Руско нуклеарно оружје у Белорусији – озбиљно упозорење Западу

 
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да изјаву председника Белорусије Александра Лукашенка о могућности распоређивања руског нуклеарног оружја у његовој земљи треба схватити као упозорење Западу.
„Ја бих ту изјаву схватио као веома озбиљно упозорење које је диктирано, пре свега, непромишљеном политиком коју води Запад“, оценио је шеф руске дипломатије.
„Шта још треба објаснити нашим западним колегама како би престали са оваквом несмотреношћу? Мислим да је Александар Лукашенко реаговао управо на такве предлоге“, оценио је Лавров.

Дијалог о безбедности

Руски министар је такође оценио да ако Запад није спреман за дијалог о безбедносним гаранцијама, Русија се узалуд труди.
Министар је подсетио да је председник Русије Владимир Путин раније рекао да Москва даје предност дијалогу који ће резултирати опште прихватљивим споразумима који ће осигурати колективну безбедност и истовремено безбедност сваког од учесника споразума.
„И ми смо спремни за то. Али ако су наши западни партнери изгубили или губе културу дијалога, културу проналажења компромиса, испоставља се да ми куцамо на врата која се никада неће отворити. Надам се да то није тако, али се понекад стиче такав утисак, слушајући поједине западне говорнике“, истакао је Лавров.

Русија сузбија све покушаје уцењивања

Према речима Лаврова, Русија ће наставити да сузбија било какве покушаје уцене и мешања у њене послове.
 
„Ми никоме ништа не намећемо, никога ничему не учимо, и даље смо спремни за развој равноправног међудржавног дијалога са свима на чврстој основи међународног права, пре свега принципа Устава УН. Притом, у корену сасецамо све покушаје да се с нама разговара менторским, арогантним тоном, а посебно покушаје уцене, мешања у наше унутрашње послове… Одговор ће увек бити оштар и одлучан“, поручио је Лавров.
Подсетимо, раније је председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио да ће Белорусија понудити Русији своју територију за размештање нуклеарног наоружања уколико се нуклеарно оружје земаља НАТО-а нађе у Пољској.
Претходно је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да уколико Немачка одустане од распоређивања америчког нуклеарног оружја, оно би могло да заврши у Источној Европи.
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20211201/rusko-nuklearno-oruzje-u-belorusiji–ozbiljno-upozorenje-zapadu-1132077587.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *