ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ФАБРИКУ НИДЕК У НОВОМ САДУ Вучић: фантастичан успех за Србију, јачамо економију на најбржи могући начин

ФОТО: НОВОСТИ

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић присуствује церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике електричних мотора јапанске групације NIDEC Corporation.

Питања медија

Вучић је, на питање о блокадама, рекао да се надао да ће данас добити питање о важним инвестицијама, али да то показује колико је Србија напредовала.

– Ја сам мислио да, када дођете на овако леп догађај, да ће некога да интересује како смо успели да доведемо оваквог инвеститора, економији, успеху Србије.. До пре неколико месеци нико није питао за екологију, већ како ће да преживе. Данас када се живи много боље него некада, када је просечна плата већа од оне из 2012. године, е, сада се говори о економији. Већ у децембру просечна плата ће бити изнад 600 евра. Данас када живе неупоредиво боље, добро је да се види да захтеви расту. Није баш увек фер према онима који су се борили, али је опет добро да се бавимо питањима која су карактеристична за најразвијеније земље.

Истакао је да су три захтева испуњена.

– Јасно је да су нови захтеви политички, то сви данас знају. Слушали смо народ, ја сам слушао људе у Горњим Недељицама, народ који је директно угрожен. Шта кажу политичари, за то нисам заинтересован. Урадили смо све што је било могуће, а чак и неке политичке хирове испунили, оно што данас радимо са Законом о референдуму. Или то да референдум не може да се понови у року од две или три године, али ни то сад није довољно. Решавамо сва питања која су толико била битна да сте морали да блокирате ауто-путеве… Ево, све смо решили.

Када је реч о “неформалној ковид зони” председник истиче да о томе не зна ништа, али ако неко покушава да пронађе нешто ружно само како би скренуо пажњу са данашњег лепог догађаја, нема проблем с тим, како истиче, нека свако ради свој посао.

ФОТО: НОВОСТИ

Цена струје

На питање како ће се кретати цена струје ове године с обзиром на раст, Вучић каже да имамо велики проблем.

– Само они који се не разумеју кажу “шта нас брига каква је цена на тржишту”. Пре неколико дана смо кренули акумулуације да пунимо, велика је мука – рекао је и додао да ће вечерас имати састанак са јавним предузећима по овом питању

– Велика је потреба региона за струјом, а у Северној Македонији је тешка ситуација. Треба нам више гаса, а њега ни нема, све и да хоћете да га набавите. Имамо безброј проблема, зато сам Бајатовића замолио да оде у Москву да покушамо да измолимо за додатне количине гаса – рекао је и истакао је да је забринут и због политичке ситуације у свету.

Избори

На питање о изборима рекао је да је једино важно да “не порази грађане”.

Када је реч о повлачењу Закона о експропријацији, председник истиче да не може бити поражен од народа, јер је народ једини кога председник слуша, а у политичком смислу, пораз није страшан нити неуобичајан.

– Ја сам сигуран да Ђилас и његове присталице имају велике шансе за победу на изборима. Када погледате ужасни притисак медија, друштвених мрежа и осталих средстава информисања, јасно је да имају велике шансе – рекао је Вучић и додаје да се њима лепи само добро, а да се политици СНС тражи само нешто лоше како би се залепило као етикета.

Председник је истакао да новинарима и њиховим питањима никада није замерио ништа, нити ће, због притиска којем су изложени.

Рекао је да “ће се видети 3. априла и када се преброје гласови.

– Верујем у народ и да људи цене рад и поштење, а не лоповлук и криминал и верујем да ће дати свој суд. Сигуран сам да ће на крају донети исправну процену.

Вучић – Овакве фабрике јачају нашу економију на најбржи начин

Александар Вучић, председник Србије, рекао је да смо у последњих неколико година успели да направимо велики корак у конкретизовању односа изнеђу Србије и Јапана.

На самом почетку обраћања председник се захвалио свима на овом прелепом дочеку и овој инвестицији која ће Србији донети много, а поготову Новом Саду.

– Много је тешко довести председника Секија на један дан, било где, а не да отвори једну овакву инвестицију. И ја сам му на томе захвалан – рекао је Вучић и додаје да ће Јапан наставити да улаже у Србију.

– Ово је фантастичан успех за нашу земљу. За годину дана обележавамо 140 година дипломатских односа Србије и Јапана и у тој години моћи ћемо да учествујемо у отварању или завршетку фабрика Тојо тајерс, Нидек, а завршићемо и десумпоризацију у Обреновцу.

– То много говори о томе колико се Србија променила. Ово су фабрике које суштински мењају позицију наше земље, које јачају нашу економију на најбржи могући начин.

Подсетио је да се ради о инвестицији од 250 милиона евра.

– Они планирају улагање од 1,5 милијарди евра у Европу, од тога ће милијарду бити у Србију – истакао је Вучић и додао да му је драго да се та компаније може похвалити добрим резултатима.

– “Не плаши се спорог хода, него стајања” – цитирао је председник стару пословицу из Јапана и захвалио се на прилици и поверењу у Србију.

Рекао је да је “страховито важно да унапређујемо сарадњу са Јапаном и да видимо можемо ли да добијемо још инвестиција”.

– Када оваква компанија дође у Србију, то значи да смо показали одговорност која нам некада није била својствена.

Вучић је истакао да ће нове фазе развоја овог пројекта донети велике приходе и Војводини и Новом Саду.

Навео је да се нада да ће свет успети да превазиђе тренутне политичке тензије.

Вучић је поменуо и цене енергената које су и данас “отишле у небо”, што је, по његовом мишљењу, катастрофа.

– Ми смо у бољем положају од других, али кад ја оволико бринем, можете да мислите како је онима који су у лошијем положају од нас – додао је Вучић.

Истакао је да је поносан на чињеницу што је после више од 40 година био први који је могао да угости јапанског премијера и додао да мисли да нема тог светског лидера са којим се није састао.

– Али са таквом одговорношћу и дисциплином и озбиљним приступом понашању сам разумео зашто је Јапан тако успешан и зашто, иако на тешком месту географски, је успео да превазиђе све кризе и катастрофе и да се изнова обнавља.

Обраћање амбасадора Јапана

Такахито Кацумата, амбасадор Јапана у Србији навео је да је данас “један од најхладнијих дана у Србији, али и најактуелнијих и најузбудљивијих”.

– Ово је почетак будућности иновације Нидека из Србије – рекао је и истакао захвалност Вучићу “због континуираног напора да обезбеди пословну средину за компаније и инвеститоре”.

– Град Нови Сад је дивна мешавина привреде, културе и науке. Град који се стално развија и преузима нове изазове. Верујемо да ће НИДЕЦ са 1.000 запослених и у сарадњи са Новосадским универзитетом производити квалитетне моторе у смислу технологије, енергетске ефикасности и заштите животне средине – истакао је Кацумата.

Обраћање Ђуна Секија

Ђун Секи, главни и извршни директор Нидек корпорације рекао је да су пре осам месеци потписали уговор о овој инвестицији, добили одобрење од Александра Вучића, успоставили канцеларију коју подржава Нови Сад и председник Србије.

– Ми смо велика компанија, а правимо мали мотор који кошта један до два долара, али их правимо више од 80 милиона – истакао је Секи и додао да компанија продаје више од три милијарде мотора годишње.

– Вероватно ћемо достићи нови рекорд у продаји и профиту. Да бисмо расли потребна нам је нова локација. Зато смо овде. Желимо да се ширимо и на Европско тржиште – додао је Секи и најавио велике инвестиције и отварање великог броја радних места.

– Желимо да се ширимо у Србији, али и у Европи. Уложили смо велики новац у ову компанију у Србији. Поред тога, ми ћемо отворити велики број радних места за грађане Србије, какав је и договор са председником Србије – рекао је Секи.

Једна од највећих инвестиција у Србији

Нидек је саопштио да изградња фабрике у Новом Саду тренутно представља једну од највећих инвестиција у нашој земљи.

Нидек је основан 1973. године у јапанском граду Кјоту, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотора са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.

Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света.

Током 2019. године укупан приход од продаје је износио 11,8 милијарди евра.

Улагање у Србију део је дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду први је корак ка успостављању европског индустријског парка Нидек.

Када је реч о вредности улагања, у Европи је планирана инвестиција од приближно 1,5 милијарди евра.

Компанија ће у новом пословном подухвату следити своје вишедеценијско искуство, као и пример улагања у град Пингху у Кини, где је Нидек за 20 година пословања уложио више од две милијарде евра, а изграђено је 12 фабрика у којима је запослено више од 12.000 људи.

ИЗВОР: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1064655/polozen-kamen-temeljac-fabriku-nidek-novom-sadu-vucic-fantastican-uspeh-srbiju-jacamo-ekonomiju-najbrzi-moguci-nacin-foto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.