UKRAJINCI PREBACILI S-300 U DONBAS: Primećeni i strani plaćenici, Kijev provocira DNR

Ukrajinska vojska prebacila je diviziju S-300 u Donbas, saopštio je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

– Na aerodrom “Kramatorsk” (koji je pod kontrolom Kijeva) prebačena je i raspoređena protivavionska raketna divizija S-300 za zaštitu komandnog mesta štaba Operacije ujedinjenih snaga ‘Sarmat’ iz Odeske oblasti – istakao je portparol.

ZAPRATITE “PEČAT” NA FEJSBUKU

Takođe je saopštio da je Kijev prebacio u Donbas nove jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

– Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uz objašnjenje da održava vojne vežbe, počela je da prebacuje u zonu vojne operacije jedinice 92. zasebne mehanizovane brigade iz Harkovske oblasti. Primećuje se dolazak operativnih grupa brigade u zonu odgovornosti 30. zasebne mehanizovane brigade u pravcu (grada) Debaljceva – rekao je predstavnik Narodne milicije.

Basurin je saopštio da je obaveštajna služba DNR otkrila britanske i poljske plaćenike kod kontakt linije u Donbasu.

– Naša obaveštajna služba potvrđuje da se britanski i poljski plaćenici nalaze u rejonima Širokino i Popasna. Informacije iz otvorenih izvora potvrđuju njihovo prisustvo u Donbasu – rekao je Basurin.

Istovremeno, Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštava da je kod kontakt linije primećena oklopna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

– Kršeći treću odredbu dodatnih mera protivnik nastavlja da raspoređuje naoružanje i vojnu tehniku u naseljenim mestima na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“, saopštila je Narodna milicija.
Konkretno, u selu Teplo primećena su dva oklopna vozila BTR-4, a u blizini gradova Sčastje i Popasna – BTR-80 i BRDM-2.

Sukob na istoku Ukrajine traje skoro osam godina, a za to vreme je, prema podacima UN, stradalo preko 13.000 ljudi, a oko 44.000 je povređeno.
SAD i druge zemlje NATO-a podstiču napetost u Donbasu, jer isporučuju Ukrajini naoružanje i šalju vojne instruktore. Moskva je više puta pozivala da se region prestane pumpati oružjem, jer to može podstaći Kijev na vojne avanture.

(Sputnjik)

Najnovije informacije čitajte u kategoriji VESTI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *