КЛИМАТСКА ПРАВДА ИЛИ „ПОСАО ПРЕ СВЕГА“

Након климатског самита COP26 одржаног у Глазгову више ништа неће бити исто. Пробуђени апетити традиционалних колонизатора, с ексклузивним правом на приступ тржишту „зелене енергије из обновљивих извора“, прете човечанству софистицираном стратегијом што под зеленим барјаком колонизује читав планетарни екосистем, с тенденцијом проширивања пипака на космос

Испоставило се да иза овог геноцидног пројекта стоји – напрасно позеленели – принц Чарлс од Велса, досадашњи председник огранка Светске фондације за природу (WWF) у Великој Британији, који је од „заштите“ панда прешао на „заштиту“ планете. Овај предузимљиви изданак краљевске породице, која још убира данак од преосталих колонија, основао је Групу корпоративних лидера (The Prince of Wales’s Corporate Leaders Group) ребрендирану у „CLG Europe“ – суоснивача коалиције We Mean Business (Посао пре свега).
Иницијатива за одржива тржишта принца од Велса (SMI) у партнерству са Светским економским форумом, покренула је глобалну иницијативу „Велико ресетовање“.
На промоцији бизнис плана „самоодрживо тржиште“, принц је најавио почетак акције финансијализација природе, преузевши контролу над израдом ценовника услуга природе. Овај освајачки поход на све што нам је Мајка природа подарила – резултираће несагледивим последицама по људска бића, која ће као конзументи услуга природе рекетирати принц и његове свите.
Иако већина земљана мисли да се ради о монтипајтоновској шали, колонизатори мисле озбиљно. Пре него што одреди цену рада пчела на опрашивању воћњака, услуге цврчака, бубамара, кртица, принц најављује да му је приоритет одређивање цене угљеника. (Цена кисеоника који удишемо још није на дневном реду.)
Свечаност у част „Великог ресета“ одржана је уз присуство домородаца, за ту прилику извучених из бразилских шума, пригодно окићених перјем и огрлицама – које су вероватно наследили од предака, преварених приликом велике трампе ђинђува за пашњаке.
На фотографији је поглавица Златни Зуб у тренутку кад предаје белом господару сувенир исплетен од траве, а принц њему заузврат додељује Земаљску повељу – Terra Carta коју је његова фирма лансирала у јануару 2021. Ово одличје је до сада заслужило 45 компанија, које су добиле својеврсну лиценцу да своје активности синхронизују са Чарлсовом Алијансом за улагање у природни капитал.

АЛИСА У ЗЕМЉИ ЧУДА Чарлсови морбидни ритуали иницијације неодољиво подсећају на роман Луиса Керола „Алиса у Земљи чуда“, у ком се Алиса – након проласка кроз огледало – нашла у свету илузија. Великом шаховском таблом влада свемоћна краљица, одређујући правила игре по којима је Алиси додељена улога пиона.
Ова метафора је инспирисала Франсиса Ментона да у огледу под називом Свет климатских промена у искривљеном огледалу (The Looking Glass World of „Climate Change“) погледа иза огледала на зелену шаховску таблу којом столују УН.
Луис Керол је објавио књигу 1871, много пре Орвела, не слутећи да ће се човечанство у 21. веку суочити са сличном кошмарном стварношћу. Крива огледала и изврнути свет, представљен у медијима као наша стварност, прикривају позадину велике преваре под заставом „климатске правде“, пред којом одступају сва људска права, укључујући и право на живот.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *