ИЗЛОГ КЊИГЕ

Карл Јасперс

МАЛА ШКОЛА ФИЛОЗОФСКОГ МИШЉЕЊА

Лагуна, Београд

Ова кратка књига темељи се на серији телевизијских предавања које је славни немачки филозоф одржао с намером да широку публику уведе у домен филозофије. Поред бројних питања које разматра – о животу, свакодневици, границама науке и људског сазнања, психологији, социологији, љубави, смрти, као и о самој филозофији и њеном месту у свету – Јасперс посвећује велики простор политичкој филозофији, те се залаже за политичку слободу као крајњи извор аутентичне човекове егзистенције. Полазиште сваке теме су чињенице живота, а циљ је формулисање суштинских питања које треба поставити. Јасперс подстиче на размишљање, али не даје коначне одговоре.

 

 

Исак Давидов, Горан Ђорђевић

СПОРАЗУМ ИЗ ВАШИНГТОНА И ПРАВНИ ПОРЕДАК

Укронија, Београд

Студија представља правну анализу овог споразума с аспекта међународног јавног права, судске праксе међународних судова и уставног права.

Са сигурношћу се може рећи да је споразум из Вашингтона изменио постојећу, не само фактичку него и правну ситуацију. Довољно је подсетити на споразуме који су потписани након 4. септембра 2020. године. Према томе, овим се актом на општи начин уређује и мења постојећа објективна ситуација која је већ регулисана у оквирима важећег правног поретка. Акт „Економска нормализација“ од 4. септембра 2020. године представља општу норму којом се на обавезујући начин уређују односи у више различитих, конкретно наведених објективних ситуација, које су произвеле и објективне и субјективне промене у оквиру постојећег правног поретка.

     

Лидија Обрадовић

КИНЕСКИ ИДИОМИ

Чигоја, Београд

У сваком језику идиоми су велико благо традиције и културе комуникација. Те језичке бравуре вредност су сама по себи, али су и слика, одраз свакодневних ситуација и околности у којима се човек налази од памтивека до данас. Дају пуноћу и динамику дијалога, чинећи комуникацију – ту вечну језичку игру људског свакодневља, богатом и вишезначном. Иако делују архаично, модерни су и живи у сваком тренутку када се изговоре. Штиво које је пред читаоцима део је готово непресушне ризнице кинеских идиома, актуелних и виталних и у савременом кинеском језику.

 

 

Емануеле Франц

ЕВРОПА У СУМРАКУ

Прометеј, Нови Сад

Емануеле Франц, италијански филозоф и писац, у овом свом делу, према речима Мирјане Марковић, критички се осврће на Европу којом је згрожен због свега онога што се чини под изговором „њеног опстанка“. „Поучен и васпитан у духу Периклове демократије, оном од Атине и Аполона који су га научили мудрости и љубави према истини, Емануеле Франц истину збори и због ње трпи непријатност и стиже га усуд прогонства. Уточиште налази у Србији где проживљава тренутке као из снова и ту настаје његово дело“, истиче Марковићка. Аутор предговора Ален де Беноист сматра да је данашња Европа пре свега Европа економије и логике тржишта, став либералних елита је да то не би требало да буде ништа друго него огроман супермаркет који слуша искључиво логику капитала. Европска унија, другим речима, не само да је желела да замени европске нације већ и да политику замени економијом, а владу људи администрацијом ствари. „Са ове тачке гледишта, све критике које је на њу сручио Емануеле Франц су оправдане“, .

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *