ИЗЛОГ КЊИГЕ

Бен Вилсон
МЕТРОПОЛИС: ИСТОРИЈА ГРАДА, НАЈВЕЋЕГ ИЗУМА ЧОВЕЧАНСТВА
Лагуна, Београд

Историчар Бен Вилсон, аутор вишеструко награђиваних и широм света популарних књига, сада приповеда величанствену причу о томе како је живот у граду омогућио културни напредак, а урбани живот постао подстрекач и инкубатор највећих иновација човечанства. Почевши од Урука, првог града на свету, основаног око 5000. године п. н. е. и упечатљиво описаног у Епу о Гилгамешу, он нам показује да градови никада нису били нужност, али онда када су настали, узроковали су процват људског прегнућа – стварајући нове професије, форме уметности, занате и нова веровања – чиме су покренули развој цивилизације.
Водећи читаоце кроз славне градове у распону од око 7.000 година, аутор разоткрива иновације које је сваки од њих изнедрио: науку о грађанским правима на атинској агори, глобалну трговину у Багдаду у деветом веку, финансијско пословање у кафанама Лондона, породични комфор у срцу Амстердама, шепурење у Паризу у доба бел епока. У модерно доба испитује се утицај вертикалне градње у Њујорку, ширење предграђа у Лос Анђелесу и еколошко преобликовање Шангаја у двадесет првом веку. Живописно и ерудитски написан, неизмерно занимљив и неодољив, Метрополис је пропутовање светом људских достигнућа.

Станислав Краков
КРОЗ БУРУ
Службени гласник, Београд

Романтичну и сентиментално-поучну сторију о смислу и сврси хероизма и ратничког карактера, о моралној поуци у време великог расула и посрнућа који рат и опасност изазивају, Краков је поставио између одбране отаџбине и чулног уживања. Према речима Александра Јеркова, и једно и друго, и борба и наслада, подстичу чула, али и једно и друго траже неки простор остварења који превазилази хоризонт узбуђења. Кроз буру зато хоће да обнови лик аутентичне љубави уместо олаке потраге за еротским задовољењем. Роман истиче смисао ратничког става у односу на позадински иморализам. Одговорност према отаџбини у рату је постављена изнад сваког личног разлога. То даје историјску димензију разлици у карактеризацији плотског и љубавног, страсти и романсе. Да нема сенке смрти и пропасти државе, прича би била сентиментална, овако је ствар обрнута: на подлози једног сентименталног подухвата види се шта значи фриволност, а шта су одговорност и част.

Надав Ејал
РЕВОЛТ – У рововима глобалне побуне
Лагуна, Београд

У овој елоквентној и провокативној књизи Надав Ејал надахнуто и зналачки илуструје како и зашто савремена глобализација није одржива. Аутор тврди да урушавање данашњег света није толико последица неравнотеже између технолошких достигнућа и друштвеног напретка, или слома либералне демократије, колико страственог настојања да се свргну и униште структуре моћи које су постале испразне, корумпиране или напросто глуве и слепе за одређене неодложне потребе људи. Ејал објашњава доброћудне и злоћудне силе које изузетном брзином преображавају нашу економску, политичку и културну стварност, осветљавајући не само економску и културну револуцију која почиње да дефинише наше време већ и контрареволуцију коју предводе они које је револуција маргинализовала и експлоатисала.
Кроз мешавину новинарског наратива, проницљивих вињета и оригиналне анализе, Револт показује да данашња левица и десница имају много заједничког. Ејал нам представља разлоге побуне незадовољних рудара из пенсилванијских угљенокопа, анархистичке комуне на периферији Атине, јапанско село с негативним природним прираштајем, неонацисте у Немачкој и породицу сиријских избеглица које је пратио од обала Грчке до њиховог одредишта у Немачкој. У ове извештаје о садашњости Ејал уплиће поуке из прошлости, од опијумских ратова у Кини до колонијалног Хаитија и Маршаловог плана. Овим историјским повезницама показује да су корени револта одувек били дубоки и снажни, те да бисмо морали да прихватимо како је револт нови статус кво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *