Munjeviti udar na Pešteru

Združena vežba s bojevim gađanjem pokazala je respektabilnu snagu i potencijal Vojske Srbije, uz najavu da će za devet meseci naša armija biti potpuno drugačija i dvostruko jača

Za proteklih 20 godina Vojska Srbije prošla je put od potpune devastacije i umanjenja njene borbene moći do značajnog preporoda, obnove i podizanja nivoa sposobnosti zahvaljujući čemu je postala respektabilni faktor u regionu, što je upravo potvrdila i združena taktička vežba s bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“ na poligonu „Pešter“ kod Sjenice.

JUNACI S KOŠARA Iz vazduha i s kopna, od Pešterske visoravni na krajnjem jugu do Kragujevca u centralnom delu zemlje, uz teško naoružanje i pripadnike Vojske, Srbija je protekle dve nedelje demonstrirala čime raspolaže.
Ovi višednevni manevri treća su velika nacionalna vežba Vojske Srbije od 2016. godine i po brojnosti svrstavaju srpske oružane snage na prvo mesto u regionu, kao i u sam evropski vrh.
Vežba je održana u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije, a pored Milorada Dodika, predsedavajućeg Predsedništva BiH, diplomatskog kora i komandanta Kfora na Kosovu i Metohiji, posebna čast da prisustvuju vežbi ukazana je i veteranima bitke na Košarama 1999. godine, kojih je na poligon na Pešteru došlo 240, među njima i sedmorica iz Crne Gore.

LJUDSTVO I TEHNIKA Združenu taktičku vežbu izvele su u sadejstvu jedinice oba vida Vojske Srbije na osam lokacija širom zemlje, u cilju provere operativnih sposobnosti za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost građana Srbije.
Vežbu su izvele jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.
Za potrebe vežbe s bojevim gađanjem uzbunjeno je 15.000 vojnika, što je većina uniformisanog sastava Vojske Srbije (VS). U poređenju s tim, na združenoj vežbi „Morava“ 2016. VS je angažovala 13.000 vojnika, a dve godine kasnije na „Veku pobednika“ učestvovalo je 8.000 uniformisanih ljudi.
Najveća aktivnost održana je na Pešterskoj visoravni s više od 2.000 vojnika, nekoliko desetina borbenih vozila i vazduhoplova.
U okviru združenih i višednevnih manevara izvedena je i do sada najveća vežba Vojske Srbije u noćnim uslovima, na kojoj su prvi put izvedene složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su odnedavno usvojena u naoružanje naše vojske.
Od vojne opreme koja je skorije nabavljena iz Ruske Federacije, u nedelju, 27. juna, na Pešteru su predstavljeni tenkovi T-72 MS, borbena vozila BRDM-2M, PVO sistem „Pancir“, kao i helikopteri Mi-17 i Mi-35. Od sredstava nabavljenih iz Narodne Republike Kine predstavljen je daljinski pilotirani vazduhoplov CH-92, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije.
U ulozi borbenog osiguranja je mehanizovana pešadija na vozilima „Lazar 3“, „Miloš“, MRAP 6×6 i NTV, koja su proizvod domaće odbrambene industrije. Tu su i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.
Uz njih, na vežbi su učestvovale i samohodne top-haubice 155 mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128 mm „Oganj“ digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128 mm „Oganj“ M-18 modularni, lanser „Morava“ i samohodne haubice 122 mm „Gvozdika“ modernizovana, kao i minobacači 120 mm i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.
Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduhoplovima pokazuju artiljerijsko raketna baterija Pancir S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema PASARS, kao i laki PVO sistemi „Igla“ na vozilima NTV, te sistem Strala 2M.
Što se tiče učešća avijacije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ukazao da je prvi put viđeno 11 migova 29, od toga je osam gađalo raketama „vazduh-vazduh“, navodeći da su tri miga 29 (koji nisu gađali) potpuno modernizovani i vide svojim radarima do 110 kilometara daleko i bolje od ostalih. Među njima su i modernizovane „dvadesetdevetke“. „Videli ste i ’orlove’ i ’galebove’. Ukupno 25 lovaca i bombardera u vazduhu, pre nekoliko godina je bilo samo četiri ili pet“, rekao je Vučić.

VIDOVDANSKA SMOTRA U KRAGUJEVCU Dvonedeljna združena taktička vežba „Munjeviti udar“ na Pešteru, na kojoj je prikazan veliki deo naoružanja i vojne opreme kojom Srbija raspolaže, tek što se završila, da bi se dan kasnije, 28. juna, deo naoružanja iz domaće odbrambene industrije i državni vrh preselili oko 200 kilometara severnije, u Kragujevac, u centralnoj Srbiji.
Kod Spomen-parka „Šumarice“ u Kragujevcu, izgrađenog u znak sećanja na 2.796 streljanih civila 1941. tokom Drugog svetskog rata, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije, vojna sila ponovo je prikazana građanima.
Taktičko-tehnički zbor „Otvoreni dan“ u Kragujevcu, po najavi Ministarstva odbrane najveći do sada, održan je na Vidovdan, državni praznik u spomen na Kosovsku bitku koja se odigrala 28. juna 1389. godine.
Tom prilikom predsednik Vučić najavio je da ćemo „mnogo toga dobiti iduće godine, čime će Vojska Srbije biti dvostruko snažnija nego danas“.
Uostalom, staro pravilo kaže da ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *