупљења основних намирница, у осетном паду, а слични проблеми су на сваком кораку. Универзално средство за анестезију јавног мњења, по већ више пута виђеној шеми, крије се у новом “рату” са Србима.

Ионако велике напетости у региону додатно је појачала британска испорука противтенковских ракета приштинским властима. Реч је о изузетно ефикасним системима NLAW и “џавелин” које је далеко испод међународног радара Приштина наручила од званичног Лондона. Реч је о истом наоружању којим САД, Велика Британија и њихови НАТО савезници последњих месеци засипају Украјинце, како би помогли њихову борбу против руских снага.

Приштина већ неколико година ради на формирању оружаних снага, што је процес који би требало да буде окончан 2028. Правни основ тамошње власти немају, али имају подршку САД и НАТО. Уз помоћ страних саветника и инструктора већ је направљена формација будуће војске, буџет јој је све већи, а набавка наоружања и опреме улази у завршну фазу. Највернији партнери у овом послу су САД, Велика Британија, Турска и Немачка.

Турска је тзв. косовској војсци испоручила савремена борбена оклопна возила “отокар кобра”, а из Америке је стигло више од стотину “хамвија”. Приштина је покушала да од Немачке купи више хиљада лаких ракетних бацача “амбруст”, а на листи жеља је и пешадијско и снајперско наоружање. Такозваној војсци Косова у првој фази потребно је најмање пет вишенаменских хеликоптера, хаубице, минобацачи и друго наоружање. Партнери за овај посао траже се у Западној Европи, а обука пилота већ се спроводи у Турској. У Анкару је послат и неформалан списак потребне опреме на коме су дронови, средства везе, артиљерија и ракетни системи…

– Наоружавање косовских безбедносних снага, које су ушле у четврту годину транзиције према тзв. војсци Косова, планирано је и на томе се ради систематски. Сада се због ситуације у Украјини, трансформација спроводи убрзано. Осим редовних буџетских средстава за набавку наоружања формиран је и фонд за прикупљање новца од дијаспоре и свих Албанаца – каже председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун.

БЕОГРАД МУ СМЕТА ЗА “УЈЕДИЊЕЊЕ”

ДУБИНСКИ циљ агресивних акција које Приштина спроводи Курти је открио у интервјуу грчком листу “Катимерини”, у коме се недвосмислено заложио за уједињење Косова и Албаније. За постављање границе окривио је Југославију и Србију.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

– Косово и Албанија су две различите државе, али не и два различита народа. Проблем је када Београд ускочи и жели да поткопа нашу државност и наше институције. Природно је да желимо да будемо јачи, јер је Србија много јача од нас – рекао је Курти.

ПЕТКОВИЋ: НЕЋЕ ПОЛИТИКУ МИРА

ПОВОДОМ најновијих претњи, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истиче да Аљбин Курти “који се прославио бацањем сузавца у покрајинском парламенту, не може да разуме политику одговорности, мира и стабилности коју води Београд”.

– Све што је Александар Вучић рекао о наоружавању тзв. Kосова, кршењу Резолуције 1244 и Војнотехничког споразума из Kуманова, необориве су и непобитне чињенице. То је истина коју је Вучић предочио и Приштини и међународној заједници – навео је Петковић, уз оцену да “Курти нема ни трунке кредибилитета да говори о реципроцитету у дијалогу и договорима са Београдом, јер такве најаве нису ништа друго до унапред изречена претња”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *