Bosna na tabutu

Zašto poruke Bakira Izetbegovića mogu biti uvod u ozbiljna i po posledicama nesaglediva dešavanja u Bosni?

Treća sjednica nedavno održanog Glavnog odbora SDA na kojoj je za manje od tri sata usvojeno 26 zaključaka, ako ne sadržinski a onda sigurno po razmerama posledica koje najavljuje, doziva se s jednim drugim političkim skupom – 14. Vanrednim kongresom SKJ, održanim krajem januara 1990. godine u Centru „Sava“.
Kongres jugoslovenskih komunista, ispostaviće se, bio je oproštajni debakl, uvod u rasulo zajedničke komunističke organizacije a zatim i raspad države, izgrađene na ideološkim obrascima i zabludama jedne partije. Jedan od ishodišta kongresa bio je i krvavi građanski rat. Očekuje li Bosnu isti scenario, te da li je SDA svojom višedecenijskom vladavinom svoju sudbinu vezala za sudbinu Bosne i Hercegovine i koliko je nesposobnost ove vjerske grupe i stranke uticala da i sama država kojom vlada bude u istoj meri i nesposobna i neodrživa?

NAJBOLJI SU NAJGORI U zaključcima Centralnog komiteta Bošnjaka, odnosno Glavnog odbora SDA, istinskog čuvara tekovina komunističke partije u BiH, sadržana je i preporuka Evropskoj uniji i SAD vezana za proširenje „Crne liste“ nepodobnih i sankcionisanih ličnosti. Pravosnažna presuda Ratku Mladiću je, razume se, pozdravljena, „razvoj veliko-srpskog nacionalizma“ osuđen, a sa skupa je poslata i poruka Miloradu Dodiku da mu „neće poći za rukom da razbije Bosnu“. Vjeće za implementaciju mira u BiH i visoki predstavnik informisani su da postoji potreba za formiranjem interresorne grupe za izradu novog izbornog zakona. Usledilo je samohvalisanje. Među pohvaljenim za uspehe našao se „kilavi Selma (Cikotić)“, ministar bezbjednosti koji je razvoj turističke ponude bazirao na prisustvu poraženih džihadista ISIL-a koji su bošnjačkoj javnosti podmetnuti kao migranti. Pohvale je pobrao i „agent 008“ Mehmedagić Osman, uprkos ili zahvaljujući činjenici (i Bakirova supruga Sebija ima falsifikovanu diplomu) da je falsifikovao diplomu zbog koje je vlasnik tzv. Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić uhapšen i još uvijek se nalazi u pritvoru. Ali nisu se samo Bošnjaci radovali uspesima Bošnjaka. Podršku je dobio i premijer muslimansko-hrvatske federacije Fadil Novalić, onaj isti koji je u vrijeme pandemije organizovao pljačku budžetskih sredstava od preko deset miliona konvertibilnih maraka na ime ventilatora koje su u SDA nazvali respiratorima.

POLITIČKI TEROR U obraćanju medijima posle sjednice Bakir Izetbegović je govorio o zaključcima koje su usvojili deputati islamske internacionale u BiH.
Važne su te poruke prvih rečenica Bakirovog obraćanja jer su otvorile nezaobilazne domaće teme, u kojima je Alijin sin otkrio „svome narodu“ imena domaćih izdajnika koji mrze državu i bolji život.
Prvo Fikret Abdić i Emir Kusturica, da se zna. Slede Dževad Galijašević i Muharem Bazdulj, deo elite koju „naš narod ne treba ni pratiti ni slušati“. Možda je ovdje ipak riječ o grešci semantičke, a ne političke prirode, jer kako može biti izdajnik neko ko nikada nije pripadao i nikada nije bio dio politike SDA?
S konfuznih zaključaka prešao je na suštinu i iznoseći stav SDA o Kosovu optužio Vučića i Srbiju da su svojim postupcima „izgubili pravo na Kosovo“. 
Način na koji su muslimani pa Bošnjaci postali taoci razumijevanja svoga kolektivnog duha i identiteta isključivo u okviru vjerske svijesti rezultat je značajnog učešća naroda u tom raspuštenom vjerskom pokretu koji je sebe nazivao strankom SDA. Taj fundamentalistički pokret osnovao je Bakirov babo Alija, i koristeći se njim, uz pomoć takozvanih Mladih muslimana, gurnuo je Bošnjake u konfrontaciju prvo sa Srbima, zatim s Hrvatima a kroz rat u tzv. Cazinskoj krajini i u rat sa samim sobom. Ta „SDA logika“ korisnog islamskog totalitarizma, zbog proklamovanog „opšteg interesa“ udvojene ideje države i vjere, dovela je do sužavanja i ukidanja brojnih ljudskih prava, koja su obezbjeđivala građansku situiranost, prava i slobode.
„Bosanska“ islamistička diktatura javila se kao čedo nove evropske, geopolitičke ere i istovremeno je danas njena najsnažnija negacija. Taj koncept javno i brutalno guši nacionalnu i građansku svjest, parlamentarizam, vladavinu prava, demokratska načela, slobodu mišljenja. Odnos SDA prema političkim, ekonomskim i rasnim protivnicima – slobodnim ljudima, Srbima i Hrvatima, razvio se, uz podršku zapadnih država, u politički teror.

ŠTA ZATAŠKAVA BAKIR Taj svojevrsni bakirovsko-islamski politički rasizam predstavlja sebe kao čuvara višedimenzionalnog kulta države, koju samo „SDA patriote“ imaju pravo rušiti, ponižavati, pljačkati i u njeno ime objavljivati ratove. Cjeli koncept opravdaće tekstovima neobrazovanih Soroševih cenzora, Raskrinkavanja, Istinomera, Birna i Krika.
Kada kudi Srbe, Hrvate, intelektualce, Bakir vešto zataškava ubistvo mladog, nedužnog dječaka Dženana Memića, čiju istragu su ometali i on i njegova supruga Sebija, aferu respiratori i pljačku 10 miliona KM u doba pandemije, ubijanje pacijenata na UKC Sarajevo, i falsifikovane diplome njegove supruge i saradnika…
Te afere ne može sakriti ni srbofobija ni kroatofobija, a još manje rezolucije politički impotentnog Evropskog parlamenta. Jedno je jasno, u truloj državi kakva je BiH ovakvi vatreni govori nemaju snagu istorijskog incidenta, ali po analogiji sa sličnim događajima, uči nas nedavna istorija, mogu se završiti u krvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *