Србија и Русија потписале споразуме: Гради се Центар за нуклеарне технологије у Србији

 
Влада Србије и Државна корпорација „Росатом“ потписале су Генерални оквирни споразум о изградњи Центра за нуклеарне технологије и Споразум о оснивању заједничког предузећа које ће реализовати овај пројекат на територији Србије.
Споразуме су, уочи посете премијерке Србије Ане Брнабић Москви, потписали министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и председник „Росатом Оверсиз“ Јевгениј Пакерманов, саопштено је из Кабинета српског министра за иновације и технолошки развој.
На основу наведених споразума, током наредне три године, у Србији ће бити изграђен Центар за нуклеарну медицину на бази циклотронског комплекса и објекти за производњу радиофармацеутских лекова.
“Ово је историјски дан у односима Србије и Русије. На основу договора наших лидера, председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, потписали смо споразуме који враћају Србију на мапу европских земаља које поседују капацитете за научна истраживања у области нуклеарних технологија. Ово ће подићи спремност Србије у области медицине, науке, истраживања, а већ сада имамо захтеве из земаља из окружења да заједно са нашим научницима користе капацитете овог центра. Потписивањем ових споразума отворене су нове перспективе у развоју односа Србије и Русије у области нуклеарних технологија”, рекао је министар Ненад Поповић.
Алексеј Лихачев, генерални директор Државне корпорације „Росатом“ нагласио је да ће Радиофармацеутски комплекс и Центар за нуклеарну медицину грађанима Србије учинити приступачном високотехнолошку медицинску помоћ, усмерену пре свега на решавање проблема у борби са онколошким обољењима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.