Муњевити удар на Пештеру

Здружена вежба с бојевим гађањем показала је респектабилну снагу и потенцијал Војске Србије, уз најаву да ће за девет месеци наша армија бити потпуно другачија и двоструко јача

За протеклих 20 година Војска Србије прошла је пут од потпуне девастације и умањења њене борбене моћи до значајног препорода, обнове и подизања нивоа способности захваљујући чему је постала респектабилни фактор у региону, што је управо потврдила и здружена тактичка вежба с бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“ на полигону „Пештер“ код Сјенице.

ЈУНАЦИ С КОШАРА Из ваздуха и с копна, од Пештерске висоравни на крајњем југу до Крагујевца у централном делу земље, уз тешко наоружање и припаднике Војске, Србија је протекле две недеље демонстрирала чиме располаже.
Ови вишедневни маневри трећа су велика национална вежба Војске Србије од 2016. године и по бројности сврставају српске оружане снаге на прво место у региону, као и у сам европски врх.
Вежба је одржана у присуству државног и војног врха Србије, а поред Милорада Додика, председавајућег Председништва БиХ, дипломатског кора и команданта Кфора на Косову и Метохији, посебна част да присуствују вежби указана је и ветеранима битке на Кошарама 1999. године, којих је на полигон на Пештеру дошло 240, међу њима и седморица из Црне Горе.

ЉУДСТВО И ТЕХНИКА Здружену тактичку вежбу извеле су у садејству јединице оба вида Војске Србије на осам локација широм земље, у циљу провере оперативних способности за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност грађана Србије.
Вежбу су извеле јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, уз употребу тенкова, борбених возила, артиљеријских система и оруђа, авиона, хеликоптера, даљински пилотираних ваздухоплова, ПВО система и наоружања пешадијских и специјалних јединица.
За потребе вежбе с бојевим гађањем узбуњено је 15.000 војника, што је већина униформисаног састава Војске Србије (ВС). У поређењу с тим, на здруженој вежби „Морава“ 2016. ВС је ангажовала 13.000 војника, а две године касније на „Веку победника“ учествовало је 8.000 униформисаних људи.
Највећа активност одржана је на Пештерској висоравни с више од 2.000 војника, неколико десетина борбених возила и ваздухоплова.
У оквиру здружених и вишедневних маневара изведена је и до сада највећа вежба Војске Србије у ноћним условима, на којој су први пут изведене сложене борбене радње тактичке групе током одбрамбене операције ноћу, уз коришћење најсавременијих оптоелектронских средстава која су однедавно усвојена у наоружање наше војске.
Од војне опреме која је скорије набављена из Руске Федерације, у недељу, 27. јуна, на Пештеру су представљени тенкови Т-72 МС, борбена возила БРДМ-2М, ПВО систем „Панцир“, као и хеликоптери Ми-17 и Ми-35. Од средстава набављених из Народне Републике Кине представљен је даљински пилотирани ваздухоплов ЦХ-92, навело је Министарство одбране Србије.
У улози борбеног осигурања је механизована пешадија на возилима „Лазар 3“, „Милош“, МРАП 6×6 и НТВ, која су производ домаће одбрамбене индустрије. Ту су и оклопни транспортери БВП-М80А и БОВ.
Уз њих, на вежби су учествовале и самоходне топ-хаубице 155 мм Нора Б-52, самоходни вишецевни ракетни лансери 128 мм „Огањ“ дигитализовани, батерија самоходних вишецевних ракетних лансера 128 мм „Огањ“ М-18 модуларни, лансер „Морава“ и самоходне хаубице 122 мм „Гвоздика“ модернизована, као и минобацачи 120 мм и самоходна ракетна батерија модернизованог система КУБ.
Моћ дејства по циљевима у ваздушном простору и нисколетећим ваздухопловима показују артиљеријско ракетна батерија Панцир С-1, две батерије хибридног артиљеријско-ракетног система ПАСАРС, као и лаки ПВО системи „Игла“ на возилима НТВ, те систем Страла 2М.
Што се тиче учешћа авијације, председник Србије Александар Вучић је указао да је први пут виђено 11 мигова 29, од тога је осам гађало ракетама „ваздух-ваздух“, наводећи да су три мига 29 (који нису гађали) потпуно модернизовани и виде својим радарима до 110 километара далеко и боље од осталих. Међу њима су и модернизоване „двадесетдеветке“. „Видели сте и ’орлове’ и ’галебове’. Укупно 25 ловаца и бомбардера у ваздуху, пре неколико година је било само четири или пет“, рекао је Вучић.

ВИДОВДАНСКА СМОТРА У КРАГУЈЕВЦУ Двонедељна здружена тактичка вежба „Муњевити удар“ на Пештеру, на којој је приказан велики део наоружања и војне опреме којом Србија располаже, тек што се завршила, да би се дан касније, 28. јуна, део наоружања из домаће одбрамбене индустрије и државни врх преселили око 200 километара северније, у Крагујевац, у централној Србији.
Код Спомен-парка „Шумарице“ у Крагујевцу, изграђеног у знак сећања на 2.796 стрељаних цивила 1941. током Другог светског рата, међу којима је било 300 ђака и професора Прве крагујевачке гимназије, војна сила поново је приказана грађанима.
Тактичко-технички збор „Отворени дан“ у Крагујевцу, по најави Министарства одбране највећи до сада, одржан је на Видовдан, државни празник у спомен на Косовску битку која се одиграла 28. јуна 1389. године.
Том приликом председник Вучић најавио је да ћемо „много тога добити идуће године, чиме ће Војска Србије бити двоструко снажнија него данас“.
Уосталом, старо правило каже да ко не храни своју војску, храниће туђу…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *