IZLOG KNJIGE

Ben Vilson
METROPOLIS: ISTORIJA GRADA, NAJVEĆEG IZUMA ČOVEČANSTVA
Laguna, Beograd

Istoričar Ben Vilson, autor višestruko nagrađivanih i širom sveta popularnih knjiga, sada pripoveda veličanstvenu priču o tome kako je život u gradu omogućio kulturni napredak, a urbani život postao podstrekač i inkubator najvećih inovacija čovečanstva. Počevši od Uruka, prvog grada na svetu, osnovanog oko 5000. godine p. n. e. i upečatljivo opisanog u Epu o Gilgamešu, on nam pokazuje da gradovi nikada nisu bili nužnost, ali onda kada su nastali, uzrokovali su procvat ljudskog pregnuća – stvarajući nove profesije, forme umetnosti, zanate i nova verovanja – čime su pokrenuli razvoj civilizacije.
Vodeći čitaoce kroz slavne gradove u rasponu od oko 7.000 godina, autor razotkriva inovacije koje je svaki od njih iznedrio: nauku o građanskim pravima na atinskoj agori, globalnu trgovinu u Bagdadu u devetom veku, finansijsko poslovanje u kafanama Londona, porodični komfor u srcu Amsterdama, šepurenje u Parizu u doba bel epoka. U moderno doba ispituje se uticaj vertikalne gradnje u Njujorku, širenje predgrađa u Los Anđelesu i ekološko preoblikovanje Šangaja u dvadeset prvom veku. Živopisno i eruditski napisan, neizmerno zanimljiv i neodoljiv, Metropolis je proputovanje svetom ljudskih dostignuća.

Stanislav Krakov
KROZ BURU
Službeni glasnik, Beograd

Romantičnu i sentimentalno-poučnu storiju o smislu i svrsi heroizma i ratničkog karaktera, o moralnoj pouci u vreme velikog rasula i posrnuća koji rat i opasnost izazivaju, Krakov je postavio između odbrane otadžbine i čulnog uživanja. Prema rečima Aleksandra Jerkova, i jedno i drugo, i borba i naslada, podstiču čula, ali i jedno i drugo traže neki prostor ostvarenja koji prevazilazi horizont uzbuđenja. Kroz buru zato hoće da obnovi lik autentične ljubavi umesto olake potrage za erotskim zadovoljenjem. Roman ističe smisao ratničkog stava u odnosu na pozadinski imoralizam. Odgovornost prema otadžbini u ratu je postavljena iznad svakog ličnog razloga. To daje istorijsku dimenziju razlici u karakterizaciji plotskog i ljubavnog, strasti i romanse. Da nema senke smrti i propasti države, priča bi bila sentimentalna, ovako je stvar obrnuta: na podlozi jednog sentimentalnog poduhvata vidi se šta znači frivolnost, a šta su odgovornost i čast.

Nadav Ejal
REVOLT – U rovovima globalne pobune
Laguna, Beograd

U ovoj elokventnoj i provokativnoj knjizi Nadav Ejal nadahnuto i znalački ilustruje kako i zašto savremena globalizacija nije održiva. Autor tvrdi da urušavanje današnjeg sveta nije toliko posledica neravnoteže između tehnoloških dostignuća i društvenog napretka, ili sloma liberalne demokratije, koliko strastvenog nastojanja da se svrgnu i unište strukture moći koje su postale isprazne, korumpirane ili naprosto gluve i slepe za određene neodložne potrebe ljudi. Ejal objašnjava dobroćudne i zloćudne sile koje izuzetnom brzinom preobražavaju našu ekonomsku, političku i kulturnu stvarnost, osvetljavajući ne samo ekonomsku i kulturnu revoluciju koja počinje da definiše naše vreme već i kontrarevoluciju koju predvode oni koje je revolucija marginalizovala i eksploatisala.
Kroz mešavinu novinarskog narativa, pronicljivih vinjeta i originalne analize, Revolt pokazuje da današnja levica i desnica imaju mnogo zajedničkog. Ejal nam predstavlja razloge pobune nezadovoljnih rudara iz pensilvanijskih ugljenokopa, anarhističke komune na periferiji Atine, japansko selo s negativnim prirodnim priraštajem, neonaciste u Nemačkoj i porodicu sirijskih izbeglica koje je pratio od obala Grčke do njihovog odredišta u Nemačkoj. U ove izveštaje o sadašnjosti Ejal upliće pouke iz prošlosti, od opijumskih ratova u Kini do kolonijalnog Haitija i Maršalovog plana. Ovim istorijskim poveznicama pokazuje da su koreni revolta oduvek bili duboki i snažni, te da bismo morali da prihvatimo kako je revolt novi status kvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *