Коска без меса

Са врха власти и светских економских центара поручују да нам се „смеши“ све богатија будућност, а суморна слика из цегера и корпи наших грађана говори да нисмо много одмакли од дна. И да нећемо ни скоро, ни тако брзо

Све чешће чујемо да Србија постаје „економски тигар“, дочим ће ову годину завршити као најбоља у Европи по економском расту, како то говоре наши званичници. Очекивани економски раст је око седам одсто, што јесте добар резултат, поготову што је Србија у прошлој години имала један од најмањих падова БДП-а у Европи. Чак су сличне пројекције и ММФ-а, а по њима наша земља може очекивати побољшање економских параметара у наредном петогодишту, што ће се рефлектовати и кроз раст реалних доходака (плата и пензија), односно животног стандарда.

БДП И САРМЕ С друге стране, према упозорењима неких стручњака, Србија је и даље једна од најнеразвијених земаља у Европи, а да раст БДП-а не даје праву слику говоре и подаци Еуростата (Европска канцеларија за статистику) по којима Србија има један од најмањих БДП-а по глави становника у Европи, чак 16 пута мањи од Луксембурга, а пет пута од просека Европске уније.
А да би Србија и стварно достигла европски ниво, према проценама Светске банке, потребно је да има раст од најмање шест одсто годишње, и тако наредне две деценије. А то, пак, зависи од низа елемената и избегавања грешака које су, углавном, саставни део наше економије. Рецимо, скоро петину незапослених у Србији чине млађи од 30 година, што је још један критеријум по коме је српски економски тигар изнад европског просека.
Ту је и оно познато статистичко правило о сарми, по коме неко једе купус а неко месо. Иако званична статистика каже да инфлација у последњих годину дана износи свега 3,6 одсто, грађани Србије све више новца морају да издвоје за основне потрепштине, што драстично поспешује пад њиховог животног стандарда. Власт тврди да је просечна плата приближно 60.000 динара, међутим, две трећине радника прима знатно испод републичког просека, док је просечна пензија нижа од 30.000 динара. Многи пензионери, од укупно 1.650.000 њих, немају за храну, а ни за лекове. Економисти процењују да би плата за живот у Србији требало да износи 98.000 динара, како би породице могле да задовоље основне потребе у исхрани, становању, одевању, школовању, здравственој заштити, култури…

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *