Новак против Аустралије и ковид ветрењача


Чињеница да је савршено здрав човек и вероватно најбољи тенисер у историји и деветоструки освајач Отвореног првенства Аустралије провео православни Божић затворен попут опасног терористе или лепрозног болесника у мигрантском хотелу „Парк“, где су услови испод нивоа елементарног људског достојанства а камоли захтева и потреба врхунског спортисте, остаће заувек утиснутa као неизбрисива мрља на репутацији аустралијске државе и њиховог тениског савеза

Пресуда судије Ентонија Келија којом се преиначује одлука граничних, федералних власти Аустралије о поништавању визе Новаку Ђоковићу и којом се наређује његово моментално пуштање из карантинског притвора, надајмо се, коначно ставља тачка на једну од најбизарнијих и најсрамнијих епизода у историји тениса, али и врхунског спорта уопште. Петодневно мрцварење и малтретирање најбољег светског тенисера због његовог вакциналног статуса, односно због неуважавања разлога за његово већ добијено медицинско изузеће, одјекнуло је попут бомбе у светским медијима и разоткрило је читавом свету тоталитарно, бирократизовано и дехуманизовано наличје аустралијског државног апарата, али и селективну, сумануту и противразумну природу корона мера које се глобално спроводе под изговором бриге за јавно здравље. Чињеница да је савршено здрав човек и вероватно најбољи тенисер у историји и деветоструки освајач Отвореног првенства Аустралије провео православни Божић затворен попут опасног терористе или лепрозног болесника у мигрантском хотелу „Парк“, где су услови испод нивоа елементарног људског достојанства а камоли захтева и потреба врхунског спортисте, остаће заувек утиснута као неизбрисива мрља на репутацији аустралијске државе и њиховог тениског савеза.

КОРОНА НАРАТИВ И ИДЕАЛАН ЖРТВЕНИ ЈАРАЦ Не постоји ниједно медицинско или законско објашњење које би могло да оправда нецивилизован и омаловажавајући третман који су Аустралијанци приредили Ђоковићу, нарочито када се узме у обзир да му је, под ригорозним условима, претходно одобрено медицинско изузеће пред два независна лекарска панела и у складу с тим одобрена одговарајућа виза. Исто тако, на сличан начин, уз идентично изузеће, у Аустралију је ушло још неколико невакцинисаних тенисера и чланова њихових тимова, око којих нико није правио медијски циркус, нити их је заустављао и затварао као окореле криминалце. Треба скренути пажњу на то и да нико није одговорио на питање зашто је Рафаелу Надалу дозвољен улазак у Аустралију само десет дана након позитивног теста за корону, иако се по важећим аустралијским прописима захтева карантин од барем 14 дана. Толико о правној, уређеној држави и истим правилима која важе за све! У светлу најновије пандемије хиперконтагиозног омикрон соја ковида, када се масовније него икада пре заражавају и вакцинисани и невакцинисани, као и они који су већ вирус прележали у његовим ранијим инкарнацијама и мутацијама, у ситуацији када масовно вакцинисана и практично перманентно „локдаунована“ Аустралија (преко 90% вакцинисаних) има више од 70.000 дневно новозаражених, тврдити да Новак Ђоковић, који је при уласку поднео обавезни негативни пи-си-ар тест и доказе да је прележао корону не једанпут већ најмање два пута, представља некакав повећани медицински ризик и смртну претњу за грађане Аустралије и остатак тенисера на турниру само због тога што није вакцинисан, у најмању руку је неубедљиво, ако не и крајње будаласто и трагикомично. Очито да су се читав корона наратив и прича о вакцинама, које, како је до сада емпиријски потврђено, не штите од заражавања и ширења вируса, већ евентуално само од тежих последица обољења, претворили у тест беспоговорног и лоботомизираног покоравања пред стално променљивим, контрадикторним инструкцијама оних које нам званични медији представљају као неоспорне медицинске ауторитете. У том смислу, глобално слављени, балкански дрски и „непристојно“ успешни спортиста попут Ђоковића, из једног малог, вечито бунтовног и на Западу проказаног народа, који већ годину дана одолева јавним притисцима да се вакцинише пред камерама и постане један од манекена свемоћног „Фајзера“, представља идеалног жртвеног јарца кога треба, пред очима читавог света, сломити, јавно понизити и научити памети како се случајно и други, мање познати и признати спортисти и обични људи не би повели његовим примером. Уосталом, све и да се Ђоковић вакцинисао кинеском или руском вакцином, њему свеједно не би био дозвољен улазак, као што смо видели из примера руске тенисерке Наталије Вихљанцеве, што је ваљда довољан доказ да је у питању првенствено политичко, а не здравствено питање.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Tоплица

  Одлични горњи текст који је дакле објављен у јутрошњем Печату, на жалост већ је бајат; из неке тамо Камбере већ је стигла нова непријатност за Ђоковића и све нас.
  У нашој дневној штампи појављују се дуги текстови где се слика Аустралијска предизборна стварност у светлу дуге и непопуларне борбе са ковидом, са сугестијом да је цели кумст баш у томе, а није !
  Аутор горњег текста ваљда је ближи истини кад помене Новаково изједначавање у рекордима са познатом двојицом, а једино мислимо да је поента овог текста требала да буде управо та ! И она лоптица у Њујорку, иако је чудесно вешто, ко у каубојском филму изрежирана (Љ. Богдановић је тада написала како је погођена пала као рафалом покошена, и правила се мртва док виц није упалио, – или тако некако), и каснији повици публике и општа атмосфера у Паризу и Лондону, као да доказују исправност наших стрепњи још од времена кад је Новак био на броју 17 грен слем победа : Неће му се дозволити да буде усамљен светски рекордер ! Не сме један харизматични момак из прокажене Србије да постане идол западне омладине ! И дај мили Боже да све прође овако безазлено мада до гађења одвратно, као ово у Мелбурну !
  Многима од нас, ако не свима који смо прележали болест звану комунизам и оданде гледали на Запад као рај небески, све ово је корисно да видимо западне “вредности” у размери 1:1, те да у наше затуцане главуџе коначно продре истина о стварној организованости овог света. Превише су нас учитељи учили о спонтаности живота на Планети и превише смо мирно спавали са тим “знањем”.

  Новаку сређан повратак ! Многи су преуранили видећи га као победника, он је то, и то баш истински тек сада ! Браво за аутора кад њега, Новака одсад види у друђтву Мухамеда Алија, Фишера и Марадоне ! Можда би било најбоље да се уз једну достојанствену изјаву повуче заувек ?! Уђе у легенду као неко кога су спречиле “западне вредности” да се искаже до краја, и истовремено да се склони од ко зна чега још.

  • Zoran Kneževića

   Meni je vrhunac ovog zverskog mucenja i izivljavanja nad Novakom Djokovicem bilo ono farsicno sudjenje na kraju, po kome sudije uopste nisu ulazile u valjanost optuzbi ministra tako da ovo sudjenje, ustvari, nije imalo nikakve svrhe?! Ministar je mogao da navede da je Novak Djokovic istaknuti nacista, sto bi bila manja krivica nego da je Srbin, ili da je ovejani pedofil kao onaj kraljicin sin, kome ce Australija, s obzirom na svoju “cistotu”, sasvim sigurno, zabraniti ulazak na teritoriju Australije?! Tragika je sve to gledati a kamoli biti zrtva ovih demagoga i licemera. Anglosaksonsko pravo zapravo znaci, da ono, na sta ja imam pravo, ne vazi i za tebe?! To znaci da ako je “presedan” napravila Amerika, ili bilo koji zlan ZLOCINACKOG UDRUZENJA, onda je to u skladu sa zakonima ali, ako je to uradila Rusija, onda se radi o krsenju medjunarodnog prava?! Mislim, zaista?!?!?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *