MEDIJSKI MARATON PROTIV BLOKADE KUBE

Kubanski narod je više od šest decenija žrtva najžešće blokade u istoriji

Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva Beograd je u sredu, 16. 3. 2022, u Novom Sadu održalo skup protiv blokade Kube, a sve u sklopu ovogodišnjeg medijskog maratona, organizovanog od strane međunarodne mreže „Europa por Cuba“.

Medijski 24-časovni maraton održaće se 2. i 3. aprila 2022, a u manifestaciji će učestvovati organizacije-prijatelji Kube iz celog sveta, koje će snimke i fotografije svojih izjava i skupova proslediti svim značajnijim medijima u svojim zemljama. Na taj način prijatelji Kube poslaće jasnu poruku svetu da blokada ove socijalističke zemlje mora konačno da prestane.

Kubanski narod je već više od šest decenija žrtva najžešće blokade u istoriji. Sjedinjene Američke Države, koje su nakon pobede Revolucije na Kubi ostale bez mogućnosti da eksploatišu njene resurse i stanovništvo, a posle neuspele invazije u Zalivu svinja, odlučile su da njene borbene i slobodoljubive stanovnike liše mogućnosti da neometano grade narodnu privredu. Sjedinjene Države, koje su u 20. i 21. veku počinile zločine u mnogim zemljama, pokušavaju da, suprotno međunarodnom pravu, iscrpe Revoluciju, a sve u ime tzv. ljudskih prava i demokratije.

Uprkos žestokim pritiscima od američkog imperijalizma, kubanski narod, država i vladajuća Komunistička partija uspevaju da održe kvalitet života na Kubi, uz razumljivo prisustvo i dosta problema. Za razliku od ostalih karipskih zemalja, koje uživaju u „blagostanju slobodnog tržišta“, Kubanci nemaju probleme poput nezaposlenosti, neobrazovanosti, gladi.

Bolesti gladnih i siromašnih, kao što su kolera i tuberkuloza, a koje su prisutne u mnogim zemljama Latinske Amerike, na Kubi ne postoje. Prosečan životni vek Kubanaca je konstantno u blagom porastu, dok je kubanska medicina jedna od najboljih na svetu, što je pokazano i tokom pandemije kovida, kada su kubanski lekari solidarno pomagali mnogim narodima iz raznih delova sveta u borbi protiv ovog virusa.

Tekovine kubanske Revolucije značajne su ne samo za Kubance već i za ceo svet. One predstavljaju primer otpora američkom imperijalizmu, kao i veru čovečanstva da je moguće izgraditi društvo u kome ne postoji eksploatacija čoveka od strane čoveka.

Stoga je dužnost svih progresivnih ljudi da ulože svu svoju snagu u odbranu ovih tekovina.

Jedan komentar

  1. Amerika, u svim segmentima svog života, pokazuje ekstremno licemerje i pohlepu. Ko to ne vidi, slep je kod očiju.
    Kubancima se divim, u svakom pogledu. Postigli su ono što kapitalizam, posebno ovaj globalni, kome je profit jedini bog, ni u snu ne bi mogao: besplatno školstvo i zdravstvena zaštita, vrhunska medicina, nauka… i – vedar i veseo duh.
    Jednom, ima tome tridesetak godina, zvala sam ambasadu Kube; htela sam da se preselim na Kubu… Kuba je siromašna zemlja, ne prima imigrante, rekoše mi.

    Svim srcem podržavam pokret za skidanje sankcija Kubi. Mada slutim, kad jednom do toga dođe, Kubu će preplaviti američke “vrednosti”, strane njoj, a popusti li, potopiće je i svakojake budalaštine koje izmišlja vrli novi svet, i ona više nikad neće biti ista… a ni vesela…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *