МЕДИЈСКИ МАРАТОН ПРОТИВ БЛОКАДЕ КУБЕ

Кубански народ је више од шест деценија жртва најжешће блокаде у историји

Друштво српско-кубанског пријатељства Београд је у среду, 16. 3. 2022, у Новом Саду одржало скуп против блокаде Кубе, а све у склопу овогодишњег медијског маратона, организованог од стране међународне мреже „Europa por Cuba“.

Медијски 24-часовни маратон одржаће се 2. и 3. априла 2022, а у манифестацији ће учествовати организације-пријатељи Кубе из целог света, које ће снимке и фотографије својих изјава и скупова проследити свим значајнијим медијима у својим земљама. На тај начин пријатељи Кубе послаће јасну поруку свету да блокада ове социјалистичке земље мора коначно да престане.

Кубански народ је већ више од шест деценија жртва најжешће блокаде у историји. Сједињене Америчке Државе, које су након победе Револуције на Куби остале без могућности да експлоатишу њене ресурсе и становништво, а после неуспеле инвазије у Заливу свиња, одлучиле су да њене борбене и слободољубиве становнике лише могућности да неометано граде народну привреду. Сједињене Државе, које су у 20. и 21. веку починиле злочине у многим земљама, покушавају да, супротно међународном праву, исцрпе Револуцију, а све у име тзв. људских права и демократије.

Упркос жестоким притисцима од америчког империјализма, кубански народ, држава и владајућа Комунистичка партија успевају да одрже квалитет живота на Куби, уз разумљиво присуство и доста проблема. За разлику од осталих карипских земаља, које уживају у „благостању слободног тржишта“, Кубанци немају проблеме попут незапослености, необразованости, глади.

Болести гладних и сиромашних, као што су колера и туберкулоза, а које су присутне у многим земљама Латинске Америке, на Куби не постоје. Просечан животни век Кубанаца је константно у благом порасту, док је кубанска медицина једна од најбољих на свету, што је показано и током пандемије ковида, када су кубански лекари солидарно помагали многим народима из разних делова света у борби против овог вируса.

Тековине кубанске Револуције значајне су не само за Кубанце већ и за цео свет. Оне представљају пример отпора америчком империјализму, као и веру човечанства да је могуће изградити друштво у коме не постоји експлоатација човека од стране човека.

Стога је дужност свих прогресивних људи да уложе сву своју снагу у одбрану ових тековина.

Један коментар

  1. Америка, у свим сегментима свог живота, показује екстремно лицемерје и похлепу. Ко то не види, слеп је код очију.
    Кубанцима се дивим, у сваком погледу. Постигли су оно што капитализам, посебно овај глобални, коме је профит једини бог, ни у сну не би могао: бесплатно школство и здравствена заштита, врхунска медицина, наука… и – ведар и весео дух.
    Једном, има томе тридесетак година, звала сам амбасаду Кубе; хтела сам да се преселим на Кубу… Куба је сиромашна земља, не прима имигранте, рекоше ми.

    Свим срцем подржавам покрет за скидање санкција Куби. Мада слутим, кад једном до тога дође, Кубу ће преплавити америчке “вредности”, стране њој, а попусти ли, потопиће је и свакојаке будалаштине које измишља врли нови свет, и она више никад неће бити иста… а ни весела…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *