BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

Izložba „Nesvrstani svet“

Beograd i nakon šest decenija čuva vrednosti Pokreta nesvrstanih

U Muzeju Afričke umetnosti u Beogradu protekle sedmice je otvorena izložba „Nesvrstani svet“, posvećena svečanom obeležavanju šest decenija od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja je održana 1961. godine. Svečanom otvaranju prisustvovali su srpski zvaničnici i poslenici kulture, među kojima i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar inostranih poslova Republike Srbije Nikola Selaković. U svom obraćanju u ime grada Beograda, član Gradskog veća Fadilj Eminović je pored ostalog rekao: „Ove godine obeležavamo šestu deceniju od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, čiji je domaćin bio Beograd zauzimajući poziciju na mapi svetskih gradova koji se razvijaju tako što neguju emancipaciju, jednakost, mir, saradnju i solidarnost.“
Prema Eminovićevim rečima, razvoj Beograda se danas nastavlja u pravcu koji je utemeljen na idejama Pokreta nesvrstanih.
„Kulturna scena našeg grada bogatija je za još jednu značajnu izložbu. Ovo je na poseban način i poruka da Grad Beograd ne zaboravlja vrednosti i temelje zahvaljujući kojima je postao ovo što jeste. Nastojimo da i nakon šest decenija čuvamo vrednosti Pokreta nesvrstanih. Mir i razvoj atmosfere saradnje između gradova i država su i danas od ključnog značaja za prevazilaženje izazova sa kojima se suočava moderno društvo“, zaključio je Eminović.

Povodom jubileja Pedagoškog muzeja u Beogradu

„MILAN KAŠANIN – U SENCI SLAVE”

Povodom 125-godišnjice postojanja Pedagoškog muzeja, protekle sedmice je u dvorištu muzeja, u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, otvorena izložba pod nazivom „Milan Kašanin – u senci slave“, kojom je obeležen ovaj jubilej.
Prva izložba posvećena jednom od najumnijih Srba 20. veka – Milanu Kašaninu (1895–1981), pripremljena povodom 40 godina od njegove smrti, hronološki prati buran život jedne od najuticajnijih i najupečatljivijih ličnosti u istoriji srpske kulture.
Posetioci Pedagoškog muzeja moći da se upoznaju a bogatom topografijom koja je obeležila život Kašanina (Beli Manastir, Novi Sad, Pariz, Beograd), kao i s njegovim velikim i značajnim delom. Velikan srpske kulture nije predstavljen samo kao književnik nego i kao direktor Muzeja savremene umetnosti, Muzeja kneza Pavla (današnji Narodni muzej) i Galerije fresaka. Prvi put se izlažu lični predmeti Milana Kašanina, kao što su ordenje, radni sto, pribor za pisanje, pisma koja je pisao članovima porodice.
Izložbu prati katalog, a autorke izložbe i kataloga su prof. dr Zorica Hadžić i Marina Bojić, rođena Kašanin (kćerka Milana Kašanina).

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *