IZLOG KNJIGE

Karl Jaspers

MALA ŠKOLA FILOZOFSKOG MIŠLJENJA

Laguna, Beograd

Ova kratka knjiga temelji se na seriji televizijskih predavanja koje je slavni nemački filozof održao s namerom da široku publiku uvede u domen filozofije. Pored brojnih pitanja koje razmatra – o životu, svakodnevici, granicama nauke i ljudskog saznanja, psihologiji, sociologiji, ljubavi, smrti, kao i o samoj filozofiji i njenom mestu u svetu – Jaspers posvećuje veliki prostor političkoj filozofiji, te se zalaže za političku slobodu kao krajnji izvor autentične čovekove egzistencije. Polazište svake teme su činjenice života, a cilj je formulisanje suštinskih pitanja koje treba postaviti. Jaspers podstiče na razmišljanje, ali ne daje konačne odgovore.

 

 

Isak Davidov, Goran Đorđević

SPORAZUM IZ VAŠINGTONA I PRAVNI POREDAK

Ukronija, Beograd

Studija predstavlja pravnu analizu ovog sporazuma s aspekta međunarodnog javnog prava, sudske prakse međunarodnih sudova i ustavnog prava.

Sa sigurnošću se može reći da je sporazum iz Vašingtona izmenio postojeću, ne samo faktičku nego i pravnu situaciju. Dovoljno je podsetiti na sporazume koji su potpisani nakon 4. septembra 2020. godine. Prema tome, ovim se aktom na opšti način uređuje i menja postojeća objektivna situacija koja je već regulisana u okvirima važećeg pravnog poretka. Akt „Ekonomska normalizacija“ od 4. septembra 2020. godine predstavlja opštu normu kojom se na obavezujući način uređuju odnosi u više različitih, konkretno navedenih objektivnih situacija, koje su proizvele i objektivne i subjektivne promene u okviru postojećeg pravnog poretka.

     

Lidija Obradović

KINESKI IDIOMI

Čigoja, Beograd

U svakom jeziku idiomi su veliko blago tradicije i kulture komunikacija. Te jezičke bravure vrednost su sama po sebi, ali su i slika, odraz svakodnevnih situacija i okolnosti u kojima se čovek nalazi od pamtiveka do danas. Daju punoću i dinamiku dijaloga, čineći komunikaciju – tu večnu jezičku igru ljudskog svakodnevlja, bogatom i višeznačnom. Iako deluju arhaično, moderni su i živi u svakom trenutku kada se izgovore. Štivo koje je pred čitaocima deo je gotovo nepresušne riznice kineskih idioma, aktuelnih i vitalnih i u savremenom kineskom jeziku.

 

 

Emanuele Franc

EVROPA U SUMRAKU

Prometej, Novi Sad

Emanuele Franc, italijanski filozof i pisac, u ovom svom delu, prema rečima Mirjane Marković, kritički se osvrće na Evropu kojom je zgrožen zbog svega onoga što se čini pod izgovorom „njenog opstanka“. „Poučen i vaspitan u duhu Periklove demokratije, onom od Atine i Apolona koji su ga naučili mudrosti i ljubavi prema istini, Emanuele Franc istinu zbori i zbog nje trpi neprijatnost i stiže ga usud progonstva. Utočište nalazi u Srbiji gde proživljava trenutke kao iz snova i tu nastaje njegovo delo“, ističe Markovićka. Autor predgovora Alen de Benoist smatra da je današnja Evropa pre svega Evropa ekonomije i logike tržišta, stav liberalnih elita je da to ne bi trebalo da bude ništa drugo nego ogroman supermarket koji sluša isključivo logiku kapitala. Evropska unija, drugim rečima, ne samo da je želela da zameni evropske nacije već i da politiku zameni ekonomijom, a vladu ljudi administracijom stvari. „Sa ove tačke gledišta, sve kritike koje je na nju sručio Emanuele Franc su opravdane“, .

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *