ШТА СУ ПОКАЗАЛИ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ

фото: Новости

Пише Бобан Нововић

Демократска партија социјалиста је након 16 година изгубила власт у Мојковцу, на Цетињу је освојила највише гласова, али може се десити да и у Пријестоници буде опозиција, док је једино задржала апсолутну власт у Петњици, иако су и тамо добили значајно мање гласова него на парламентарним изборима.
Изборе на Цетињу, Мојковцу и Петњици је расписао предсједник Црне Горе и ДПС-а Мило Ђукановић. Парламентарна већина је у међувремену изгласала Закон о локалној самоуправи којим је било предвиђено да се избори у ове три општине одрже у мају наредне године, кад и избори у више градова, али то ДПС-у није било прихватљиво.
Избори у Мојковцу, на Цетињу и Петњици су показали да ДПС није успио да искористи, честа неслагања на републичком нивоу између ДФ-а, Демократа и УРЕ и да играње на карту радикализације политичких прилика, као на Цетињу 4. и 5. септембра, не доноси више пораст подршке тој партији.

Збирна подршка ДПС-у пала за 25 процената

Политички аналитичар Милош Бешић казао је синоћ да је индикативно то што је ДПС у све три општине, ако се упореде локални избори са парламентарним, изгубила 2,5 хиљаде гласова збирно. Дакле, на парламентарним изборима у августу 2020. ДПС је на Цетињу, Мојковцу и Петњици збирно имао око 10.000 гласова, а на јучерашњим изборима око 7.500 гласова, што је пад око 25 одсто и што, каже Бешић, треба да буде опомена ДПС-у да козметичке измјене нијесу довољне, већ да та партија мора да доживи суштинску трансформацију ако не жели да и даље биљежи значајан пад подршке, као што је то било јуче .
 
ДПС је на овим изборима доживио стромоглави пад и доживио је политички шамар на Цетињу, поручио је синоћ лидер Демократа и предсједник Скупштине Алекса Бечић.
„Имају велики пад у Петњици. Изгубио је власт у Мојковцу. Надам се да ће неко у тој партији схватити да је тај њихов пут губитнички. Што се прије отријезне биће боље њима и Црној Гори“, додао је он.
Бечић је рекао да је ДПС убједљиво поражен чак и у оним срединама за које су у Демократској партији социјалиста сматрали да су им највећа упоришта.
„Презадовољан сам резултатом, велики дан за Мојковац и за Црну Гору. Сјећате се да сам прије мјесец и по дана убјеђивао колеге у парламенту да се одложе ови локални избори, јер је то интерес Црне Горе и не треба цијелу државу држати у стању предизборне кампање сво вријеме. Тада су ме колеге из опозиције оптужиле да бјежим од избора јер нас чека пораз, али вечерас, 5. децембра, ево ту сам, питам их ко је био у праву. Побједа је велика, Мојковац је послао ДПС у опозицију и ово је историјска побједа не само за Мојковац него за цијелу Црну Гору“, поручио је Бечић.
 
„Шест политичких нокдауна, нешто у дијелу избора нешто у дијелу друштвено-политичких процеса, доживио је ДПС за ових 15 мјесеци. Ови резултати ће вечерас ујединити Црну Гору“, нагласио је Бечић.
Према незваничним резултатима, на локалним изборима на Цетињу Демократска партија социјалиста је освојила 14 мандата. Социјалдемократска партија је освојила 8 мандата, УРА 4, а Демократе и Стара Гарда освојили су по 3 мандата. Један мандат освојила је коалиција СД-ЛП.
 
Из УРЕ и Демократа Цетиња су синоћ казали да се надају да СДП неће спашавати ДПС и да су га отјерали у опозицију. На Цетињу тек предстоје разговори о формирању власти и пред СДП је дилема да ли ће у традиционалну коалицију са ДПС, који очигледно све више губи подршку, или са УРОМ, Демократама и Старом градом либерала, са којима су били у опозиционим клупама последњих четири године у Пријестоници.
Није случајно што је предсједник УРЕ и потпредсједник Владе, Дритан Абазовић, синоћ славио са присталицама те партије на Цетињу. УРА је у Пријестоници била под великим притиском и оптужбама, прије свега од стране ДПС-а за све што се догађало 4. и 5. септембра на Цетињу око устоличења митрополита Јоаникија, али је успјела да, уз благ пад, сачува своје бирачко тијело.
 
„УРА је показала са овим изборима на Цетињу да је тврда као Ловћен, а ДПС-у нека је срећан пут у заборав. Поред свега што се дешавало, прича да нас нема на Цетињу и да не смијемо да дођемо, они су доживјели бродолом“, поручио је Абазовић.
Носилац листе ГП УРА Славко Јанковић истакао је да срећан што је представљао листу која може да каже да је срушила ДПС.
 
Некада је на Цетињу било више успјешних фабрика попут ОБОДА, Кошуте, Таре….радници су из Подгорице и са приморја долазили да раде у граду под Орловим кршом. Сада, тврде и сами Цетињани, у Пријестоници зими не заноћи пет до шест хиљада Цетињана, сви путеви воде ка Главног граду Црне Горе или према приморју.

ДПС након 16 година у Мојковцу иде у опозицију

ДПС ће у локалном парламенту имати 14 одборника, За будућност Мојковца, ДФ, седам мандата, Демократе четири мандата, УРА два мандата, Уједињена Црна Гора два мандата, Не дамо Мојковац два мандата.
Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић казао је да ће носилац листе Заједно за Мојковац Веско Делић „бити нови градоначелник Мојковца“.
Делић је синоћ најавио да ће што прије иницирати разговоре са коалиционим партнерима, како би брзо формирали локалну власт у Мојковцу.
Лидер СНП-а Владимир Јоковић позвао је присталице да достојанствено прославе побједу, без нападања политичких противника.
У Мојковцу је ДПС ишао у предизборну коалицију са СДП и СД, тако да је себи ускратио и постизборне коалиционе могућности.
Мојковац је био једно од најјачих упоришта ДПС-а, јер су из тог града бивши премијер Душко Марковић и бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић.
Демократска партија социјалиста (ДПС) на локалним изборима у Петњици освојила је највећи број гласова. ДПС је освојио 17 мандата, Бошњачка шест, СПП три, Демократе и Социјалдемократе два мандата, Социјалдемократска партија један.

Ераковић: Ми смо побједници

Потпредсједник Демократске партије социјалиста (ДПС) Јефто Ераковић казао је да је та партија побједник локалних избора који су одржани у Мојковцу, Петњици и на Цетињу.
 
„Навикли смо да присуствујемо различитим ситуацијама, чини ми се да они који изгубе проглашавају побједу. Партија која слави у Мојковцу изгубила је више од 900 гласова у односу дна претходне изборе“, рекао је Ераковић.
Он је навео да је ДПС на овим локалним изборима „потврдила доминацију“.
„Освојили смо између 40 до 50 гласова у свим општинама. Избори осликавају Црну Гору у малом. Уколико би се посматрао укупан број, освојили смо 47 одсто од свих мандата“, навео је Ераковић.
Он је потврдио да је та партија у Петњици остварила апсолутну власт.
Ераковић је казао да „ДПС као побједник избора у Мојковцу, остаје отворен за сарадњу са странкама које желе нешто другачије у односу на оно што се могло видјети у претходној години“.
Политички аналитичар Драгиша Јањушевић подсјећа да су у мају 2002. године у Црној Гори били организовани локални избори у свим општинама и да је тада ДПС изгубио власт у 15 општина у једном дану. Након тога су схватили да им је боље да организују изборе у по неколико градова, како би лакше контролисали изборни процес и све капацитете усредсредили да лакше освајају власт.
Извор: https://rs.sputniknews.com/20211206/sta-su-pokazali-lokalni-izbori-u-crnoj-gori-1132219821.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *