Rusija predstavila novi stelt dron „Ohotnik“

Nova stelt varijanta ruske nedavno razvijene teške borbene bespilotne letelice, koja je opremljena naprednim mogućnostima protiv detekcije, predstavljena je javno po prvi put.
Modifikovani Suhoj S-70, poznat kao “Ohotnik” ili “Lovac”, predstavljen je u Novosibirsku, u južnom Sibiru, a Aleksej Krivoručko, zamenik ministra odbrane, nadgledao je proces.
„Pravljenje bespilotnih letelica ove klase moguće je samo za zemlje sa razvijenom vazduhoplovnom industrijom, koja omogućava čitav ciklus razvoja – od projektovanja, preko pripreme, do izvođenja svih vrsta ispitivanja“, rekao je Krivoručko.„Uvođenje ove bespilotne letelice znači da je ceo proizvod sastavljen i opremljen svom neophodnom opremom koja je potrebna za letenje.“
On je dodao da je sada vreme za pripreme za prvi let drona, a da su prototipovi bez stelt tehnologije i naoružanja testirani poslednjih meseci.
Krivoručko je dodao da je ova tehnologija jedinstvena za Rusiju i da nova bespilotna letelica predstavlja „najviša dostignuća preduzeća i organizacija naše odbrambene industrije“.

U dokumentarcu koji je prošlog vikenda emitovan na ruskoj televiziji, predsednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija pretekla ostatak sveta u vojnoj tehnologiji. Rekao je da je njegova zemlja u paritetu sa SAD u pogledu nuklearnog arsenala, ali da je Rusija razvila superiorno konvencionalno oružje.

Putin je u novembru otkrio da Rusija ima najmanje 2.000 dronova za upotrebu u izviđačkim i borbenim misijama.
„Mi veoma dobro znamo koliko su se bespilotne letelice dokazale u oružanim sukobima poslednjih godina, koliko su efikasne, ali i opasne za nas“, prokomentarisao je on.
Takođe, Putin je krajem novembra najavio da će ruska mornarica biti opremljena naprednim hipersoničnim raketama 2022. godine, rekavši: „Sada je posebno važno razviti i primeniti tehnologije neophodne za stvaranje novih hipersoničnih sistema naoružanja, lasera ​​velike snage i robotizovanih sistema koji će moći efikasno da se suprotstave potencijalnim vojnim pretnjama, što znači da će dodatno ojačati bezbednost naše zemlje.
IZVOR: https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=7&idnovost=134208&RT:-Rusija-predstavila-novi-stelt-dron-%E2%80%9EOhotnik%E2%80%9C

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *